Sredovečni par,sedi u izlogu kafića u nežnoj atmosferi

Varanje i starenje – verovatnoća za vanbračnu aferu nikad ne jenjava

Veza između varanja i starenja ili, tačnije, krize srednjih godina, uglavnom se vezuje za muškarce koji strah od prolaznosti leče u zagrljaju nove mlade partnerke. To čak može da bude i simpatično, kad varaju iskusne sede glave, veterani sa ozbiljnom kilometražom u varanju.

Isti sport, kad se u njega upuštaju ljudi bez iskustva i usporenih refleksa, često postaje skuplji nego što je prvobitno planirano. Novo vreme uvelo je i žensku kategoriju u ovaj donedavno najčešće muški sport.

Tri razloga za neverstvo

Na pozornici ovog stereotipa centralno mesto zauzimala je supruga, zabavljena kućom i decom, kojoj ni na kraj pameti nije padalo kakve se sve misli roje iza inja u kosi njenog muža. Naravno, sve dok se afera ne otkrije. Ovakvi zapleti, doduše, još nisu sasvim iskorenjeni, ali se socijalna dinamika veoma brzo menja, ostavljajući mnoga nejasna i neispitana mesta.

Naravno, oduvek je bilo glasova razuma koji su tvrdili da žene varaju gotovo isto koliko i muškarci, samo iz drugih razloga. Smatralo se da „žene varaju jer su nesrećne u braku ili vezi, dok će muškarci pre varati jer traže seksualnu raznovrsnost ili prosto jer im se ukazala prilika”, kako navodi Zana Vrangelova, profesorka ljudske seksualnosti na Njujorškom univerzitetu. „To je donekle još uvek istina, ali je jaz među polovima, kad je neverstvo u pitanju, sve manji kod novih generacija”, tvrdi Vrangelova.

Prema njenim istraživanjima, i dalje postoje izvesne razlike, ali i kod žena i kod muškaraca prva tri razloga za prevaru su ista: nedostatak ljubavi u primarnoj vezi, želja za seksualnom raznolikošću i pogodna situacija.

Afere posle pedesete – da li nas ojačaju ili slome?

Ali šta je sa vezom varanja i starenja? Da li žene posle menopauze mirno okače rukavice o klin ili se i kod njih, kao kod muškaraca, javi želja da se uhvate još neki vozovi? Želeći to da ispita, Suzan Šapiro Baraš rešila je da ponovo uradi istraživanje kakvo je obavila pre 20 godina i čije rezultate je objavila u knjizi Strast za još: Afere koje nas ili ojačaju ili slome (A Passion for More: Affairs that Make or Break Us). Rezultate istraživanja bračnog neverstva koje je objavila 2001. godine, ona je dopunila onima koje je dobila u poslednje tri godine. Tako je nastalo novo izdanje istoimene knjige objavljeno 2022. godine.

Upravo zato što je tako koncipirana, knjiga omogućava poređenje i uvid u promene, koji dokazuju da se i kod žena sve češće dešava isto ono što i kod muškaraca: suočavanje sa znacima starenja i prolaznošću života pojačava želju da se doživi još neko uzbuđenje, doda još neki kvalitet i novi podsticaj.

Tokom istraživanja, Baraš je postavljala ženama konkretno pitanje: da li posle menopauze jenjava želja da imaju aferu van braka. „Ono što su žene 50+ rekle u intervjuima za mene je bilo značajno otkriće i razlikuje se od onoga do čega sam došla tokom prethodnog ispitivanja bračnog neverstva kod žena”, rekla je Baraš.

Zato ona sa pouzdanjem kaže da je verovatnoća da „starije žene imaju vanbračnu aferu ista kao i kod mlađih žena, dok su žene starije od 50 godina pre dve ili tri decenije retko kad sebi dozvoljavale otpočinjanje vanbračnih afera”.

Ne kaju se, već aktivno traže i održavaju paralelnu vezu

Takođe, promenio se i odnos prema varanju. Čak 90 odsto intervjuisanih žena svih godina rekle su da ne osećaju kajanje zbog onoga što rade. Naprotiv, one su aktivne u traženju i održavanju paralelnih veza.

U oba istraživanja Baraš je imala heteroseksualne žene širokog spektra nacija, vera, finansijskog statusa, obrazovnog nivoa i broja dece.

Jedino je u novom istraživanju imala veći broj žena starijih od 55 godina. Intervjuisala je žene u šezdesetim, sedamdesetim pa i osamdesetim, a najstarija žena imala je 83 godine.

Rezultate koji se odnose ne samo na odsustvo kajanja, već i na aktivno traženje vanbračnih veza, Baraš pripisuje mnogo većem osećaju samoostvarenosti kod žena. One rade, zarađuju, nisu finansijski zavisne od muža, niti im od njega zavisi društveni status. Zato one sasvim drugačije gledaju na svet nego žene pre 30 godina, koje su većinom bile domaćice.

