Usporimo modu, vratimo joj brzinu koju je imala

Održiva moda je novi koncept koji podrazumeva način života i menjanje navika, ne samo proizvođača već i potrošača

Novo doba nameće nove teme. U naše živote ulaze neki novi izrazi. Počinjemo da ih koristimo sve češće, a da nismo uvek sigurni šta oni zapravo predstavljaju. Hajde da se pozabavimo jednim novim fenomenom, i da razjasnimo šta on u svojoj suštini reprezentuje.

Održiva moda, pre svega, predstavlja jedan sasvim novi koncept i po prvi put to nije koncept povezan samo sa modnom industrijom već mnogo šire – obuhvata način života i menjanje navika, ne samo proizvođača već i krajnjih korisnika usluga ove privredne grane.

Oko 60 odsto garderobe u svetu proizvedeno je od materijala veštačkog porekla, koji su u najvećoj meri nerazgradivi prirodnim putem

Tekstilna industrija zagađuje okolinu

Šta je zapravo modu učinilo neodrživom, i za koga neodrživom? To je, u stvari, konstrukt neodrživ za okolinu i mnoge ljude uključene u ceo proces proizvodnje. Smatra se da je danas industrija proizvodnje odeće jedan od najvećih zagađivača prirodne sredine. Oko 60 odsto garderobe u svetu proizvedeno je od materijala veštačkog porekla, koji su u najvećoj meri nerazgradivi prirodnim putem. Zato, nije problem samo proces proizvodnje već i otpad koji nastaje nagomilanom količinom odbačene odeće. 

Drugim rečima, danas na planeti postoji prevelik broj odevnih predmeta upotrebljenih jednom ili nijednom, i bačenih na gomilu koja preti da nas u nekoj bližoj ili daljoj budućnosti udavi. Polako nas zatrpava odeća veštačkog porekla, bojena toksičnim bojama i tretirana hemikalijama koje truju vodu, jer većina fabrika nema adekvatne regulative za tretiranje otpadnih voda. Međutim, ni ona prirodnog porekla nija blagotvornija prema našem staništu. Većina pamuka koji je u prodaji uzgajana je u kultivisanim uslovima, tretirana velikom količinom pesticida tokom procesa rasta i sazrevanja, a i drugim hemikalijama kasnije tokom procesa obrade. 

Na planeti ima previše odevnih predmeta upotrebljenih jednom ili nijednom, i bačenih na gomilu koja preti da nas udavi

Sem konkretnog i direktnog uticaja na zagađenje prirodne sredine, postoji i onaj drugi, sociološki negativan uticaj modne industrije na kvalitet života na zemlji, a pogotovo na one koje je sasvim nepravedno geopolitika dvadesetog veka nazvala – zemlje trećeg sveta. To se pre svega odnosi na uslove rada u pogonima za proizvodnju koji su neretko daleko od humanih, zatim potplaćenost svih aktera u procesu proizvodnje – od ljudi za mašinama do dizajnera čije se ideje eksploatišu bez ikakve zaštite autorskog rada.

Čitajte etikete

Pa kako onda da modu učinimo održivom? I za to postoji rešenje! Sinonim za održivu modu je spora moda, nasuprot brzoj koja menja trendove pre nego što i primetimo da su prošli mimo nas. Usporimo modu, vratimo joj brzinu koju je imala. Ne možemo očekivati da će veliki modni konglomerati vratiti svoj biznis unazad i povući ručnu, ali mi kao potrošači mogli bismo imati jedan mali, ali ključni šraf u svojim rukama.

Sinonim za održivu modu je spora moda, nasuprot brzoj koja menja trendove pre nego što i primetimo da su prošli mimo nas

Možemo da znamo poreklo svoje odeće, možemo da dajemo prednost brendovima koji imaju ekološki i socijalno osvešćenu politiku. Odeća domaćih dizajnera sigurno je nastala u humanijim uslovima malih kućnih radionica koje često imaju porodični okvir, nego konfekcija velikih međunarodnih korporacija. Zatim, zavirite u svoj ormar i pogledajte da li baš svake godine morate da nabavite novi kaput ili onaj od prošle, uz par detalja, može da zasija novim sjajem. Čitajte etikete sa svoje odeće, i probajte da koristite organski uzgajan pamuk.

Dizajn je izgubio vrednost, jer je kopiranje progutalo kreativnost

Dakle, resetujte modu na onu brzinu koju je imala nekada kada ste imali vremena da u njoj i uživate. Onako kako bi svako od nas želeo da uspori svoj život i da u njemu lagano krstari, tako bi trebalo uzeti udela i u onome što je u modi lepo i održivo, a održive su i ideje.

Zato, kada govorimo o konceptu održive mode, trebalo bi uzeti u obzir i dizajn. Dizajn je izgubio vrednost, jer je kopiranje lagano ali sigurno progutalo kreativnost. A možda je najlepša strana modne igre baš ta mogućnost da se od komada materijala, konca i igle stvori umetničko delo.

Igrajte se i uživajte u tuđoj igri! Budite baš vi – oni od kojih će sve zavisiti!