Devojka sedi pored aviona

Večiti ples civilne mode i vojne uniforme

Od blistavih zlatnih resica i razrađenih izvezenih ukrasa do epoleta i kraljevskih reljefnih dugmadi, ukrasi koji se obilno primenjuju na vojnoj odeći često su izuzetno poželjni na modnim pistama

Svako ko je imao makar i osnovnu vrstu modne ili bilo koje obuke u vezi sa odevanjem na našim prostorima, sreo se sa knjigom Pavla Vasića Odelo i oružje. I svi su se, bez izuzetka, pomalo mrštili na onaj deo u istoriji kostima koji je povezan sa oružjem, jer nisu zbog poglavlja o uniformama kroz vekove odlučili da se bave tim poslom. Ipak, naknadno će se ispostaviti da je uniforma duboko utkana u modnu istoriju jer je, po prirodi stvari, u njenu modernizaciju uvek najviše ulagano, pa je i bilo logično da odatle stižu vetrovi promena.

Uniforma je duboko utkana u modnu istoriju jer je, po prirodi stvari, u njenu modernizaciju uvek najviše ulagano

Mantil Tomasa Barberija

Gledano, pak, iz ugla veze geopolitike i mode, vremena ratova su i vremena kada društvene stege popuštaju, i to je najbolji trenutak da se dese neki iskoraci i pomeranja granica. Ti koraci nakon velikih ratova su bili posebno karakteristični za 20. vek, od Velikog rata, zatim Drugog svetskog i pogotovo rata u Vijetnamu – neverovatnom brzinom uniforma je postala deo modnog konteksta.

Uzmimo, na primer, trenč, klasičan mantil Tomasa Barberija. Izum koji je zbog svoje praktičnosti i zaštitnih faktora uvršten u uniforme britanske vojske 1914, postao je ikoničan kada ga je poneo Hemfri Bogart u filmskom klasiku Kazablanka iz 1942. Od tog trenutka postaće nezamenljiv deo i muškog i ženskog osnovnog sadržaja u ormaru.

Malo je izuma bilo toliko revolucionarno za vojnu uniformu kao što je to slučaj sa maskirnom uniformom, koja se prvi put pojavila sredinom 18. veka

Zapravo, ovo je samo jedan od mnogobrojnih slučajeva. Uzmimo, na primer, pank pokret sedamdesetih i modnu rodonačelnicu ovog muzičkog, ali ništa manje i modnog pravca, Vivijen Vestvud. Sa lakoćom je ovaj pravac poništio tradicionalnu upotrebu nacističkih simbola, a u sebe inkorporirao upotrebu vojnih avijatičarskih jakni, cokula i belih vojnih podmajica.

Broj mornarskih pruga

Bretonski džemper ili marinière, a zapravo danas majica na pruge, jedan je od najprisutnijih modnih komada već čitav jedan vek. Svoju premijeru doživeo je kao deo pomorske uniforme francuskih mornara 1858. godine. Originalni dizajn ovog komada rađen je u kombinaciji vune i pamuka, a u dizajn je bila uključena 21 vodoravna pruga – po jedna za svaku Napoleonovu istorijsku pobedu.

Deo popularne kulture postaće kada ga je u fokus dovela Koko Šanel kasnih 1910-ih, nakon što je sezonu odmora provela na Francuskoj rivijeri. Breton džemper zapravo nije jedina modna inspiracija koja koren nalazi u mornarskoj uniformi – od zvonastih pantalona dubokog struka sa dva reda dugmadi na levoj i desnoj strani struka, pa sve do četvrtaste kragne oivičene paspulom, mornarska odeća je deo modnih pista, neprestano, desetinama godina.

Maskirna uniforma i moda

I mnogi elementi bogate dekoracije dolaze direktno iz uniformi evropskih vojnika iz 17. i 18. veka. Od blistavih zlatnih resica i razrađenih izvezenih ukrasa do epoleta i kraljevskih reljefnih dugmadi, ukrasi koji se obilno primenjuju na vojnoj odeći često su izuzetno poželjni na modnim pistama. Lako je, međutim, zaboraviti da su mnogi od tih raskošnih elemenata, barem u svojoj prvoj inkarnaciji, bili pre svega praktični. Prvobitna svrha legendarnih zlatnih šujtaša od kojih su formirane bogate pletenice u više redova na grudima i ramenima, bila je zapravo da tim delovima tela pruži dodatnu zaštitu od zamaha oštrice mača.

Malo je izuma bilo toliko revolucionarno za vojnu uniformu kao što je to slučaj sa maskirnom uniformom, koja se prvi put pojavila sredinom 18. veka kada je počela da je koristi pešadija, kako bi svoje jedinice što bolje utopila u okruženje u kojem su se skrivali. O tome koliko je ovaj dezen postao nezaobilazan deo modnog dizajna na najzanimljivije moguće načine, nije ni potrebno trošiti reči.

Ovi primeri su samo vrh brega koji čini viševekovni ples dizajna u vojsci i civilne mode. Ono što nas je pokrenulo da se pozabavimo ovom temom je činjenica da je ceo svet ovih dana osetio uznemirenje zbog predosećaja da rat može da zakuca na vrata Evrope 21. veka.

Nadamo se da takav ishod neće biti deo naše bliske budućnosti, ali smo sigurni da će čak i naznaka ovakvih dešavanja ostaviti traga na razmišljanja o dizajnu u sezonama pred nama.