Naslovna slika-Mirjana Bobić Mojsilović

Žig

Dok nas vrlo uspešno zamajavaju ratom na Bliskom istoku, i s tim u vezi – našim uzajamnim podelama u odnosu na to na čijoj smo strani, dotle vladari sveta, kao u nekoj vrsti panike, na sve načine ubrzavaju proces pretvaranja zemaljske kugle u jedan globalni logor.

Poslanik Evropskog parlamenta iz Holandije, Rob Ros, objavio je pre nekoliko dana na mreži X da, nažalost, nema lepe vesti i da Evropski parlament i zemlje članice upravo neverovatnom snagom guraju izglasavanje zakona o uvođenju digitalnog identiteta i njegove potpune primene u narednih nekoliko godina. Ros je objasnio da to rade ne obazirući se na ozbiljne rezerve stručnjaka za privatnost i sigurnost.

Drugim rečima, digitalne lične karte će do 2030. biti obavezne za svakoga ko želi da živi među ljudima, a Evropska unija biće najagresivnija u spovođenju digitalizacije građana, i kad se taj proces jednom završi, drugim rečima, kad svi postanemo brojevi, svuda će biti Kina. Ili Staljinov SSSR. Ili bilo koji nacistički logor. Posle digitalizacije čoveka, na scenu stupa digitalni novac, a sa njim i centralizovana kontrola svega pod kapom nebeskom. Biće to zbogom slobodi, privatnosti, biće to užasavajući koncept strogo kontrolisanog života.

Petnaestominutni gradovi, kontrola potrošnje benzina, struje, toalet-papira, poljoprivrede, nedeljnih ručkova, knjiga, svega. Ograničavanje kretanja i putovanja. Zabrana slobodne volje.

Bićemo bubojedi i moraćemo da govorimo da smo srećni, da se komandanti naših života ne uvrede.

Banke će moći da vam zamrznu kartice ako niste dobri i ne razmišljate pravilno.

Neverovatno je da državni mediji nigde u svetu, pa ni ovde, ne javljaju o tome. Niko, osim alternativnih medija, ne objavljuje fantastične govore hrvatskog poslanika u Evropskom parlamentu koji, u ime slobode, na velika zvona kritikuje evropsku birokratiju koja nikako ne služi dobrobiti građana, već samo osmehu vladara sveta.

Ipak, holandski poslanik dodao je na kraju da još uvek nije sve izgubljeno, i da još uvek čovečanstvo ima šanse – da građani treba da masovno pišu poslanicima svojih zemalja kako bi se ovaj biblijski užas sprečio. Žig zveri.

Da li znate da su u nekim našim bolnicama u formularu za prijem već uveli pitanje „kog ste pola u poslednjih godinu dana”?

A nismo u EU.

Moje pitanje glasi – kome mi da pišemo?