Devojka sedi u autu i gleda u sat

Zašto kasnimo: manjak truda ili višak mašte

Na romantični sastanak možda možemo da kasnimo nekoliko minuta, ali šefovi nemaju razumevanja kad koristimo akademsko kašnjenje zbog popravljanja karmina

Svi imamo bar jednu prijateljicu koja hronično kasni. Posle 20 minuta nervoznog čekanja na kiši, vetru ili suncu, kada ona konačno stigne, narednih 10 minuta slušamo kako je u gradu urbanistički haos, saobraćajni kolaps, da u stanu njene prijateljice crne rupe gutaju ključeve, a torbice liče na pećine iz kojih nestaju dokumenta, novčanik i ostale sitnice neophodne za izlazak…

Zbog kašnjenja prijatelja, partnera, saradnika, dešava se da se mrznemo na ćošku, da se nerviramo, gunđamo ili čak da ih precrtamo, ali ako nama treba akademskih 15 minuta da popravimo karmin i zbog toga „džogiramo” svakog jutra na posao, situacija je mnogo složenija.

Autobus kasni samo jednom

Ima stručnjaka koji u temelju hroničnog kašnjenja nalaze anksioznost, rasejanost i druga psihološka stanja, međutim, navodno je jedna studija pokazala da je kašnjenje zajednička osobina kreativnih, uspešnih i optimističnih ljudi.

Dakle, postoji merljiva razlika u percepciji vremena, jer studija je pokazala da je grupi ispitanika koja pripada kompetitivnim i ambicioznim ljudima minut trajao kraće, odnosno 58 sekundi. Druga grupa, označena kao kreativni i refleksivni tip, ne gledajući na sat procenila je da je minut prošao tek posle – 77 sekundi.

Ako smo zaglavljeni u vremenskom lavirintu, moramo da pustimo mašti na volju i smislimo izgovore tipa – slomila sam štiklu

Ako smo zaglavljeni u vremenskom lavirintu, znamo da autobus može da kasni samo jednom, a svaki sledeći put zaista moramo da pustimo mašti na volju i smislimo nove izgovore tipa: slomila sam štiklu, polila sam se jogurtom, papagaj nije hteo da uđe u kavez, tražila sam parking, pomogla sam prolaznici koja je pala u nesvest. Na duži spisak situacija zbog kojih kasnimo nekad uvrstimo rođaka koji je iznenada banuo, komšiju koji nas je zadržao na vratima, pravdamo se da nam se ključ zaglavio u bravi ili da smo imale desetominutne grčeve u stomaku.

Kašnjenjem nekada sabotiramo sopstvenu svadbu, ali češće ubijamo radost druženja. Brižna prijateljica možda će se zabrinuti što nam se hladi hrana u tanjiru, dok nas paničarke možda već vide u nekom kanalu, jer smo izvrnule nogu ili u nekoj sličnoj akcionoj epizodi.

Pošto ne želimo da nam prijateljica uruči otkaz, možemo da se okružimo satovima i pomerimo alarme pola sata unapred

Kraljica žurke

Možda je dozvoljeno kasniti nekoliko minuta na ljubavne sastanke ili žurke, ali takvim navikama definitivno se ne postiže naklonost šefova. Na poslu se to tumači kao bezobrazluk, manjak truda, nedostatak poštovanja i može prilično da košta. Ako smo se zbog posla okružili satovima i pomeramo alarme pola sata unapred, slične trikove možemo da koristimo i za društvene događaje.

Pošto svakako ne želimo da nam prijateljica uruči otkaz, možemo, kao za posao, da simuliramo rokove, odnosno da odredimo vreme kada moramo da se spremamo za sastanak, kako ne bismo u poslednji čas još nekoliko minuta tragale za ključevima, kao i vreme kada moramo da izađemo iz kuće, a podrazumeva se da to znači pola sata ranije, kako nas stvarno ne bi iznenadio saobraćajni kolaps.