Muškarac koji pozira

Volim te zato što si jedan od njih – Međunarodni dan muškaraca

Ovaj praznik obeležava se u novembru, a posvećen je želji da briga o muškom zdravlju dobije novo lice. Zbog simbolike puštanja brkova, mesec je dobio nadimak – movembar

Pod sloganom: „Bolji odnosi između muškaraca i žena”, obeležen je ovogodišnji Međunarodni dan muškaraca, u petak 19. novembra. Zapravo, ceo novembar je u znaku brige za prava muškaraca, pa su ga prozvali i movembar (u slobodnom prevodu – muški novembar). Neupućeni bi pomislili da je u pitanju još jedna muška ujdurma da se, pod plaštom jednakosti, ženama oduzme i onaj jedan jedini njihov Dan žena, 8. mart. Ali nije u tome stvar. Radi se zapravo o prazniku koji se kontinuirano obeležava od 1999. godine. Konkretno, naziv movembar vezan je za običaj puštanja brkova u novembru, kao podsetnik na brigu o muškom zdravlju i želju da ono dobije novo lice (mo kao početni slog engleske reči moustaches).

Najdužu tradiciju kontinuiranog obeležavanja ovog dana ima Malta, koja praznuje Međunarodni dan muškaraca od 1994.

Taj praznik je, prema zvaničnom sajtu Međunarodnog dana muškaraca, ustanovio dr Džerom Tilaksing, profesor istorije na Univerzitetu Zapadne Indije u državi Trinidad i Tobago. On je izabarao datum 19. novembar iz dva razloga: to je bio rođendan njegovog oca, a takođe, to je i dan kada je 1989. fudbalska ekipa Trinidada i Tobaga ujedinila zemlju pokušajem da se plasira na Svetsko prvenstvo.

„Muškarac koji ne provodi vreme sa svojom porodicom, nikada ne može da bude pravi muškarac”

Pozitivna uloga u društvu

Datum se profesoru, izgleda, posrećio, jer se primio širom sveta. I pre njega, 1991. i 1992, bilo je pokušaja da se nešto slično pokrene, ali su oni brzo gubili zamah. Najdužu tradiciju kontinuiranog obeležavanja ovog dana ima Malta, koja praznuje Međunarodni dan muškaraca od 1994.

Tokom 22 godine, koliko se praznik obeležava, on se konstantno širi, pa je tako, na primer, 2019. obeležen u 44 zemlje, a ove godine u više od 60

U Britaniji pišu da je taj dan ustanovljen da bi se popularisao muški model „radnog muškarca, heroja svakodnevnog života”. Smisao ovog praznika počiva na šest stubova. Uz promovisanje jednakosti polova, tu je i promovisanje pozitivne uloge muškaraca u društvu, u porodici i braku, kao i u odnosu na očuvanje čovekove okoline. U taj okvir bi se uklopio i don Vito Korleone, koji je glasom Marlona Branda u filmu Kum izgovorio čuvenu rečenicu: „Muškarac koji ne provodi vreme sa svojom porodicom, nikada ne može da bude pravi muškarac.”

Briga o muškom zdravlju

Sledeći stub je briga o muškom zdravlju, fizičkom, emotivnom i duhovnom. Statistike pokazuju da se pod pritiskom mačo modela mnogi muškarci ustežu da na vreme traže lekarsku pomoć za škakljive bolesti, zbog čega se stalno povećava broj onih kod kojih se karcinom prostate i testisa dijagnostikuje vrlo kasno.

Naravno, tu je ukazivanje i na diskriminaciju u različitim sferama, što je kontradiktorno samo na prvi pogled. Muški moćni predatori, iako veoma vidljivi, zapravo čine jednu izuzetno sitnu manjinu koja, osim što zloupotrebljava žene, podjednako surovo maltretira i manje moćne muškarce.

Jasno je da ženska emancipacija ne može biti uspešna bez emancipacije muškaraca

Poslednji stub ideje koju promoviše Međunarodni dan muškaraca definiše se kao „stvaranje boljeg i sigurnijeg sveta, gde svako biće može da ostvari svoj puni potencijal”.

Tokom 22 godine, koliko se praznik obeležava, on se konstantno širi, pa je tako, na primer, 2019. obeležen u 44 zemlje, a ove godine u više od 60. Zahvaljujući društvenim mrežama, širi se i običaj čestitanja ovog dana, pa su se ove godine mogle pročitati čestitke, kao što su: „Srećna sam što me muškarac kao ti podržava u svemu što radim. Srećan ti Međunarodni dan muškaraca.”

Pravi muškarac se ne boji suza

„Stavljaš svoju porodicu ispred svega. Naporno radiš da bismo mi mogli da živimo bolje. Hvala ti za sve što radiš”, napisala je jedna supruga na Instagramu, čestitajući mužu Međunarodni dan muškaraca. Zaposlene dame svom šefu su uputile čestitku sledeće sadržine: „Ura za sve muškarce koji koriste svoje privilegije u dobre svrhe. Vi ste jedan od njih i zato Vas volimo!”

Muški moćni predatori, iako veoma vidljivi, zapravo čine jednu izuzetno sitnu manjinu

Pojavila se i čestitka koja glasi: „Pravi muškarac se ne boji suza. On zna da su suze znak snage.” Ova poruka naročito je važna za dečake, koji su takođe ciljna grupa Međunarodnog dana muškaraca. Cilj je da im se na vreme pruži rol-model emotivnog i senzibilnog muškarca.

Jasno je da ženska emancipacija ne može biti uspešna bez emancipacije muškaraca. Bez toga, opasno ćemo se približiti ratu među polovima, a ne onome što stoji kao šesti stub Međunarodnog dana muškaraca – „stvaranje boljeg i sigurnijeg sveta”.