Vrste afera na osnovu očekivanja

Baraš je došla do zaključka da su motivi žena starijih od 50 godina da ulaze u vanbračne veze i da ih održavaju isti kao i motivi mlađih žena. Na osnovu onoga što žene očekuju od vanbračne afere, Baraš ih je podelila u četiri grupe.

Osnažujuće afere

Kad žene imaju mnogo više mogućnosti u svim aspektima života, one se češće upuštaju u veze sa mlađim muškarcima i u afere sa ljudima koje upoznaju preko posla. Baraš kaže da ovde imamo novu verziju stare priče o uspešnom muškom šefu koji iz straha od starenja ulazi u ljubavnu aferu sa mnogo mlađom koleginicom s posla. Takvom aferom žene žele da dopune svoj uhodani brak, ali ne i da se razvedu.

Seksualna afera

Ona je obično posledica braka u kome se ugasila seksualna privlačnost. Zato je vanbračna afera pre svega bazirana na seksu, uz saglasnost obe strane. Takav odnos je od početka labav, bez mnogo komunikacije van dogovorenih viđanja. Podrazumeva više diskrecije i manje pravila. Žene koje su u razgovoru sa Barašovom prijavile da imaju takve afere, često su govorile o telesnim zadovoljstvima koja ne samo da ne mogu, nego i ne žele da imaju sa svojim muževima.

Ljubavne afere

One se ne dešavaju planirano, već dolaze kad ih žena najmanje očekuje. One najčešće dovode do razvoda braka, mada ponekad mogu za muža da budu signal „probudi se”. Ponekad muž tek tada shvata vrednost odnosa koji je imao sa svojom ženom i počinje da se bori da je zadrži i ponovo osvoji. Ovakva ljubavna afera ima kapacitet da preraste u srećan novi brak, ali podrazumeva radikalnu promenu prethodnog načina života, pa se dešava i da se završi slomljenim srcem.

Afere samopoštovanja

Žene koje opisuju ovu vrstu afera govore o osećaju zatrpanosti obavezama i odgovornostima na poslu, brigom o deci svih uzrasta, previše kućnih obaveza. Takva afera im daje iskorak iz svakodnevice, a novi muškarac čini da se osećaju posebne na način na koji muž to ne radi.

Kad žena autsorsuje seksualno zadovoljstvo

Alisija Voker, profesorka sociologije na Državnom univerzitetu Misuri takođe je istraživala motive žena da imaju vanbračne afere. U svojoj knjizi Tajni život neverne supruge (The Secret Life of the Cheating Wife) ona iznosi tezu da žene često varaju baš da bi spasile svoj brak.

„Ustanovila sam da žene autsorsuju seksualno zadovoljstvo u svoju vezu u nastojanju da ostanu u svom primarnom odnosu. One veruju da bi, ako bi nastavile bez zadovoljenja svojih seksualnih potreba, morale da rasture porodicu i da slome srce svome mužu. Nijedna žena nije lako donela odluku da vara. Posle godina i ponekad decenija pokušavanja da poprave stvari u svom braku, one odlučuju da potraže na drugom mestu.”

I Suzan Baraš kao jedno od najinteresantnijih otkrića navodi upravo činjenicu da vanbračne afere ne dovode nužno do razvoda braka. U više od polovine slučajeva brak ostaje nedirnut i često čak postaje jači, nezavisno od toga da li afera ostaje tajna ili se otkriva.

Može li afera da spase brak?

Čak i kad se otkrije, afera postaje znak za uzbunu, upozorenje da brak kao primarnu vezu treba osvežiti i brinuti o njemu, što dugogodišnji parovi često zaboravljaju. Barašova navodi da je za ženu afera način da svoj brak i muža oslobodi pritiska, da olabavi svoje očekivanje da joj muž bude sve, tako da joj afera na neobičan način pomaže da bude srećnija u braku. Najviše ovakvih priča ispričale su žene starije od 50 godina.

Na drugoj strani, psihološkinja iz Kalifornije Šarlin Ruan navodi da žene često varaju jer nemaju snage da izađu iz braka u kome se osećaju zarobljeno. „Varajući, one daju svom partneru povod da ih napusti”, kaže Ruan.

I pored brojnih istraživanja, teško je utvrditi koliki je proceant žena koje iz ovog ili onog razloga varaju svoje muževe. Neka američka istraživanja kreću se od 35 odsto do čak polovine, dok se umerenije evropske statistike najčešće kreću oko 10 do 20 odsto.

Dakle, okvirno gledano, jedna od pet drugarica koristi varanje kao pomoćno sredstvo u braku.

Deluje realno?