Vanesa Redgrejv glumica

Vanesa Redgrejv: ima 84 godine i dalje se buni kad treba

Dva filma su joj tek izašla, a ona planira nove, nije se zavalila u fotelju. Dobila je sve najveće glumačke nagrade. Veruje da se kontradikcije mogu prihvatiti

Za njene plave oči govorili su da su stvorene za Čehovljeve junakinje. Igrala je i škotsku kraljicu i Isidoru Dankan, u Antonionijevom Uvećanju i u Ubistvu u Orijent ekspresu. Ona je najveća glumica našeg doba, govorili su velikani Tenesi Vilijams i Lorens Olivije.

Ove godine Vanesa Redgrejv napunila je 84, ali i dalje ne miruje. Upravo je počelo prikazivanje filma Finding you u kome je ostvarila upečatljivu malu ulogu i Zločin u Džordžtaunu, koji je završen 2019. i prikazan samo na jednom festivalu, pa zaustavljen zbog pandemije.

Ona je najveća glumica našeg doba, govorili su velikani Tenesi Vilijams i Lorens Olivije

Ni taj film neće biti labudova pesma Vanese Redgrejv. U njenoj filmografiji na sajtu imdb.com stoji da ima dva filma u postprodukciji i dva u preprodukciji.

„Praktično sam na samom kraju života”, rekla je Vanesa za Gardijan, „pa je dobro što mi je još uvek stalo i što se nisam zavalila u fotelju gde će me stare patnje savladati.”

Plavooka glumica rođena je u Londonu. Roditelji su joj bili glumci i imali plemićke titule

Govor koji joj je zatvorio vrata

Poznata po svom aktivizmu, Vanesa je poslednjih godina režirala nekoliko dokumentaraca, a onaj o sudbini migranata potpisuje zajedno sa sinom Karlom Gabrijelom Nerom, koga je dobila u vezi sa Frankom. Štaviše, Vanesa je lično posetila migrantske kampove na grčkim ostrvima da bi im pružila podršku. Ovih dana je apelovala na britanske privrednike da podrže umetnike svoje zemlje koji zbog pandemije nisu mogli da rade.

Vanesa je rođena u Londonu. Roditelji su joj bili glumci i imali plemićke titule. Iako sa pedigreom, Vanesa je u mladosti postala vatrena marksistkinja. Kad je danas pitaju o tom periodu, ona kaže da se uvek borila za ljudska prava, a ne za političku karijeru.

Vanesa Redgrejv i italijanski lepotan Franko Nero upoznali su se na snimanju filma Kamelot, u kome je ona igrala ledi Ginevru, a on ser Lanselota

Tri decenije zajedno – Vanesa Redgrejv i Franko Nero
Denis Makarenko © / Shutterstock.com

Ipak, svoje političke stavove otvoreno je izražavala, svuda pa i na svečanoj dodeli Oskara. Te 1977. buktao je rat između Izraela i Palestinaca i Vanesa se otvoreno stavila na stranu PLO. Kad je danas pitaju da li se kaje, ona kaže da se kaje što nije bolje pripremila govor.

Taj govor joj je zatvorio mnoga (ali ne sva) vrata u Holivudu. Ali čak i tako buntovna, Vanesa je osvojila takozvanu trostruku glumačku krunu, jer u svojoj kolekciji ima Oskara, dva Zlatna globusa i Emi, nagradu za ulogu u pozorišnoj predstavi Dugo putovanje u noć. Osim na londonskom Vest Endu i njujorškom Brodveju, Vanesa je igrala i u teatru Radeta Šerbedžije na Brionima, a pre nekoliko godina bila je i specijalni gost na njegovom zagrebačkom koncertu.

Razdvojeni zbog pandemije

Prošlogodišnja zatvorenost Vanesi i Franku Neru donela je ozbiljan problem. Naime, Vanesa uglavnom živi u Londonu, a Franko u Rimu, pa su mesecima ostali razdvojeni. Nero je rekao da ni on ni Vanesa nisu vešti u korišćenju Zuma i sličnih mreža, pa su kontakt održavali telefonom. Iako liči, Vanesa i Franko, koji imaju pedesetjednogodišnjeg sina, nisu par u dugom braku.

Vanesa i četiri godine mlađi italijanski lepotan plavih očiju upoznali su se na snimanju filma Kamelot, u kome je ona igrala ledi Ginevru, a on ser Lanselota. Da su u vezi, objavljeno je čim se ona 1967. razvela od prvog muža, režisera Tonija Ričardsona. Povod za razvod nije bila njena veza sa Nerom, već to što je obelodanjeno da je Ričardson biseksualac (što je, izgleda, bio i Vanesin otac).

Vanesa je iz prvog braka imala dve ćerke, Natašu i Džoeli, a u septembru 1969, iz veze sa Nerom, rodila je sina. Ali odmah po Karlovom rođenju, Franko i Vanesa su se razišli. Tokom cele Vanesine trudnoće Franko je bio u Jugoslaviji, gde se snimao film Bitka na Neretvi, u kome on igra dobrog Italijana.

Jedna od ljubavi mog života

Potom, Vanesina holivudska karijera nastavila je da buja, a Nero, koji nije uspevao da dovoljno dobro nauči engleski, više je radio u Evropi, osvajajući ljubav publike ulogama kauboja u špageti-vesternima. Par se razišao i gotovo sasvim udaljio. Nero se ponovo obreo u Jugoslaviji, da bi 1981. odigrao naslovnu ulogu u filmu Banović Strahinja, u kome je glumio i Rade Šerbedžija.

Godinama kasnije, kad se Vanesina ćerka udavala, do oltara ju je doveo Franko Nero (otac joj je dve godine ranije umro od side). Vanesa i Franko nikada se nisu zvanično venčali, ali su neke novine 2006. pisale da su tada dali svoje neformalne bračne zavete. Posle tri decenije razdvojenosti, kao zreli i ostvareni ljudi, znali su šta je način života koji im odgovara.

Kao svaka prava levičarka, Vanesa otvoreno govori o svemu osim o svom ljubavnom životu. Kad su je pitali da li je Nero ljubav njenog života, ona je odgovorila: „Jedna od ljubavi mog života.”

Svoje političke stavove otvoreno je izražavala svuda, pa i na svečanoj dodeli Oskara

Godina teških udaraca

U Vanesinom životu bilo je mnogo gorkih trenutaka, ali jedna godina joj je donela tri strašna udarca. Ćerka Nataša umrla je u 45. godini od posledica pada na skijanju, a u kratkom razmaku od raka su joj umrli sestra Lin (glumica sa dva Zlatna globusa) i brat Korin, s kojim je bila posebno bliska i s kojim je u mladosti delila levičarske ideje (čak su zajedno osnovali radničku partiju, ali su na izborima osvojili svega nekoliko stotina glasova).

Vanesa Redgrejv sa ćerkom Džoeli Ričardson
s_bukley © / Shutterstock.com

A onda je 2015. Vanesa doživela veoma jak infarkt. Ćerki je u bolnici rekla da nema snage da se dalje bori. Džoeli joj je tada odgovorila da je sasvim u redu ako želi da odustane. I Vanesa se umirila.

Lekari i neka viša sila su je spasli. Marksistkinja i viša sila? Ali Vanesa kaže da se to ne isključuje, da ona ponekad ide u crkvu, pa objašnjava: „Ako niste u stanju da prihvatite kontradikcije, ne možete da živite.”