Žena sa šeširom dok pozira

Viralne „morske bakice” – omaž sredovečnim, cool divama

Stil „bakica na plaži”, trenutno popularan na društvenim mrežama, favorizuje opušten, pomalo „penzionerski” život, bez obzira na to da li je reč o generaciji milenijalaca ili bebi-bumera

U moru trendova koji stižu sa društvenih mreža, svetski mediji posvetili su pažnju neobičnom, pomalo neočekivanom stilu – bakica na plaži. Termin potiče, naravno, sa neobuzdanog Tik toka i Instagrama, a favorizuje i citira estetiku kultnih romantičnih komedija u kojima zrele žene, poput glumice Dajane Kiton u filmu Ljubav nema pravila, neguju opušten život, a u stvari izgledaju neodoljivo u pantalonama svetlih boja i ogromnim košuljama.

Bakica na plaži izgleda neodoljivo u pantalonama svetlih boja i ogromnim košuljama

Za intrigantni stil „bakice s rivijere” navodno ne moramo da živimo na morskoj obali ili da imamo unuke, odnosno godine su za ovaj šik nebitne, pa čak i pol jer, kako je nedavno rekla influenserka Leks Nikoleta, koja ga popularizuje, muškarci mogu da budu – šarmantne deke s plaže. Stenli Tuči, na primer.

@lexnicoleta

Glavna tema ovog stila je udoban, jednostavan i opušten, u najboljem smislu pomalo „penzionerski” život koji smo iskusili na vrhuncu pandemije, tokom lokdauna. Pomenuta influenserka promoviše blistav izgled, naizgled bez mnogo truda, istaknut belim i bež pantalonama od platna i lana i belim rolkama, ali i čitav životni scenario, uključujući i aranžiranje cveća na stolu, inspirisan opuštenim načinom života junakinja srednjih godina, poput Dajane Kiton iz pomenutog filma ili recimo Meril Strip iz filma Komplikovno je.

Ovaj trend nije prošao bez komentara holivudskih zvezda sa A-liste. Sama Dajana Kiton je postavila na Instgram duhovit video komentar trenda „bakica na plaži”.

Za ovaj stil nebitne su godine i pol, jer muškarci mogu da budu – deke s plaže

Teško je reći da li je ovaj stil (koji ima milione pregleda na društvenim mrežama) proizvod retromanije, koju je podstakla pandemija (setimo se cottagecore stila), svojevrstan odgovor na trendove koji favorizuju mladost ili komentar na veličanje zavodnica zrelih godina. En Hatavej prokomentarisla je na svom Instagram nalogu da je ona sama bila spremna za ovaj trend još pre pojave Tik toka i postavila je odgovarajuću ilustraciju.

Ovaj viralni trend spada u česte, gotovo svakodneve rasprave vezane za generacijske teme. Bitno je da stvarno uživamo dok šetamo u svom bež izdanju, beremo lavandu ili pijuckamo koktele, bez obzira na to da li pripadamo bebi-bum ili generaciji milenijalaca.

A i dečko tipa Džeka Nikolsona, doduše iz malo mlađih dana, nije loša ideja.