Žena za volanom: zalepila sam ga za sedište

Dobar vozač je onaj koji suvereno kontroliše vozilo. Kako sve više žena suvereno kontrolišu svoj život, a sve je manje onih koje pristaju da ih drugi vodi, tako se i situacija za volanom menja

Osobe koje drže do sebe nikako ne bi smele da pričaju, gledaju i šeruju viceve o ženama kao lošim vozačima. Takvi vicevi su demode, isto koliko i vicevi o Rusu i Amerikancu iz doba hladnog rata. Uz to, apriori potcenjivati ženu za volanom može da bude povezano i sa neočekivanim rizicima, kao što svedoči istiniti događaj s Novog Beograda.

Potcenjivanje žene za volanom može da bude povezano i sa neočekivanim rizicima

U jednoj firmi, nećemo je imenovati, Nada, ozbiljna, smirena gospođa 45+, dobila je mladog kolegu koji je voleo da priča baš takve viceve. Kada je posle nekog vremena kupio nov, veliki auto, poveo je kolege na parking da se pohvali. I tu gospođa Nada, na zaprepašćenje svih, naivno pita: „Može li da se proba, samo jedan krug oko bloka?”. Mladić se zbunio, ali nema kud, pruži ozbiljnoj koleginici ključeve i sedne na suvozačko sedište. „I?”, pitali su je posle, kad se prebledeli vlasnik auta odvezao sa parkinga. „Ništa, zalepila sam ga za sedište”, kaže Nada i smeška se.

Uskoro više žena u Formuli 1

Otac gospođe Nade bio je instruktor vožnje, a ona je od detinjstva pokazivala izrazit talenat. I danas povremeno vozi reli, najviše uživa u teškim brdskim stazama. Idoli su joj Marija Tereza de Filipis, prva žena koja je 1958. godine vozila bolid u Formuli 1 u Belgiji i stigla deseta, i Sara Kristijan, prva žena koja je učestvovala u trkama NASCAR još 1949. godine.

Ove godine pokrenuto je posebno takmičenje za žene u okviru F1 pod imenom W Serija

Žene vozači
© Manamana / Shutterstock.com  

Gospođa Nada nije jedina žena koja prati auto-trke. Postoje nagoveštaji da u dogledno vreme možemo očekivati više žena na pistama. Ove godine pokrenuto je posebno takmičenje za žene u okviru F1 pod imenom W Serija, upravo zbog činjenice da je za 68 godina ovog najprestižnijeg takmičenja u automobilskom sportu učestvovalo oko 900 vozača, od čega samo dve žene. Nešto više ih učestvuje u trkama serijski proizvedenih automobila. Međutim, za prelazak vozača iz takozvane kart serije na bolid Formule 1 potrebno je ulaganje od oko 10 miliona evra, pa investitori nisu hteli da rizikuju sa ženama. Što, naravno, ne znači da za auto-sport nije bilo zainteresovanih i talentovanih žena. I talenat za vožnju, kao i svi ostali talenti, ravnomerno je raspoređen na oba pola.

Kad su ih muževi učili da voze

Statistike pokazuju da su žene disciplinovaniji vozači

Ali upravljanje automobilom već odavno nije stvar talenta i interesovanja, već nasušna potreba savremenog života, čak deo osnovne pismenosti. Zato danas na ulicama i putevima srećemo i talentovane i netalentovane muškarce i žene. Stereotipi iz viceva u kojima žene za volanom ispadaju smešne, predstavljaju relikt vremena u kome je vlasništvo nad automobilom bilo nešto kao silikoni muškog ega. Američka istraživanja su pokazala da su 50-ih, 60-ih pa i 70-ih žene zaista bile mnogo lošiji vozači od muškaraca, ali da je to bilo prevashodno zato što su ih u vožnji obučavali sopstveni muževi i zato što su mnogo ređe vozile. A za vožnju, kao i za svaku drugu veštinu, neophodna je vežba.

Ozbiljni instruktori vožnje slažu se u jednom: dobar vozač je onaj koji suvereno kontroliše vozilo. I kako je sve više žena koje suvereno kontrolišu svoj život, a sve manje onih koje se predaju u ruke mužu da ih vodi, tako se i situacija za volanom menja.  

Auto je ženama sredstvo, a muškarcima je zamena za silikone

I kad je u pitanju vožnja kao profesija, uspostavlja se balans, pa su žene taksisti, žene vozači autobusa i tramvaja uobičajena pojava u celom svetu, pa i u Beogradu. I u Saudijskoj Arabiji nedavno je ženama dozvoljeno da voze, mada burka ne izgleda kao praktična odeća za volanom.

Što se tiče bajatih viceva u kojima se žena šminka dok čeka na semaforu, ili se presvlači na naplatnoj rampi, oni mogu i da ostanu. Jer medicinski je dokazano da su u multitaskingu žene bolje od muškaraca.

Statistike pokazuju da su žene disciplinovaniji vozači. I u Americi i u Britaniji one godišnje plaćaju oko 100 evra manje osiguranje svojih automobila, zbog toga što imaju manje prekršaja. Žene su disciplinovani vozači, ne zato što su plašljive, nego zato što njima auto služi kao sredstvo, dok je muškarcima zamena za silikone. Ipak, pazite da ne naljutite neku gospođu Nadu – mogla bi da vas zalepi za sedište.