Zbog Toni Kolet uloge majki nisu klupa za rezervne igrače

Ono što plaši većinu holivudskih zvezda ona je prigrlila kao osobeni znak mnogo pre nego što je napunila 50. i ne ljuti se zbog nadimka Super mama

Australijska glumica Toni Kolet, jedna od ovogodišnjih ozbiljnih kandidatkinja za Emi nagradu za glavnu ulogu u televizijskoj seriji, 1. novembra napuniće 50 godina, a u svetu šou-biznisa već je zovu Super mama.

Štaviše, i na njenim zvaničnim stranicama, kao osobeni znak, uz riđu kosu i australijski naglasak, stoji da je poznata po ulogama majki – onome čega se većina holivudskih zvezda panično plaši.

Ali Toni Kolet kaže: „Ja nisam filmska zvezda, ja sam glumica.”

  ©  DFree / Shutterstock.com

Imala je 37 godina kad je u filmu Šesto čulo igrala majku lika koga je igrao samo 15 godina mlađi glumac; u ostvarenju Mala mis Sanšajn iz 2006. bila je majka lika koga je glumio samo 11 godina mlađi Pol Dano. (Sati je treći film nominovan za Oskara u kome je do sad igrala.) Takođe, igrala je stariju sestru lika koji igra Kameron Dijaz, od koje je devet nedelja mlađa.

U mladosti je Toni izgledala starija nego što je bila, ali je to nije omelo u karijeri, pa za nju i nije bilo prelaska na uloge majki, koji tako teško pada holivudskim lepoticama.

Matrijarh na koga se oslanja porodica

U ovogodišnjoj HBO Max seriji Stepenište (The Staircase) Toni igra uspešnu poslovnu ženu, suprugu i majku, koja je nađena mrtva na dnu stepeništa svoje porodične kuće.

Serija je rađena po istinitom događaju i na osnovu dokumentarnog filma iz 2004. o sudskom procesu. Izvršilac zločina ostaje enigma do kraja, mada je prvoosumnjičeni, naravno, muž, pisac krim-romana, koga igra Kolin Fert, ali ni sove nisu manje sumnjive.

Toni igra upravo žrtvu, a o seriji kaže da je iskrenija i utemeljenija od dokumentarca. „Dok je ta žena u dokumentarcu samo žrtva, u seriji se otkriva kao složena osoba, kao matrijarh na koju se oslanja cela porodica.” Za tu ulogu Toni je bila nominovana za Emi nagradu.

Ništa manje složen nije ni lik majke koji igra u seriji Slagalica (The Pieces of Her), gde se mirna žena iz predgrađa, kad život njene ćerke bude ugrožen, pretvara u osobu koja nasilno eliminiše pretnju, a ćerka nakon tog događaja slaže deliće slagalice o mračnoj prošlosti svoje majke. I to je jedan od likova za koje Toni kaže da su joj zanimljivi jer „imaju jačinu glasa, imaju šta da kažu”.

Očigledno, kao što ni u stvarnosti majke nisu starice koje pasivno čekaju glas od svoje dece, tako ni u savremenim filmovima i serijama uloge majki više nisu klupa za rezervne igrače.

Galeriju različitih majki, za koje je specijalizovana Toni Kolet, začiniće uloga u komediji Mafia Mamma, koja je trenutno u postprodukciji, gde igra ženu koja na čuđenje svih, pa i sebe same, posle smrti svoga dede nasleđuje upravljanje mafijaškim klanom.

Galeriju različitih majki, za koje je specijalizovana Toni Kolet, začiniće uloga u komediji Mafia Mamma

Na vreme testirala muža

Filmskim ulogama svakako treba dodati i onu koju ona „igra” u životu, kao majka 20-godišnje ćerke i 11-godišnjeg sina, koje ima u braku sa australijskim glumcem i muzičarem Dejvom Galafasijem.

Porodica živi u Sidneju, mada imaju kuću i u Irskoj. Pošto je ona zbog posla često morala da putuje, za sebe je govorila da je nomad. Poslednjih godina, iako i dalje mnogo radi, više vremena provodi kod kuće i osim glumom, bavi se i muzikom, pa je u saradnji sa mužem izdala i jedan album.

Toni u šali kaže da je jedan od razloga što brak još uvek funkcioniše to što je na vreme testirala svog muža. Posle tri dana poznanstva, ošišala se do glave. I on je ostao sa njom. Zapravo, prvi put se ošišala do glave kad je u Meksiku proslavljala svoj 25. rođendan, potom kad je otišla u Nepal i videla da žene tamo briju glavu zbog vrućine, i dva puta zbog uloga u filmovima.

Toni Kolet sa suprugom Dejvidom Galafasijem© Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com 

Toni u šali kaže da je jedan od razloga što brak još uvek funkcioniše to što je na vreme testirala svog muža. Posle tri dana poznanstva, ošišala se do glave

Osim toga, zbog uloge u filmu Mjuriel se udaje iz 1994. Toni se ugojila 20 kilograma za sedam nedelja. Zaklela se da to više neće raditi, ali je ipak uradila, mada ne toliko drastično.

Takva je od detinjstva – spremna da ide do kraja kad nešto hoće. Kao devojčica, slušala je kako se majka osećala kad je imala napad slepog creva. Toni je poželela da malo ne ide u školu, pa je odglumila ono što je njena majka opisivala, i to tako dobro da su joj doktori izvadili zdravo slepo crevo.

Ipak, u školu nije išla!

Ogledalo za roditelje tinejdžera

Negde od ranih tinejdžerskih dana Toni je znala da će biti glumica, iako potiče iz skromne radničke porodice sa periferije Sidneja. Sa 16 godina je upisala Nacionalni institut za dramsku umetnost, ali ga je napustila posle godinu i po jer je dobila ulogu u filmu Spotswoodiz 1991, u kome su joj partneri bili Entoni Hopkins i Rasel Krou. Za tu ulogu nominovana je za najvišu australijsku nagradu za glumce, što je označilo dobar početak njene karijere.

Potom je u pozorištu igrala Sonju u Čehovljevom Ujka Vanji.

Sa 16 godina je upisala Nacionalni institut za dramsku umetnost, ali ga je napustila posle godinu i po jer je dobila ulogu u filmu Spotswood iz 1991

Godine 1994. dobila je najveću australijsku nagradu za glavnu ulogu u filmu Mjuriel se udaje, a onda je otišla u Holivud, gde je igrala niz sporednih uloga. Prvu glavnu ulogu dobila je 1997, da bi 1999, ulogom majke u Šestom čulu, zaradila nominaciju za Oskara.

Od tog trenutka, Toni Kolet ne samo da je pronašla tip uloge koji odgovara njenom izvanrednom talentu i izražajnom licu, već je i uloge majki podigla za stepenik više u očima i publike i svojih koleginica.

Jer, kad ona u filmu izgovori: „Da nikad više nisi podigao glas na mene! Ja sam ti majka”, milioni roditelja koji imaju tinejdžere videće sebe kao u ogledalu.


Naslovna fotografija  ©  lev radin / Shutterstock.com