Za virtuelnu vikendicu ne treba brdo para

Procvetao je estetski i životni stil zasnovan na idealizovanoj i romantičnoj predstavi o životu na selu, u vikendici ili šumskoj kolibi, a „rustičnu modu” prate i novi modni brendovi

Na noktima presovani cvetići iz saksije s terase, u medijima – Dejvid Bekam na svom imanju pravi košnice za pčele, obučen u šareni kardigan sa kačketom, na društvenim mrežama hiljade recepata za pravljenje domaćeg hleba i uputstva za vez… Reč je o globalnom trendu pomalo čudog naziva cottagecore, zasnovan na idealizovanoj i romantičnoj predstavi o životu na selu, u vikendici ili šumskoj kolibi. Urbani rečnici opisuju ga kao svojevrsnu estetsku nišu baziranu na vizuelnoj kulturi veličanja života na farmi, kao i na temama kao što su održivost, vrtlarstvo, gajenje domaćih životinja i priroda uopšte.

U prirodu se nismo vratili samo zbog straha od virusa, već i od pustih ulica koje su reflektovale ostatke našeg nekadašnjeg života

Ovaj estetski i životni stil u vreme ograničenog kretanja zbog korone dobio je novi zamah, mada je, u drugačijem kontekstu, popularan na društvenim mrežama, među mladima, još od 2018. Tada je pre svega shvatan kao beg i odbrana od dopaminske onlajn zavisnosti, jer je oflajn – cool.

Povratak prirodi nije zaobišao ni nas, a mnogi su ga i praktično isprobali, što se videlo po prizorima ispražnjenih gradskih parkinga i trotoara u centralnim gradskim ulicama, gde se to ne pamti. Ovaj trend prihvatile su i ličnosti iz javnog života, kada su izolaciju u gradu zamenili za osamu u vikendicama ili kućama na selu.

Selidba na selo nekima se čini kao dobitna kombinacija, uprkos tome što pastoralu umeju da pokvare komarci i mravi

Čežnja za livadama izdaleka

Premeštanje u prirodu nisu uslovili samo strah od virusa i bolesti, već i želja da se pobegne od nelagodnosti koju izazivaju opustele ulice, na kojima smo mogli jedino da vidimo ostatke našeg nekadašnjeg života. Tokom privremenog izbivanja iz grada, miran i jednostavan život nekima se učinio kao dobitna kombinacija, uprkos tome što je, kad padne kiša, više musav nego sjajan i što pastoralu umeju da pokvare komarci i mravi. Život u prirodi ispunili su šetnjama, vrtlarenjem, krčkanjem starinskih jela ili na internetu potražili instant savete o uzgajanju povrća na okućnici. I to ne samo u slavu ponovo otkrivenih mirisa i ukusa, već i kao svoj siguran projekat u situaciji kada se ne zna dokle će korona kriza da traje, a klimatske promene prete.

Ekološki prihvatljivi životni stilovi naša su budućnost, bez obzira na to da li domom smatramo virtuelnu ili pravu vikendicu

Izgleda da većini ovaj trend ipak više prija samo izdaleka, da čežnju za sunčanim livadama i proplancima ispoljavaju na mrežama Tumblr i TikTok.

Tokom socijalne distance mnogi se osećaju zarobljeni u stanovima, a sa prozora višespratnica priroda i cvrkut ptica izgledaju veoma privlačno, baš kao i poslovi koji se inače obavljaju na selu ili u vikendicama. Pletenje, gajenje sopstvenog bosiljka, piknik na travi, ideja o pravljenju domaćeg džema – to je donosilo opuštanje u danima kad su sa svih strana sveta stizale samo strašne poruke i slike o koroni, a umirujuće je i danas. Ove aktivnosti u prirodi, stvarne ili virtuelne, zahtevaju odgovarajuću opremu, baštovanske rukavice, starinske teglice sa čipkastim zatvaračima, haljinu za piknik (nalik na one koje je svojevremeno promovisao popularni brend Laura Ashley, a koje su danas preuzeli aktuelni, novi brendovi, kao novi retro šik), izletničku korpu, vunu i igle za pletenje, i sve to može da se pokaže na društvenim mrežama ili nabavi onlajn.

Mini-vrt na kuhinjskom prozoru

Rustični trend povratka prirodi, potkrepljen odgovajućom garderobom i kućnim detaljima sa elementima nostalgije, takođe je i način da se u haotičnoj i komplikovanoj svakodnevici sačuvaju uspomene na bezbrižne godine, mirise bakine kuhinje, na dane kad smo nosile ženstvene cvetne haljine, pa i na sam identitet.

Osim toga, za novi, rustični način života nije potrebno brdo para, velika farma ili plantaža, „vikendaški” može da se živi i u stanu usred grada. Uostalom, poklonici ovog trenda to pokazuju mini-vrtovima sa začinskim biljkama na kuhinjskom prozoru, domaćim hlebom ili gomilom retro teglica sa čajevima, koje podsećaju na dunje na kredencima.

Poput fotografija divljih malina koje, uprkos trnju, beru negovane ruke, ovaj trend predstavlja svojevrsni paradoks: idealizuje se osama u šumskoj kolibi u vreme socijalne distance, postuje se sjajno sveže voće koje ne liči uvek na ono koje je organski gajeno, koristi se moderna tehnologija, a čezne za okolinom koju nije dotakla industrija.

Trend koji se u svetu naziva cottagecore možda predstavlja i reakciju na dugo vladajući minimalistički modni stil, u odevanju ili uređenju doma, ali je svakako u vezi sa ekološki prihvatljivim životnim stilovima koji su od ključne važnosti za budućnost planete na kojoj živimo – bez obzira na to da li domom smatramo virtuelnu vikendicu u gradu ili kuću na selu.