Keti Hokul

Žena sa bakljom: Keti Hokul, prva guvernerka države Njujork

Nova guvernerka države Njujork Keti Hokul ne dolazi iz glamuroznog centra i nosi ogrlicu na kojoj piše vakcinisana

Položivši zakletvu na intimnoj ceremoniji u Olbaniju, glavnom gradu države Njujork, a potom i na javnoj svečanosti u Crvenom salonu Kapitola, Keti Hokul je i zvanično postala prva žena na poziciji guvernera Njujorka (i deseta na nivou SAD). Nakon ceremonije, ona je rekla da se seća svih žena kroz istoriju koje nisu sada tu, uključujući i njenu majku, ali koje su joj „predale baklju”.

Guvernerka i dalje poziva građane da se vakcinišu, iako su brojke već impresivne, jer: „Država Njujork je velika, pa i rezultati treba da budu veliki”

Na jednom od prvih javnih obraćanja na novoj funkciji Keti Hokul se pojavila sa ogrlicom u koju je bio umetnut ukras u obliku reči Vaxed – vakcinisana. Guvernerka i eksplicitno poziva građane da se vakcinišu, mada je u toj američkoj državi vakcinisano nešto manje od 80 odsto odraslog stanovništva. „Naši rezultati su dobri”, kaže ona, „ali država Njujork je velika, pa i rezultati treba da budu veliki.”

Keti Hokul ima neobičnu političku karijeru, predstavnik je Demokratske partije, dolazi iz Bafala i nije izdanak neke od moćnih američkih porodica

Prva ljubav – politika

Po stupanju na dužnost guvernera, šezdesettrogodišnja Hokul se iz rodnog Bafala, drugog po veličini grada u državi Njujork, gde je do sada živela sa mužem i dvoje dece, preselila u zvaničnu rezidenciju. Kao i svi guverneri Njujorka od 1875. godine do danas, tokom trajanja mandata živeće u vili u Eagle Street-u u Olbaniju.

Keti Hokul ima za sobom bogatu i neobičnu političku karijeru. Predstavnik je Demokratske partije, ali za sebe je do sada govorila da je nezavisni demokrata, a sada da je umereni Bajdenov demokrata, kako navodi Njujork post. U prethodnoj karijeri, dešavalo joj se da u Kongresu nije glasala za predloge svoje partije kad se sa njima nije slagala, ali i da glasa za predloge republikanaca, kad je mislila da su oni korisni za građane.

Aktivista od studentskih dana

Keti Hokul ne potiče iz neke od moćnih američkih porodica u kojima se bavljenje politikom prenosi s kolena na koleno. Rođena je kao drugo od šestoro dece, u skromnoj porodici koja je jedno vreme, u njenom ranom detinjstvu, živela u prikolici u blizini čeličane. Onda se otac zainteresovao za kompjutere još na početku njihove ekspanzije, pa je porodici bolje krenulo. Tako je Keti Hokul mogla da studira – diplomirala je političke nauke.

Tokom studija je aktivno učestvovala u studentskim akcijama i protestima, po pitanjima koja su varirala od imena stadiona do aparthejda u Južnoj Africi. Potom je doktorirala pravo i počela da radi kao advokat, misleći da će tako lakše obezbediti materijalnu sigurnost. Međutim, u pravu se nije našla i vratila se prvoj ljubavi, politici.

Guvernerka će aktivnosti usmeriti na rešavanje problema onih delova države Njujork koji nisu glamurozni

Pažnju je privukla kao jedan od organizatora protesta vlasnika malih prodavnica i malog biznisa protiv nelojalne konkurencije velikog Volmarta. Od tada je krenula njena karijera u strukturama raznih nivoa u gradu i državi Njujork. Birana je u Predstavnički dom Sjedinjenih Država, sa predsednikom Obamom razgovarala je o stvaranju novih radnih mesta i povećanju poreza naftnim kompanijama, opet u cilju zaštite malog biznisa.

U predizbornoj kampanji za člana Kongresa tražila je da se povećaju porezi onima koji imaju prihod veći od 500 000 dolara godišnje. Opirala se i nekim sporazumima o slobodnoj trgovini, govoreći: „Ne treba da idemo dalje od Zapadnog Njujorka da bismo se uverili da to ne funkcioniše.”

Za više javne sigurnosti

Zapadni Njujork, poznat po tome što nije ni najsigurnije ni najčistije mesto, tema je guvernerkinih prvih javnih istupa. Jer, osim što je prva žena ikada na toj poziciji, ona je i prva koja nije iz Njujorka i njegovih neposrednih predgrađa. Ovo je i prvi put posle 1910. godine da guverner dolazi iz zapadnog dela države Njujork. Guvernerka će svoje aktivnosti usmeriti na rešavanje problema onih delova države Njujork koji nisu filmski glamurozni.

Zato je za svog zamenika i najbližeg saradnika izabrala je 44-godišnjeg Brajana Bendžamina, čoveka crne boje kože, koji već nekoliko godina predstavlja Harlem u Senatu države Njujork. Njegove ideje su prilično levo usmerene, a veliki je borac za kontrolu policije, „za više mera javne sigurnosti, a manje sile”.

Jedna od prvih izjava prve žene na čelu države Njujork bila je: „Želim da ljudi ponovo počnu da veruju u vlast.”

Tokom studija, guvernerka je učestvovala u akcijama i protestima, po pitanjima koja su varirala od imena stadiona do aparthejda u Južnoj Africi