Zbrka sa restrikcijama: da li je bezbedniji sušač ili ubrus za ruke

Nema razlike između mene i mojih prijatelja: Roberta iz Holandije, Silvija iz Italije, Roba iz Švajcarske, Pavela iz Rusije. Videli smo se tokom pandemije i nismo jedan drugog zarazili, a tako bi bilo među svima da je bilo sloge

Iako postoji Svetska zdravstvena organizacija koju su zemlje članice stvorile upravo da bi se sa globalnim zdravstvenim izazovima borile harmonično i zajedno, kada je reč o kovidu-19, svaka zemlja imala je sopstveno rešenje.

Ne zvuči logično, ali poslednjih godinu dana putovao sam više nego ranije i imao prilike da se uverim u različita rešenja istog problema. Kada je putovanje u pitanju, svaka zemlja donela je posebna ograničenja.

Uprkos postojanju SZO, svaka zemlja imala je sopstveno rešenje za borbu protiv kovida-19

Privilegije i kazne

Španija je, na primer, svojim građanima ograničila kretanje samo na provinciju u kojoj žive (slično je u Italiji, svako u okviru svoje komune). Moj poznanik Hesus ne može da vidi roditelje, osim ako ne putuje poslovno u provinciju u kojoj se rodio. Razlika postoji i u radu restorana.

Madrid je najprivilegovaniji i svi restorani rade do 11 sati uveče, uz ograničen broj posetilaca, dok, na primer, u Barseloni ne rade. Zbog toga Hesusova sestra iz Barselone dolazi u Madrid da se provede, ali uz poslovni poziv. To ne važi za britanske turiste, koji bez ograničenja mogu da putuju po celoj Španiji, a i Grčkoj.

Inače, najviše ograničenja je u vezi sa putovanjima avionom, pa najveći broj putnika koristi ostale vidove prevoza. Naime, svaka avio-kompanija uvela je sopstvene mere. Neke ne dozvoljavaju ručne kofere, pojedine na nekim letovima ne služe hranu, a na drugim služe, čak obilnije nego inače. Na pitanje zašto, odgovor je uvek isti – zbog korone.

Ostavljanje praznog mesta između putnika vrlo brzo je zamenio poslovni interes i ponovo su avioni najšće puni kao pre. Kuriozitet je da se na aerodromima sprovode najrigoroznije mere sa ciljem da se putnici maksimalno distanciraju, uz pretnju kaznom, da bi ih kao sardine spakovali nakon ulaska u avion.

Zbog korone neke avio-kompanije ne dozvoljavaju ručne kofere, pojedine na nekim letovima ne služe hranu, a na drugim služe

Londževi (saloni) takođe imaju različite restrikcije. Dok su na većini aerodroma zatvoreni, negde možete da boravite, ali hranu, pa čak ni kafu, ne možete da konzumirate. Međutim, isto to možete da uzmete i pojedete i popijete napolju, na hodniku. Istovremeno, ponegde se hrana servira i konzumira u londžu. Iako je u nekim zemljama smanjen avio-saobraćaj, u svetu i dalje ima aerodroma na koje avioni sleću jedan za drugim.

Ispod radara

Putovanje kolima je mnogo jednostavnije i mnoge mere, koje inače važe, nekako prolaze ispod „radara”. Benzinske pumpe u svim zemljama rade gotovo bez ograničenja, tako da su uvele i dodatni asortiman proizvoda (sve, od odeće do tehnike), jer su radnje zatvorene.

Najveća razlika među njima postoji u toaletima. Osim ograničenja po broju korisnika, neke pumpe su ograničile način brisanja ruku. Tako je u Sloveniji nemoguće da koristite automatske sušače, jer su oni najveći izvor bakterija, dok u Italiji nema papira za brisanje ruku, jer se tako najlakše prenosi virus.

Primenjeno je veoma malo znanja iz epidemiologije, imunologije i infektologije, a mnoštvo različitih pristupa samo potvrđuje da smo loši đaci

To sagledavanje kako se prenosi virus uticalo je i na skijaške centre. Skijališta rade u Švajcarskoj, Srbiji i Bugarskoj… Neka mesta, kao na primer Šamperi, deluju potpuno groteskno, jer nema skijaša na francuskoj strani, ali ih zato ima na švajcarskoj. Sve je to uticalo na bum turno skijanja (popularni skimo), jer ti skijaši ne koriste žičare, pošto se zbog postojanja specijalnih koža na skijama penju uzbrdo bez problema, naravno ukoliko imaju pristojnu kondiciju.

Poznanica sa Zakopana mi je rekla da nikada nije imala više instruktorskih časova i vodičkih tura od kada radi. Slično je u svim alpskim zemljama, skimo jednostavno buja, pa izgleda da ima podjednako skijaša na stazama iako ski-liftovi ne rade i staze nisu uređene.

Sve te različite mere različito su uticale na privredu i ekonomiju. Meni se čini da je Evropa propustila da uvede jedinstvene mere za celu teritoriju, jer objektivno – razlika među ljudima ne postoji. To pokazuje i statistika nakon godinu dana. Slični su to brojevi.

U mnogim zemljama skijališta ne rade, pa je skimo osvojio skijaše, naravno one koji imaju pristojnu kondiciju

Siguran sam da nema razlike između mene i mojih prijatelja: Roberta iz Holandije, Silvija iz Italije, Roba iz Švajcarske, Pavela iz Rusije.

Dokaz je da smo se poslednjih godinu dana sreli i videli i nismo jedan drugog zarazili, a tako bi bilo među svim ljudima da su vlade bile složne.

Činjenica je da je tako malo znanja iz epidemiologije, imunologije i infektologije primenjeno, kao da ne postoji vekovno iskustvo. I samo postojanje toliko različitih pristupa govori da još nismo mnogo naučili.