devojka trlja ruke na vetru

Zimska nega ruku

Glatke, mekane i gipke ruke u septembru, već do februara postanu crvene, hrapave i ispucale, pa tokom zime zahtevaju posebnu pažnju i negu

U zimskom periodu koža naših ruku neprekidno je izložena nepovoljnim uticajima spoljašnje sredine koji dovode do pojačanog sušenja. S obzirom da je sama po sebi siromašna lojnim žlezdama i prirodnim masnoćama, bez odgovarajuće zaštite koža zimi postaje gruba, hrapava i ispucala.

Da ne govorimo o smanjenju potkožnih masti i vlažnosti koja dolazi s godinama. Zatim, svakodnevno besomučno pranje i dezinfekcija alkoholnim preparatima, što je poslednjih meseci postala naša opsesija…

Stanje naše kože dodatno se pogoršava usled izloženosti vetru, naglim promenama vremena, niskoj temperaturi i niskoj vlažnosti. Ako sve ovo uzmemo u obzir, možemo očekivati da glatke, mekane i gipke ruke u septembru, već do februara postanu crvene, hrapave i ispucale. Zato naše ruke u toku zime zahtevaju posebnu pažnju i negu.

Da biste sprečili isušivanje ruku u zimskom periodu, neophodna vam je odgovarajuća hidratantna krema

Nedostatak vlage

Smatra se da je nedostatak vlage glavni krivac za ovakvo stanje kože naših ruku. Jedna od osnovnih funkcija kože je njena barijerna uloga, koja je štiti pre svega od gubitka vlage i dehidratacije. Koliko dobro naše ruke podnose zimske uslove, zavisi pre svega od jačine naše lipidne barijere.

Zaštitna kožna barijera je mešavina lipida, proteina i ulja, koja štiti našu kožu. Koliko dobro taj posao obavlja, to je uglavnom određeno našim genima. Ako nam je barijera slabija, skloniji smo simptomima poput crvenila, svraba, ispucale kože, ekcema i upale. Takođe je verovatnije da će nam zimi ruke postati suve i ispucale.

Zimski vazduh je hladan i suv, i tako doprinosi smanjenju količine zaštitnih lipida ove barijere, što dovodi do isparavanja i gubitka vlage, pa koža puca i postaje suva. U zatvorenim prostorijama vazduh je još suvlji usled unutrašnjeg grejanja.

Koliko dobro naše ruke podnose zimske uslove, zavisi pre svega od jačine naše lipidne barijere

Emolijensi i ovlaživači

Ako želite da uvek imate meku i negovanu ruku, potrebno je da mislite i na prevenciju, a ne samo na tretmane. Nijedna krema za ruke neće vam biti od pomoći ukoliko svakodnevno isušujete ruke čestim pranjem.

Prirodni sapuni izrađeni od biljnih sastojaka, iako manje pene, ipak dobro uklanjaju nečistoće, čuvajući pritom zaštitni omotač kože. Posebno ako dodamo i opravdanu svakodnevnu višekratnu upotrebu dezinfekcionih sredstava, sve to veoma brzo će se odraziti na nežnoj koži ruku.

Da biste sprečili isušivanje ruku u zimskom periodu, neophodna vam je odgovarajuća hidratantna krema. Njena funkcija je da zaštiti kožu od nepovoljnih spoljnih uticaja, smanji dehidrataciju, ali istovremeno spreči i njeno ubrzano starenje.

Pored toga, krema za ruke obezbeđuje i važne sastojke koji neguju i hrane ruke. U zimskom periodu, po svojoj efikasnosti posebno se izdvajaju emolijensi i ovlaživači – humektansi.

Ako su vam ruke ispucale i krvare, onda morate preći na terapijske kreme i meleme

Emolijensi na površini kože stvaraju svilenkasti film koji omogućava omekšavanje suve kože, popunjavajući pukotine i podmazujući labave ivice mrtvih ćelija kože koje daju grub i hrapav osećaj na dodir.

Njihova uloga je da koža postane mekana i gipka. U ovu grupu spadaju jojobino ulje, izopropil palmitat, skvalen, lanolin, shea i cocoa butter, glycerol stearate, kokosovo ulje, ulje avokada, masline i drugi prirodni i sintetski emolijensi.

S druge strane, ovlaživači imaju ulogu da povuku vodu iz dubljih slojeva kože, ali i iz vazduha, i tako nadoknade izgubljenu vlagu i rehidriraju suvu kožu. U ovu grupu supstanci spadaju hijaluronska kiselina, glycerol, propilen glikol, sorbitol, urea i mlečna kiselina (koje su deo prirodnih faktora vlaženja).

Kremu utrljati u zanoktice i na nokte

Ako su vam ruke ispucale i krvare, onda morate preći na terapijske kreme i meleme (sa pčelinjim voskom, čistim cocoa i shea butterom, dimetikonom…). Melem naneti u debljem sloju i preko noći ostaviti da deluje ispod pamučnih rukavica.

Hidratantnu kremu moramo nanositi više puta u toku dana za maksimalne efekte (5–6), pa su mala pakovanja za tašnu veoma pogodna kako bi se krema uvek našla pri ruci. Pored toga, kremu uvek treba utrljati u zanoktice, kao i na nokte, jer se i oni jednako suše u toku zime.

Pored redovne nege ruku, u svoj ritual možete da uvrstite i prirodne preparate koji će vašim rukama pružiti dodatnu negu. To mogu biti specijalne maske, komercijalne ili home made, koje sadrže aktivne sastojke čija je uloga da hrane i hidriraju suvu i osetljivu kožu.

Emolijensi na površini kože stvaraju svilenkasti film koji omogućava omekšavanje suve kože

Maska se aplikuje na čiste šake, koje se zatim zaštite folijom ili plastičnom rukavicom. Ostave se da deluju pola sata, zatim ispiraju mlakom vodom.

U okviru profesionalnih tretmana, veoma lep zimski tretman je parafinsko pakovanje.

Upotreba mehaničkih pilinga je preporučljiva ukoliko nemate pukotine i oštećenja na koži. U zimskom periodu treba iskoristiti i mogućnost da se primene tretmani koji će otkloniti znake starenja sa kože, kao što su hiperpigmentacije i keratoze.

Lepe rezultate za podmlađivanje ove regije daju laseri i hemijski pilinzi. Ove dve metode se ne kombinuju, već izaberite jednu od njih, i ponovite je nekoliko puta tokom zime. Uz redovnu negu, koža vaših šaka će biti vidno lepša, svežija i mekanija.

Hemijski pilinzi su idealan tretman u ovo doba godine, jer pored uklanjanja fleka koje nastaju na zreloj koži, ovo je i odličan tretman za hidrataciju kože.

Da bismo u ovom nepovoljnom periodu godine sačuvali delikatnu kožu svojih ruku i održali je gipkom, mekom i hidriranom, dovoljno je samo da pratite ovih nekoliko saveta, a uz omiljeni lak i nakit – vaše ruke će zasigurno blistati!