žena na ljuljašci

Vikendica: od promašene investicije do banje za resetovanje

U našoj deci, više nego u sebi, prepoznali smo afinitete naših roditelja, želju za boravkom u prirodi i aktivnostima na otvorenom

Okrepljujući boravak u vikendicama tokom zdravstvene krize podsetio nas je da mnoge pojave i događaji imaju periodičan karakter.

Polovinom prošlog veka nicale su vikendice širom zemlje. Naši roditelji, rasterećeni borbe za egzistenciju, gradili su ih želeći da uživaju u prirodi i slobodnom vremenu. Međutim, vikendice su tokom vremena izgubile svrhu, mi smo ih uglavnom posmatrali kao promašene investicije, što danas nije slučaj.

Provod u drugom ritmu

Ove građevine, ušuškane u planinske ili brdske krajolike, pored reka ili jezera, bile su dovoljno daleko od gradova, a opet pristupačne. Mi tada nismo razumeli ovakav stil života, više su nas privlačili gradski sadržaji, koncerti, izlasci, kafići koji su se tada tek otvarali.

Pandemija nas je vratila ne samo u sećanje na to vreme, već su vikendice zamenile naše „prirodno” mesto boravka. Možda je još interesantnije što smo u našoj deci prepoznali afinitete naših roditelja, želju za boravkom u prirodi i aktivnostima na otvorenom.

Sada i mi na tim mestima nalazimo potpuno druge preokupacije od onih koje nas zaokupljaju tokom radne nedelje. Tokom vikenda potrebna nam je promena ritma.

Za maksimalno uživanje u novom starom konceptu, neophodno je da u prirodu krenemo bez pritiska

Punjenje baterija

Da bismo maksimalno uživali u novom starom konceptu, neophodno je da u prirodu krenemo bez pritiska, odnosno da budemo dobro organizovani i da sve poslovne i „gradske” obaveze ostavimo za sobom. Na nama je da izaberemo da li želimo u vikendici da se bavimo cvećarstvom, eko-baštovanstvom, čitamo knjige, kuvamo omiljena jela ili organizujemo zabave za društvo. Rano jutro ili smiraj dana u oazi koju smo oživeli napuniće nam sve baterije.

Rano jutro ili smiraj dana u oazi koju smo oživeli napuniće nam sve baterije

Popularnost vikendica verovatno ima veze i sa globalnim sagledavanjem prednosti života u kućama okruženim prirodom i čistim vazduhom. „Kupanje u šumskom vazduhu”, kao što je prof. dr Nenad Dikić nedavno pisao, „obnavlja energiju i revitalizuje nas.”