Uvek na raspolaganju-Slobodanka Vlajčić | To sam ja

Uvek na raspolaganju

Niko na svetu ne shvata šta je srpska baka. Perpetuum mobile najnovije generacije, kuva omiljena jela, gura pare u džep, kupuje svima baš ono što vole, ljubi u čelo i razume

Kad god nam se jave neki izazovi u životu ja se preispitujem čime sam ih izazvala. Od kad sam pre par godina čula da sami kreiramo svoj život mislima, osećajima, rečima, ja pokušavam da shvatim.

Do sad smo lepo imali pojmove sudbina, karma, dug iz prošlih života. Imali smo koga da optužimo, ko da nam bude kriv.

Ovi novi filozofi sve pokvariše nama ljudima. Nije ovo za živog čoveka da se sekira što nije, kad otvori oči, uhvatio najvišu frekvenciju. Slušam, pratim Jutjub, čitam knjige i stručne časopise. Ujutru ne smeš ništa loše da pomisliš ni slučajno, kad otvoriš oči misli na sunce, u miru popij čaj uz ambijentalnu muziku, zahvali se bogu stvoritelju, pa lagano.

Ujutru ne smeš ništa loše da pomisliš ni slučajno, kad otvoriš oči misli na sunce

Kod mene zvoni sat pre 6, nije mi do života, deca mrzovoljnija od mene, bauljamo do kupatila, nigde knjiga nema za školu, dozivaju me u pomoć, brojim ko je sve zube oprao, seckam bananu, guram deci u usta, shvatam da nemam vremena za čaj, jurim ih po kući da ih poljubim, intervjuišem ko ide i kad se vraća, ko će šta da jede, ponesem jabuku i bananu i izletim pre 7 sati napolje.

Mislim da je problem što nisam skuvala čaj! 100 odsto.

Nego, niko na svetu ne shvata šta je srpska baka. Perpetuum mobile najnovije generacije, kuva omiljena jela, gura pare u džep, kupuje svima baš ono što vole, ljubi u čelo i razume. Srpska baka je baka i svim drugaricama i drugovima svojih unuka. Uvek na raspolaganju, ima skuvano, uvek ima nešto slatko i vremena da joj ispričaš kako si se sinoć provela. Spremna i na teška pitanja: iz kakve je porodice unukin dečko i šta su mu roditelji.

Mislim da je vreme za koktel, da maštam kako ćemo baš sledeće zime na kurs plesa. Sećaš se da si mi jednom obećao?

Kuvaću ti rižoto dok te čekam.

Sunce visoko sija, nema prepreka za život.