Vog 

Nisam sigurna kome će editorijal u Vogu da podigne moral? Ukrajincima? Ili Rusima? Ili onima koji režiraju ove globalističke predstave sa pucanjem i prenemaganjem, i bez srećnog kraja

Da je svet ništa više nego pozornica, što bi rekao Vilijam Šekspir, možda ovih dana najrečitije dokazuje naslovna strana Voga i editorijal unutra, na čijim se stranicama iz profila i anfas, ispred objektiva čuvene Eni Libovic, slikaju ukrajinski predsednik Zelenski i njegova supruga. S obzirom na činjenicu da je predsednik Ukraјine, u stvari – glumac, komičar, ovaj potez svetske PR agencije koji od bračnog para Zelenski pravi superstarove, ima elemente komedije, tragedije i oslikava totalno političko, kulturno, simboličko i informaciono ludilo sveta koji nam se sručio na glave. Da li Zelenski glumi predsednika Ukrajine (a već je tu ulogu odigrao u jednoj TV seriji) ili glumi muža, ili glumi glumca, manje je bitno, s obzirom na činjenicu da su siroti mali Zelenski, usred rata, bombi i ruševina, smogli snage i vremena da se slikaju za Vog.

Jer Vog će da pomogne ukrajinskoj stvari.

Učešće Voga u ovom ratu može da se čita na više načina, uključujući i onaj koji najviše bode oči – vlasnici rata i mira su isti oni koji poseduju i sredstva informisanja, čak i ona koja nam javljaju koji se štep nosi ove sezone, i kako da se čarape nose na sandale. Ratno izdanje Voga, tako, modnu pistu zamenjuje novom scenografijom. Prva dama Ukrajine slikana je pored oguljenog aviona Antonov, ali u lepom kaputu. Lep kaput i malo vetra u kosi, slika rata koji potresa svet. Hoće li se pomodarke sveta i verne čitateljke Voga inspirisati ovom novom modom, hoće li nositi ulicama Njujorka i Pariza takve kapute, krojene bezveze, kako bi podržale ukrajinsku stranu?

I dok su jedni zgroženi ovom političkom skarednošću, drugi sa oduševljenjem komentarišu da život mora da se slavi. A ko će to bolje da uradi nego projekat Zelenski-Libovic-Vog. Uostalom, i Čerčil i njegova Klementina, slikali su se, glamurozno, koliko je to bilo moguće, u vreme Drugog svetskog rata, i mnogi tvrde da su baš te fotografije podizale moral Britancima.

I dok su jedni zgroženi ovom političkom skarednošću, drugi sa oduševljenjem komentarišu da život mora da se slavi

Kada završi svoju političku karijeru, Zelenskom se verovatno smeši karijera u Holivudu, u filmu u kome će možda igrati sebe.Nisam sigurna kome će ovaj editorijal u Vogu da podigne moral? Ukrajincima? Ili Rusima? Ili onima koji režiraju ove globalističke predstave sa pucanjem i prenemaganjem, i bez srećnog kraja? Prevođenje jednog rata na teren zabave, mode, slave, govori o trulosti ovog sveta.