Žena-orkestar Gunhild Karling inspiriše žene svih životnih doba | To sam ja

Žena-orkestar Gunhild Karling inspiriše žene svih životnih doba

Samo dama jedinstvenog duha i muzičkog talenta može da spoji plave lokne i haljinu na tufne sa trombonom i Nju Orleans džezom na tri trube

Kad Gunhild Karling izađe na scenu u crvenoj haljinici sa cvetom na struku, belim biserima i plavim loknama, kao da je izašlo oličenje tradicionalne ženstvenosti.

Ali kad na trombonu zasvira neku džez kompoziciju, publika se zapita odakle dolazi ta snaga. Tradicionalni Nju Orleans džez koji izvodi Gunhild Karling dolazi iz dubine njenog bića: „Celog života moje srce je pripadalo džez muzici. Za sve što sam radila nalazila sam inspiraciju u džezu koji su 20-ih godina prošlog veka svirali u Nju Orleansu, Harlemu, Njujorku i Čikagu.”

Svira tri trube odjednom

Nije lako objasniti kako je muzika američkog juga i crnačkih gradskih četvrti našla svog zastupnika u ovom vremenu baš u jednoj ženi, i to rođenoj Šveđanki. Gunhild je muzikom bila okružena od detinjstva.

Osim roditelja, i njena sestra Gerd i dvojica braće, Maks i Ulf, sviraju po više instrumenata. Gunhild je još kao devojčica spontano počela da uči jedan po jedan. „Nikada nisam imala nastavnika muzike”, kaže. Ali je već sa šest godina počela da nastupa sa porodičnim bendom, sa kojim je išla na nekoliko evropskih turneja, a Karling bend je izdao i pet albuma.

Tradicionalni Nju Orleans džez koji izvodi Gunhild Karling dolazi iz dubine njenog bića

Osim trombona, koji joj je omiljeni instrument, Gunhild Karling svira i trubu. Obično jednu, ali je svetsku pažnju na sebe skrenula 2009, kad je na mrežama osvanuo snimak na kome ona istovremeno svira tri trube.

Isto je ponovila i na snimku iz 2016, kad je imala 41 godinu. Takav kapacitet pluća ostavio je posmatrače bez daha. A ona je tri trube svirala u haljini na bretelice, beloj na crne tufne, i naravno, sa cvetom u kosi. Ništa manje ne zbunjuje ni tačka u kojoj Gunhild, u zlatnoj haljini sa šlicem, svira džez kompoziciju na gajdama.

Sa šest godina počela je da nastupa sa porodičnim bendom, sa kojim je išla na nekoliko evropskih turneja, a Karling bend je izdao i pet albuma.

Muzikom širi radost i ljubav

Osim pomenutih, Gunhild Karling svira i drvene duvačke instrumente, klavijature, harmoniku, violinu, ukulele. Bubnjevi su prvi instrument koji je naučila, a harfa je instrument na kome je diplomirala na muzičkoj akademiji i koji je jedno vreme svirala u operi u Švedskoj. Takođe je diplomirala i lingvistiku. Ali uvek se, kao i cela njena porodica, bavila muzikom.

Osim toga, ona i peva, nastojeći da prati stil Bili Holidej. Karakteristično za njene nastupe je da tokom jedne numere neke delove svira, druge peva, a sve vreme igra i stepuje. Između numera zabavlja publiku šalama, a članovi porodičnog benda povremeno i žongliraju.

Jedan američki muzički kritičar napisao je da bi pet dana zaredom išao na njene nastupe jer ona „gde god kroči, širi radost i ljubav preko svog neverovatnog muzičkog talenta i inspirativne pozitivne energije”. Njen talenat je u Švedskoj prepoznat. Na proslavi 70. rođendana kralja Karla, Gunhild je svirala trombon u ružičastoj haljini sa karnerima i šljokicama, sa roze cvetom u plavim loknama.

Svetsku pažnju na sebe skrenula je 2009, kad je na mrežama osvanuo snimak na kome ona istovremeno svira tri trube

Šveđanka konačno u zemlji džeza

Muž Gunhild Karling, Johan Blome, za koga se udala 2003, takođe svira više instrumenata, ali se najviše bavi fotografijom i video-produkcijom. Njihova deca, ćerka Idun (16) i sin Vigo (13), već su vrlo obdareni muzičari i nastupaju s majkom.

Na prošlogodišnjoj evropskoj turneji nastupala je sa orkestrom u kome su svirala njena braća i sestra, neka od njihove dece, ali i majka, koja je svirala bendžo. Otac joj je umro 2018.

Osim što se bavi muzikom, ova žena-orkestar je u Švedskoj glumila i u nekim televizijskim serijama, zauzela treće mesto u TV takmičenju poznatih u plesu, a osnovala je i džez festival u svom gradu.

Ipak, Gunhild Karling se u svojoj 43. godini sa porodicom preselila u Kaliforniju. Tu su došli jer je njen muž dobio posao u Silikonskoj dolini. Odmah je počela da nastupa sa big bendom Postmodern Jukebox Skota Bredlija i često zbog turneja po Americi bila odsutna od kuće. Tek kad je 16 meseci po njenom dolasku u SAD počeo pandemijski lokdaun i koncerti bili otkazani, dobila je vreme da svoj novi dom detaljno uredi.

Ali ni tada nije mogla bez muzike. Svake nedelje je sa porodicom i prijateljima priređivala koncert u kući i objavljivala ih na mrežama.

Koncerti nedeljom iz dnevne sobe

Mirno je primila otkazivanje nastupa. „Bili smo pripremljeni. To mi se jednom ranije desilo u Švedskoj. Bila sam trudna i morala sam da otkažem mnogo svirki. Pa smo, umesto da putujemo po svetu, pozvali svet u moju dnevnu sobu. Tada smo počeli da radimo koncerte nedeljom i za dve godine održali smo ih 100”, rekla je Gunhild za kalifornijski muzički časopis.

Bubnjevi su prvi instrument koji je naučila, a harfa je instrument na kome je diplomirala na muzičkoj akademiji

Kad je konačno moglo ponovo da se putuje i nastupa, održala je prošle godine evropsku, a ove američku turneju. Kad se ukaže dobra prilika, Gunhild svira i na ulici. Tako je u poljskom gradu Šćećinu sa bendom svirala u glavnoj ulici dan pred koncert. Kad je konačno prvi put došla u Nju Orleans, na ulici je svirala za svoju dušu sa jednim lokalnim bendom.

Gde god kroči, širi radost i ljubav preko svog neverovatnog muzičkog talenta i inspirativne pozitivne energije

Umetnica Paloma Arsinijega naslikala je mural sa likom Gunhild Karling u centru Los Anđelesa, na zgradi US Bank, najvišoj u Kaliforniji.

Paloma je time htela da oda priznanje Gunhild jer „svojim jedinstvenim talentom inspiriše žene svih životnih doba”.