Za zdravlje, lepotu i za noći koje se pamte – maslinovo ulje!

 Najcenjenije i najzdravije je ekstra devičansko maslinovo ulje koje se dobija isključivo mehaničkim (fizičkim) putem koji se  zove hladno ceđenje

Masline se tradicionalno gaje u oblasti Mediterana još od 8000 godina p.n.e. Tako da su masline i njihov sok-ulje jedna od osnovnih namirnica u ovoj oblasti. 

Maslinovo ulje se dobija iz maslina koje su plod zimzelenog drveta sa srebrnim listićima koje nosi latinski naziv Olea europaea.

Glavni proizvođač je Španija, a slede Italija, Tunis, Grčka i Turska, dok se ono najviše koristi u Grčkoj, a prate Italijani i Španci.

Pravi se gnječenjem celih maslina i izdvajanjem ulja. Ako se filtrira ono je bistro, u suprotnom je zamućeno. Najcenjenije i najzdravije je ekstra devičansko maslinovo ulje koje se dobija isključivo mehaničkim (fizičkim) putem koji se  zove hladno ceđenje. 

Rafinisano maslinovo ulje je prerađeno i nema miris, boju i karakterističan ukus, a i sadrži manje slobodnih masnih kiselina. 

Naziva se i čisto maslinovo ulje-pure olive oil. Za rafiniranje se koristi aktivni ugalj i određeni hemijski i fizički filteri.

Melem za sve 

Hladno ceđeno maslinovo ulje se uglavnom sastoji od 83% oleinske kiseline, a ostatatak čine linoleinska i palmitinska masna kiselina, tako da ima visok nivo mono i poli nezasićenih masnih kiselina.

Bogato je antioksidansima sa jakim biološkim efektom, naročito je dobro za sprečavanje kardio vaskularnih bolesti, sadrži i skromne količine vitamina E , K i D. 

Ekstra devičansko maslinovo ulje je odlično za srce, mozak, zglobove, kožu, kao i što je prvoklasna namirnica za dijetetičare.

Poznato je da uspešno snižava loš, a povećava dobar holesterol.

Oleinska kiselina, kao i antioksidans oleokantol imaju antizapaljensko dejstvo koje su određeni istraživači uporedili sa dejstvom manjih količina ibuprofena.

Poseduje antibakterijska svojstva i ima studija koje su utvrdile da je vrlo efikasno protiv bakterije Helicobacter pylori, koja izaziva čir želuca.

U svakom slučaju ekstra devičansko maslinovo ulje je odlično za srce, mozak, zglobove, kožu, kao i što je prvoklasna namirnica za dijetetičare.

Različiti ukusi maslinovog ulja

U ishrani se koristi za prelivanje salata, obarenog  povrća, umakanje hleba, kao i za prženje. Dobar je konzervans za sir, poznati su sirevi iz maslinovog ulja, a odlično je i za razne marinade. Ako se koristi za prelivanje, umakanje i sl., najbolje je koristiti sveže, ali ono je dobro i posle godinu dana, naročito ako se čuva u staklenim tamnim flašama na tamnom mestu, međutim iako mu je ukus tada i dalje dobar, ono gubi aromu te je bolje za kuvanje.

Kada se radi o izboru, ono je maltene kao vino. Maslinovo ulje se razlikuje od kultivara do kultivara, nadmorske visine na kojoj se masline gaje, vremena berbe, kao i od procesa ekstrakcije.

Na primer, ako se za ekstrakciju koriste nezrele masline, ulje će imati gorkasto, ljutkast ukus, a korišćenje zrelih maslina rezultira slatkim ukusom.

Poznata je grčka izreka „Jedi maslinovo ulje i dođi kad padne mrak-jedi puter i čvrsto spavaj.”

Tako da u zavisnosti od toga vrhunski šefovi biraju ulje koje je najprikladnije za određeno jelo.

Ova dragocena tečnost ima veliku primenu i u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji, kao što su razni sapuni, šamponi, kreme, maske za kosu i kožu. Uopšte poznati je melem. 

Neko ga koristi i kao gorivo u uljanim lampama, a i za poliranje dijamanata.

Maslina, simbol mira, motiv slikara, u religiji dar božiji daje nam tu zlatnu tečnost koja je poznata i kao afrodizijak. 

Poznata je grčka izreka “Jedi maslinovo ulje i dođi kad padne mrak-jedi puter i čvrsto spavaj.”