Vanesea Kirbi

Vanesa Kirbi, glumica za vladarske uloge i zvezda

Vanesa Kirbi, mlada britanska glumica koja je i publiku i nagrade osvojila ulogom princeze Margarete u Netfliksovoj seriji Kruna, uskoro će pred gledaoce izaći sa još jednom „vladarskom” ulogom. Vanesa igra Žozefinu, životnu ljubav Napoleona Bonaparte, u filmu Ridlija Skota Napoleon, koji će premijeru imati 22. novembra, a potom će se prikazivati i na Apple TV. Naslovnu ulogu tumači Hoakin Finiks, koji je i producent filma.

Pročitajte kako Vanesa Kirbi spaja pozorišnu scenu i ekran, dramske i akcione uloge, kako štiti svoj privtni život, zašto je bila najsrećnija dok je radila Krunu i zašto je ponosna što glumi Žozefinu.

Žozefina – od autsajdera do carice

Režija Ridlija Skota obećava da će film biti spektakl, koji će nas provesti kroz burne i krvave događaje Napoleonovog uspona od podoficira do francuskog cara. Vanesa Kirbi kaže da će se dramatika filma bazirati na razvoju fatalnog i turbulentnog odnosa između Napoleona i Žozefine.

Za razliku od princeze Margarete, koja je bila član kraljevske porodice po rođenju, Žozefina je žena niskog porekla koja se do carskih počasti uzdigla u burnim istorijskim previranjima, što je za glumicu Vanesu Kirbi bio novi izazov.

„Žozefina je bila autsajder, baš kao i Napoleon u trenutku kad su se sreli”, kaže Vanesa. „Prvi put ga je srela kad je izašla iz zatvora. Videla je u njemu nešto izuzetno ambiciozno i verovatno sasvim zastrašujuće.”

Prazna bioskopska sala, na platnu piše Napoleon.

@Hamara/Shutterstock.com

Vanesa objašnjava da film prati zanimljivu dinamiku moći ovog para i daje uvid u to koliko su oni međusobno bili vezani. „Imam saosećanje s njom jer – to je bilo surovo vreme. Ona je ta neverovtna sila prirode, izuzetna, ikonična osoba. Počastvovana sam što sam dobila priliku da je igram”, kaže Vanesa Kirbi.

Od Vemblija do Oktagon pozorišta

Iako ima 35 godina, Vanesa Kirbi je već odigrala mnoge složene ženske likove. Karijeru je počela kao pozorišna glumica. „Mislim da je moj prirodni dom oduvek bila pozornica”, rekla je Vanesa.

Vanesa Kirbi je rođena 18. aprila 1988. u Londonu, odnosno u Vimbldonu. U dvorištu njene kuće čuli su se uzvici i aplauzi sa čuvenih teniskih terena. Otac joj je bio urolog i hirurg, a majka urednica časopisa Country Living. Ima starijeg brata i mlađu sestru. Roditelji su decu od malena vodili na koncerte i u pozorište. Vanesa je već s 11 godina pristupila školskoj dramskoj grupi, gde je konačno našla svoje društvo.

Posle srednje škole htela je da upiše akademiju, ali je nisu primili, pa je godinu dana putovala, a onda ipak upisala englesku književnost i diplomirala 2009. Tada je ponovo konkurisala i bila primljena na Londonsku akademiju za muziku i dramu, ali je istovremeno dobila angažman u tri predstave u pozorištu Oktagon u gradu Boltonu u blizini Mančestera, pa je odustala od studiranja.

Između pozornice i ekrana

Napustila je rodni London da bi igrala u predstavama Svi moji sinovi Henrija Milera, San letnje noći Vilijama Šekspira i Ibzenovim Avetima. Za sve tri uloge dobila je odlične kritike.

U narednih nekoliko godina Vanesa balansira između dasaka koje život znače i ekrana. Odigrala je jednu malu filmsku ulogu, pojavila se u BBC-jevoj adaptaciji jednog Dikensovog dela. S posebnom tremom je igrala u tri epizode serije The Hour, jer joj je tu partner bio njen idol Ben Višo, čijeg je Hamleta kao srednjoškolka tri puta gledala u londonskom Old Vik pozorištu.

Od 2015. do 2017. igrala je u sedam epizoda serije Frankenštajnove hronike.

U pozorištu igra u Čehovljevim dramama Ujka Vanja i Tri sestre, kao i u predstavi Tramvaj zvani želja Tenesija Vilijamsa. Obično vrlo strogi pozorišni kritičari hvale njen talenat i njenu hrabru glumu, a jedan od njih će napisati: „Ako sam ikada video zvezdu, onda je to Vanesa Kirbi.”

