Z

Zabranjene su negativne teme

Svaka zemlja je jaka onoliko koliko je nasmejanih crvenih karmina danas namazano

Njanja je bila profesorka latinskog jezika u Petoj beogradskoj gimnaziji kad se znalo šta je škola, ko tamo i zašto ide. Takođe, bila je baka moje Dragane, a nama, njenim drugaricama, zvezda vodilja. Spiritualnim jezikom bliže rečeno – naš private guru.

Kad god smo bile neraspoložene, dobijale smo savete tipa: kad te boli glava – marš napolje, čim zađes za prvi ćošak biće ti bolje… kad se pitaš da li nešto da uradiš ili ne – pa što i da ne… mnogo vi to nešto birate.

Celog života, pred donošenje važnih odluka, mi se zapitamo šta bi Njanja rekla na to. Samo je Njanja išla dva kilometra uz prugu peške, noću, kroz šumu, da se vidi sa voljenim. I samo takva životna energija treba da nas zanima.

Umrla je u kasnim devedesetim, nasmejana, vedra, voleći život, nikad nam ne dajući da klonemo. Volela je sve nas, mi nju obožavali.

Nataša mi je dala recept za energetski liker koji počinje: „Osam jaja od dan.” Znači da u liker ide osam jaja koje je kokoška snela tog istog dana

Inače, cele nedelje neka fjaka. Bila sam u bolnici, bolesna, operisana. Plafon u sobi visok, kreveti novi, žene vesele. Doktori raspoloženi i umni. Obrazovani i ljubazni. Nataša mi je dala recept za energetski liker koji počinje: „Osam jaja od dan.” Ja pola sata nisam razumela šta to znači, a posle sam se dva dana smejala.

Znači da u liker ide osam jaja koje je kokoška snela tog istog dana! Druge žene su razumele, sem nas iz Beograda.

Svaku bolnicu vodi glavna sestra koja je uvek slika i prilika društva. Visoka, tanka i uspravna kao bor, britkog jezika, lakog koraka, pevuši hodajući kroz hodnik. Zabranjene su negativne teme. Kreveti moraju da budu uredni. Šapuće nam na uvo, svakoj, posle koliko vremena je seks dozvoljen nakon operacije i kupuje crveni karmin u „Liliju” na rasprodaji (ove godine onaj koji se ne skida zbog maske koju nosi).

Svaka zemlja je jaka onoliko koliko je nasmejanih crvenih karmina danas namazano.

Ništa ne kuvam, samo me maze danas. Deca naručila suši.

RIP. U jednom danu se rodiš. U jednom umreš. U jednom se zaljubiš. U jednom danu upoznaš osobu koja ti promeni život. U jednom danu se sve dogodi. (Marina Tucaković, 1953 – 2021)