Uzbrdo sa genijalnom Kejt Buš, posle 37 godina | To sam ja

Uzbrdo sa genijalnom Kejt Buš, posle 37 godina

Nekadašnji kantautorkin hit, upotrebljen u seriji Stranger Things, usijao je mreže milionima pregleda i ohrabrio sve one koji još veruju u trajne vrednosti

Najteže je trčati uzbrdo, ali ponekad upravo takav izbor dugoročno donosi najveću satisfakciju, obično moralnu, ali ponekad i materijalnu. To potvrđuju i nedavni događaji u vezi sa 64-godišnjom kantautorkom Kejt Buš i novim životom njene pesme Running Up That Hill iz 1985.

Na veliko zadovoljstvo svih koji još veruju u trajne vrednosti, ta pesma, ili ta „stvar” kako se govorilo u vreme njenog nastanka, upotrebljena je u ključnoj sceni četvrte sezone omiljene Netfliksove naučnofantastične omladinske serije Stranger Things, prikazanoj krajem maja ove godine. Naravo, serija se kod nas mnog pominje i zbog velikog uspeha Nikole Đurička koji je osvojio srca i publike i kritike ulogom Jurija.

Razumevanje među generacijama

Za nešto više od mesec dana, pomenuta pesma, u obliku video-klipa iz serije ili u zvučnoj verziji, postigla je milione pregleda i lajkova. U jednom trenutku bila je pesma sa najviše audio-strimova (31 milion) globalno.

Ovakav uspeh je još značajniji kad se uzme u obzir da je nastala pre 37 godina, kada većina onih koji su je danas prihvatili ne samo da nije bila rođena, nego nije bila ni u planu. Ipak, generacija bumersa pamti je vrlo dobro, kao raskošan hit izuzetne kantautorke i izvođača Kejt Buš.

Naravno, novom uspehu doprinela je i dramatična scena iz serije u kojoj glavna junakinja Maks iz te pesme crpi snagu da se iščupa iz kandži elektronski stvorene paralelne stvarnosti, koja usisava sve veći broj mladih i ne tako mladih ljudi u savremenom svetu.

Na listi top 40 britanskih albuma Kejt Buš ima osam. Ispred nje su samo Elvis Prisli i Bitlsi

Kad je Kejt Buš, prva devojka kantautor u britanskom rokenrolu, pisala Running Up That Hill, ona je mislila na iskustvo svoje generacije, koja se borila da se otrgne od konzervativnog licemerja tadašnjeg društva. Ali današnji mladi su se prepoznali u toj odluci da se uprkos teškoćama trči baš uz to, određeno svoje brdo.

Stalna borba sa tremom

Iako je bila značajno ime u muzici svoga vremena i postizala ogromne tiraže, Kejt Buš nije volela da daje intervjue, nerado je putovala avionom i teško se odlučivala na masovne koncerte, pa je ostala u senci drugih bendova i muzičara. U poslednjih trideset godina snimila je samo dva albuma, a posle dve decenije bez nastupa uživo, 2014. održala je seriju od 22 visoko ocenjena koncerta u londonskoj dvorani Hamersmit Apolo.

Ni tada njena borba sa tremom nije nestala. „Za mene je najteže da stalno budem prisutna u trenutku, zato što prirodno imam potrebu da u glavi idem unapred. Bila sam prestravljena da ako mi misli odlutaju, kad se vratim neću znati gde sam stala”, objasnila je tada Kejt.

Za 2013. nagrađena je nagradom koja se u Londonu dodeljuje kompozitorima i tekstopiscima, a u reči zahvalnosti pomenula je i sina Alberta Bertija Mekintoša, koga ima sa muzičarem Denom Mekintošem, i koji se bavi glumom.

Isplati se trčati uz svoje brdo

Na listi top 40 britanskih albuma Kejt Buš ima osam. Ispred nje su samo Elvis Prisli i Bitlsi. Objavila je i knjigu tekstova za svoje pesme, ali u poslednjih desetak godina ničim nije podsećala javnost na sebe. A onda je došao ovaj novi život pesme Running Up That Hill!

Osim satisfakcije što su se sasvim mlade generacije prepoznale u njenom ostvarenju, Kejt je dobila i finansijsku satisfakciju. Naime, za razliku od većine drugih rokenrol autora i pevača, ona u vreme najvećih uspeha nije prodala autorska prava, a mogla je onda to da uradi za pristojan novac, već samo prava na distribuciju.

Osim satisfakcije što su se sasvim mlade generacije prepoznale u njenom ostvarenju, Kejt je dobila i finansijsku satisfakciju

Zato sada većina zarade od pregleda i strimovanja ide njoj.

Tako je za samo mesec dana novog života pesme Running Up That Hill zaradila oko dva i po miliona dolara. Plus novac koji je dobila od Netfliksa za korišćenje u seriji. I dokazala da vredi trčati baš uz to svoje brdo, ma kako strmo drugima izgledalo.