Od Krune do Nemoguće misije

Ipak, status zvezde Vanesa Kirbi će steći ulogom u seriji Kruna koju je radila od 2016. do 2018. Za ovu ulogu dobila je i BAFTA TV nagradu. Ozbiljno je analizirala lik mlađe sestre kraljice Elizabete. „Pokušala sam da nađem osobu kakva je bila pre nego što se stvrdnula, postala ogorčena i samodestruktivna”, kaže Vanesa. Takođe je izjavljivala da je vreme provedeno u radu na seriji Kruna bilo „najlepše u njenom životu” i da je kad je snimanje bilo gotovo doslovno tugovala.

Vanesa Kirbi na premijeri filma Nemoguća misija.

Vanesa Kirbi@Loredana Sangiuliano

Kruna joj je otvorila nove šanse. Sasvim neočekivano, 2018. dobila je ulogu u akcionom serijalu Toma Kruza – Nemoguća misija: Razilaženje. Istovremeno, igrala je u Strindbergovoj Gospođici Juliji u Nacionalnom teatru u Londonu. Sledeće godine pojavila se u još jednom akcionom blokbasteru Paklene ulice: Hobs i Šo, i tada je rekla: „Definitivno nisam tip za akcione filmove, ali želim što više različitih iskustava.” Potom je 2020. igrala u filmu Pieces of a Woman, gde je za ulogu ucveljene mlade majke dobila nagradu na Venecijanskom festivalu, a nominacije za Zlatni globus i Oskara. A onda se vratila u Nemoguća misija: Odmazda, prvi deo.

Tokom pandemije, zajedno sa svojom sestrom koja se takođe bavi filmom kao producent, došla je na ideju da osnuje producentsku kuću koja će se prvenstveno baviti filmovima u kojima su žene pokretačka snaga, bilo kao autori ili kao tema. „To je moja misija, i misija kuće, da na platno izvedemo žene za koje osećam da su kao ja, a ne samo one nepobedive.”

Ljubavi i tračevi

Osim ulogama i nagradama, Vanesa Kirbi pažnju tabloida skretala je i svojim ljubavnim životom. Tabloidi su pisali o njenoj romansi sa američkom pevačicom Avom Maks, verovatno podstaknuti njenom ulogom u filmu Svet koji dolazi iz 2020, u kome je jedan od elemenata bliskost koja se rađa između dve žene.

O tome je pisano nakon što je Vanesa raskinula petogodišnju vezu sa britanskim glumcem Kalumom Tarnerom. Pre toga se godinu dana zabvljala sa Daglasom Butom, a od svoje 21. do 23. godine sa kolegom Kristijanom Kukom.

Tokom 2018. pojavile su se glasine potkrepljene fotografijama, da je u vezi sa Tomom Kruzom, čak da se tajno udala za njega. Iako su fotografije bile sa seta, ispod njih je pisalo da je Vanesa nova supruga koja je pala pred Kruzom.

Tada je Vanesa Kirbi ipak javno, u intervjuu za Mari Kler, demantovala napise i rekla da to nema veze s istinom, da je jednom izašla sa Kruzom, s kojim je snimala Nemoguću misiju. Takođe je rekla da je njen dečko „pukao od smeha” kad je pročitao te napise, mada su i neki njegovi prijatelji poverovali u trač i zvali da ga teše. Međutim, ni tada Vanesa nije rekla ko je njen dečko, ali se zna da je to bio Kalum Tarner.

Superprivatna osoba

Sa Tarnerom je već sledeće godine raskinula, a saradnja sa Kruzom se nastavila novim filmom iz serijala Nemoguća misija. Ali to je prvenstveno poslovni interes, jer zarada od akcionih filmova daleko prevazilazi onu koja dolazi od ozbiljnih umetničkih filmova, a nekmoli od pozorišta. A bogatstvo 35-godišnje Vanese Kirbi sada je procenjeno na pet miliona funti, čime je došla među 60 najbogatijih glumica.

Vanesa uporno ponavlja da svoj ljubvni život nastoji da održi „superprivatnim”.

Njena izjava nimalo ne obeshrabruje tabloide. Sada pišu da je od novembra prošle godine pa sve do sada u vezi sa Polom Rabilom, američkim sportistom markantnog muževnog izgleda.

Pol Rabil

Pol Rabil @ DFree/Shutterstcok.com

U maju ove godine bilo je objava da je Vanesa trudna, a kad su je o tome pitali na Instagramu, odgovorila je da ne komentariše svoj privatni život.

Ipak, sa sve većom popularnošću biće joj sve teže da ostane superprivatna.

Naslovna fotografija, Vanesa Kirbi@DFree/Shutterstock.com