Ženski model skafandera uskoro na Mesecu

Sa 328 dana provedenih u svemiru, Kristina Koh oborila je ženski rekord. Prva ženska stopa na Mesecu očekuje se 2024, a za put na Mars sprema se Alisa Karson

Svemir više nije ekskluzivno muška teritorija, a teorija „muškarci su s Marsa, a žene s Venere” više neće moći da prođe ni kao šala. Povratak Kristine Koh (Christina Koch) na Zemlju posle 328 dana neprekidnog boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici, otvara novo poglavlje.

NASA, američka Nacionalna vazduhoplovna i svemirska administracija, proglasila je 2020. godinom novih akcija. Dok je prethodna godina bila posvećena obeležavanju 50-godišnjice „malog koraka za čoveka, a velikog za čovečanstvo”, ova i naredne godine biće u znaku spuštanja prve žene na Mesec, čijom površinom je do sada prošetalo 12 muškaraca. „Imam ćerku od 11 godina i želim da ona ima iste šanse da ide na Mesec”, izjavio je zvaničnik NASA Džim Brandenstajn.

Jedan od ključnih zadataka Kristine Koh bio je posmatranje efekata dugotrajnih svemirskih letova na žensko telo

https://www.instagram.com/p/BnEh6MfnLoK/

Važnost svakog dana u svemiru

U okviru tih priprema, značajni su i rezultati koje je na Zemlju donela Kristina Koh, žena sa do sada najdužim neprekidnim boravkom u svemiru. „Nije važan broj dana, već šta sam radila svakog tog dana”, izjavila je Kristina, podsećajući da je jedan od njenih ključnih zadataka bio posmatranje efekata dugotrajnih svemirskih letova na žensko telo.

Kad se 6. februara otvorila kapsula kojom se spustila u bazu u Kazahstanu, Kristina je bila nasmejana, ali nije mogla da hoda, jer su joj se mišići nogu odvikli od zemljine teže. Ništa čudno, kad se zna da je za 11 meseci 5 248 puta obišla Zemljinu orbitu, što iznosi 139 miliona milja ili 291 put do Meseca i nazad. Imala je šest boravaka u otvorenom svemiru, u ukupnom trajanju od 42 sata i 15 minuta.

Na ekstremne klimatske uslove navikavala se tokom dvogodišnje ekspedicije na Južnom polu

Ko će biti prva žena na Mesecu

Provodeći svoju 41. godinu života na svemirskoj stanici, Kristina je učestvovala u oko 200 naučnih projekata, uključujući istraživanje proteina za lečenje raka ili razvoj biljaka u bestežinskom stanju. Kada je 2013. pozvana na dvogodišnju obuku za astronauta, Kristina je imala 37 godina i zavidnu naučnu karijeru u oblasti razvoja instrumenata za svemirska istraživanja. Na ekstremne klimatske uslove navikavala se tokom dvogodišnje ekspedicije na Južnom polu. Uz to, Kristina je udata, a hobi su joj planinarenje, surfovanje, trčanje, joga, fotografija i putovanja.

Mesto za ženu u Artemis programu je sigurno, a kandidatkinja će biti izabrana među aktivnim članicama NASA posade, najavio je Džim Brandenstajn. To znači da ima 17 kandidatkinja, 12 koje su prošle dvogodišnju obuku i pet koje će je uskoro završiti. Svih 17 imaju impresivne karijere. Pored Kristine Koh, tu je En Maklejn (Anne McClain), najmlađa u timu, koja je u američkoj vojsci sakupila preko 2 000 časova letenja u 20 različitih letelica. Džesika Mejr (Jessica Meir), pilot i pomorski biolog, bila je i akvanaut i živela pod vodom u okviru NASA programa za misije u ekstremnim uslovima.

Kad se 6. februara otvorila kapsula kojom se spustila u bazu u Kazahstanu, Kristina je bila nasmejana, ali nije mogla da hoda

https://www.instagram.com/p/B7zNKJolqGq/

Ona je sa Kristinom Koh obavila prve šetnje svemirom, i to isključivo sa ženskim timom. Tu je i Kejt Rubins (Kate Rubins) koja je provela na stanici 115 dana i postala prva osoba koja je u svemiru izdvojila DNK.

https://www.instagram.com/p/B4IhwTsIBHm/

Mars generacija menja paradigmu

Sve ove žene počele su obuku za astronauta kada su već postigle zavidne rezultate u drugim oblastima, po istom principu kao i muškarci. Zbog toga danas jedan od najmlađih astronauta ima 33 godine, a najmlađi ikada imao je 25 godina. Za duga putovanja, kakvo je ono na Mars, godine astronauta mogu se pokazati kao problem. Ili barem tako kaže Alisa Karson, devetnaestogodišnja devojka koja se od svoje 11. godine priprema za putovanje na crvenu planetu, koje se predviđa za 2030. godinu.

Alisa Karson, devetnaestogodišnja devojka, od svoje 11. godine priprema se za putovanje na crvenu planetu 2030. godine, spremna da razmotri i mogućnost trajnog nastanjivanja na Marsu

Do sada, učestvovala je na 19 svemirskih kampova, završila je NASA Pasport program, a prvo od TEDx predavanja održala je sa samo 13 godina. Sa 15 je postala najmlađa osoba primljena na Advanced PoSSUM Space Academy, istraživački i obrazovni program u okviru koga je prošla treninge kretanja u mikrogravitaciji, preživljavanja pod vodom, čitanja instrumenata. Sledeći njen korak su studije astrobiologije i dobijanje letačkog sertifikata. Govori četiri jezika. Više od svega želi da krene na putovanje koje će trajati šest meseci u jednom pravcu, ali je, kako kaže, „spremna da razmotri i mogućnost trajnog nastanjivanja na Marsu”.

Alisa sada ne spada među 17 potencijalnih kandidatkinja za let na Mesec. NASA je nije pozvala u svoj program jer je premlada i još nije završila fakultet. Međutim, Alisa smatra da će takav sistem morati da se promeni. „Nova generacija menja paradigmu. Ovo je vreme promena. Mi smo Mars generacija”, kaže prva devojka koja se ozbiljno priprema za putovanje na „mušku” planetu.