šake - jedna sa rukavicom i druga bez

Za socijalnu distancu je potrebno dvoje

Istraživanja pokazuju da žene više vode računa o sigurnosti u vezi s koronom. Zato buduće zdravstvene preporuke treba oblikovati delikatno, tako da ih čuju i muškarci

U mnoštvu zdravstvenih preporuka koje svakodnevno slušamo možda bi mogla da se nađe i jedna naoko veoma neobična – da je žensko društvo bezbednije od muškog.

Naime, studija Univerziteta Jejl i Univerziteta Njujork otkrila je da žene više vode računa o sigurnosti u vezi s koronom.

Cveće stiže i online

Da li je žensko društvo bezbednije od muškog?

Doduše, se to vidi i golim okom, a nije čak ni iznenađenje, jer su brojne pretpandemijske studije ukazivale da žene žive duže između ostalog i zbog toga što više brinu o zdravlju i prevenciji. A u sadašnjoj situaciji kada je za socijalnu distancu potrebno dvoje, veoma su važna nova saznanja istraživača o rizičnom ponašanju za zdravlje.

Najvažniji zaključak ustraživača je da žene više praktikuju fizičku distancu, nose masku, održavaju higijenu (u skladu sa zdravstvenim preporukama), da više slušaju eksperte i više brinu kako da i one i okruženje ostanu zdravi u vreme korone.

Američki istraživači koristili su različite metodologije. Pratili su ponašanje slučajnih prolaznika na tri lokacije (Njujork Siti, Nju Hejven, Nju Brunsvik) gde je cilj bio da se prebroje oni koji nose masku preko nosa i usta. Iako tu živi približno isti broj žena i muškaraca, kada je reč o ispravnom nošenju maske ustanovili su značajnu razliku u broju žena (57,7 odsto) i muškaraca (42,3).

Muškarci su tokom rasta korone uprkos preporukama češće posećivali restorane, spa centre, fitnes sale

Istraživači su, takođe, prateći kretanje žena i muškaraca, zaključili da muškarci tokom korone češće posećuju mesta koja nisu od suštinskog značaja za život, kao što su restorani, spa centri, fitnes sale ili, na primer, cvećare. (Ovo poslednje još i može da im se oprosti, ali gospodo sada možete da šaljete cveće on-line porudžbinom!)

Šalu na stranu, da bi došli do ovih saznanja istraživači analizirali su 15 miliona GPS koordinata pametnih telefona čiji vlasnici su dali pristanak za davanje podataka.

Žene iskrenije i odgovornije

U okruzima u kojima je živeo veći procenat muškaraca, uočavalo se smanjeno socijalno distanciranje u vreme dok je korona bila u porastu, ako se uzme u obzir kretanje i ležerne posete prodavnicama i uslužnim firmama.  

U anketi 800 ispitanika odgovaralo je na pitanja o držanju distance, spremnosti da ostanu kod kuće, koliko često peru ruke i koliko direktnih kontakata imaju sa prijateljima. I ovde su žene bile brojnije kada je reč o praćenju preporuka, kako bi se izbeglo širenje bolesti. Razlike su bile značajne, izuzev segmenta ličnog kontakta sa drugima.

Prema itsraživanjima žene su bile brojnije kada je reč o praćenju preporuka, kako bi se izbeglo širenje bolesti

U anketi je bilo i pitanje i o izvorima informacija kada je reč o određenom ponašanju. Ispostavilo se da su se žene, kada je reč o tome do koje mere treba da se socijalno distanciraju od drugih, mnogo više oslanjale na uputstva medicinskih stručnjaka, stranih iskustava, nadležnih i, naravo, društvenih medija.

One su mnogo više nego muškarci svoje ponašenje pripisivale osećanju anksioznosti zbog pandemije, zatim lične zdravstvene istorije, kao i osećanju odgovornosti prema sebi i drugima.

Mnogo više nego muškarci žene su svoje ponašenje pripisivale osećanju anksioznosti zbog pandemije

Na osnovu ovih saznanja došlo se do zaključka da bi buduće zdravstvene preporuke trebalo oblikovati delikatno, tako da ih čuju pre svih muškarci, kako bi shvatili ulogu koju imaju distanca, higijena i nošenje maske kao efikasne mere za zaustavljanje korone.