Zašto je čvrsta zadnjica više od ukrasa | To sam ja

Zašto je čvrsta zadnjica više od ukrasa

Iako većina posmatra ovaj problem iz estetske perspektive, prednosti posedovanja čvrste zadnjice su fiziološki važne, jer to utiče i na stil življenja

Jednostavno pitanje vezano za zategnutost zadnjice ima jednostavan odgovor – da, naravno. Ali potpitanja moje prijateljice zahtevala su da se malo zamislim i pretražim literaturu.

Iako je većina posmatra iz estetske perspektive, prednosti posedovanja čvrste zadnjice su fiziološki važne, jer to utiče na stil življenja. Pogledajte samo sprinterke, videćete koliko se kreću uspravno, dok zadnjica, kao nekom magijom, drži lumbalni deo i omogućava elegantno pokretanje nogu.

A tek kada vidite kada skaču ili se penju, zategnuta zadnjica i tačnije svi mišići karlice, čine da sve izgleda jako lako i harmonično, a u suštini nije tako jednostavno.

Namerno sam spomenuo sprinterke, jer među njima je mnogoobožavana i najveća Florens Grifit Džojner, ali i naša Ivana Vuleta. Zamislite samo koliko su one morale da urade vežbi kao što su podizanje kukova, pravljenje mosta, zatim iskoraka, čučnjeva i raznih drugih vežbi. I sve to samo sa jednom idejom – da imaju čvršći trunkus, jaka leđa, naravno, da brže trče, ali i da imaju zategnutije karlično dno, definitivno jače noge i manje problema sa kukovima i kolenima.

Pogledajte samo sprinterke, videćete koliko se kreću uspravno

Popularne vežbe za čvrstu zadjicu

A najvažnije pitanje – koje vežbe primeniti – krajnje je jednostavno, jer ih ima jako puno. Prosto, pitanje je šta vam se svidi i šta imate od opreme. Evo bar tri koje su najpopularnije.

Podizanje kukova

Podizanje kukova

Vežba je jednostavna, nije samo za žene, ali je žene u 90 odsto slučajeva izvode. Može znatno da se oteža podizanjem tegova, ali to bi podrazumevalo neki fitnes centar, ili mali prostor u stanu.

Čučnjevi

Čini se da od čučnjeva nema ništa jednostavnije, a i oni mogu da se kombinuju sa tegovima. Većina ih smatra osnovnim vežbama za kor tela, a samim tim i gluteusa.

Najvažnije pitanje – koje vežbe primeniti – krajnje je jednostavno, jer ih ima jako puno

Čučnjevi

Posebno su interesantni čučnjevi oslonjenog tela na pilates loptu.

Pilates lopta

Iskoraci

I neka treća vežba budu iskoraci sa tegićima, mada se može raditi i bez tegića.

Iskorak

Da biste započeli, sve što vam je potrebno jeste samo dobra volja, mada oni ambiciozni mogu da kupe tegiće i prostirku. Ključno je vreme, ali verovatno ne više od 15 minuta da biste svaku vežbu uradili sa deset ponavljanja i nakon minute odmora ponovili još dva puta.

Za kraj, zamislite da više nikada nećete morati da brinite o bolovima u zadnjem delu leđa, da ćete se kretati uspravno i izgledati potpuno drugačije.

Htedoh da napišem kao Dženifer Lopez i njen neprevaziđen video Booty.

Ali, s obzirom na godine, još uvek je u sećanju Gradiška (Magali Noel) iz Amarkorda (režirao Federiko Felini).

Savet za kraj

Ipak, najvažnije je da se dobro osećate, a tek onda i da izgledate dobro, jer samo kada su oba uslova zadovoljena, sve je kako treba.

I nikada, nikada, ne odustajte!