Moderna kombinacija kauboki sa šik , večernjom garederobom

Uspon neprolaznih kaubojki – od goniča stoke do modnih pista

Bile su devedesete, i mnogo toga željenog bilo je van dometa. Ipak, retki i teškom mukom osvajani modni časopisi stizali su u koferima pojedinih prijatelja i rođaka koji su prelazili granicu. U njima smo nalazili poruke da su kaubojske čizme važan modni detalj u nekoj, recimo, zimskoj sezoni devedeset i neke.

Čini mi se da sam samo par puta u životu osetila neobjašnjivu glad za nekim komadom odeće. Jedan od takvih trenutaka bio je upravo te beogradske jeseni za tim posebnim čizmama, koje su se činile dalekim i specifičnim.

Danas, kada nam je sve manje-više nadohvat ruke, ponekad se pitamo da li je zaista to vreme tako izgledalo ili ga mi malo menjamo svojom romantizovanom percepcijom prošlosti.

Moje savršene kaubojke

Kako god bilo, nakon višemesečnog putovanja od ruke do ruke, stigle su i do naših vrata, birane sofisticiranim i svedenim ukusom mamine prijateljice. U zanatskom smislu, bile su jedan od najsavršenijih komada koje sam imala prilike da do tada držim u rukama.

Iako skoro za čitav broj manje, a bili smo i na korak od proleća, nije bilo šanse da ne budu deo skoro svake kombinacije koju sam tih meseci odevala. Nakon nekog vremena, završile su na dnu ormara, sa brojnim uspomenama iz tinejdžerskih dana, selile se sa mnom iz stana u stan, a jednog dana došao je trenutak da se od njih zauvek rastanem.

Ono što je ostalo jeste povremeno razmišljanje o tome šta je bilo tako posebno i magično – ne samo za mene već i za brojne druge modne sladokusce – u ovom, za rad kreiranom komadu obuće, da se do danas stalno vraća sa prašnjavih kaubojskih rančeva na modne piste.

© Creative Lab / Shutterstock.com

Španska čizma

Ali, ne ona na koju se najpre pomisli. Zapravo, pretpostavka je da je koren ove obuće došao na američki kontinent sa španskim goničima stoke koji su zajedno sa mnogim veštinama doneli i nekog dalekog rođaka ove obuće na izuzetno divlji zapad.

To su, zapravo, bili preteče kauboja, i postojali su pre nego što je Divlji zapad dobio izgled koji danas vezujemo za holivudsku sliku ovih prostora. Došli su u Meksiko i Teksas kako bi čuvali stoku, a mnoge njihove tradicije i metode proširile su se i na sever.

Odatle se ova obuća polako razvijala u više faza, dok nije dobila današnju formu, koja se već desetinama godina ne menja.

Niko, zapravo, ne zna ko je stvarno kreirao prvi par. Ali, uz sve različite tipove u evoluciji čizama, možda pravi prvi par nije ni postojao. Neke priče kažu da se original prvi put javio u Teksasu ili Kanzasu, ali je verovatnije da je lokacija ta koja je ove priče pothranjivala.

Legenda o prvom paru

Kako bilo da bilo, legende će uvek postojati, bez obzira imaju li ili nemaju korena u realnosti. Tako, naravno, postoji i priča o nastanku prvih, pravih kaubojskih čizama.

Bilo u Teksasu ili Kanzasu, istorija kaubojskih čizama počinje krajem Građanskog rata 1865. godine. Za goniče stoke koji su pratili stoku, vojničke čizme, naslednice onih španskih, nisu, čini se, najbolje odgovarale okolnostima. Čizme koje su im izdavane tokom rata nisu bile stvorene za jahanje u uzengijama tokom dugih sati, po stazama, kroz grmlje, bodlje i potoke. Tako je, po svemu sudeći, jedan kauboj odlučio da uzme stvari u svoje ruke – kao što bi se od kauboja i očekivalo.

Ako je verovati priči, zaustavio se kod lokalnog obućara i zamolio ga da napravi drugačiju vrstu čizme. Želeo je više sare, kako bi mu zaštitile noge od zmija, trnja i drugih opasnosti na stazi, i želeo je da imaju omčicu na prednjem i zadnjem delu te sare, kako bi ih mogao lako navući. Takođe, želeo je da budu dovoljno široke na vrhu kako bi ih lakše mogao izuvati i obuvati. Zatim, želeo je špicasti vrh, kako bi lakše skliznuo u uzengije, i višu, solidnu petu, koja bi bez napora držala nogu da ne prokliza u grubim teranjima stoke, ali i dugim satima jahanja.

Obućar je konstruisao nove čizme od debele kože, kako bi zaštitio gležnjeve jahača od modrica pri udarcima drvene uzengije, kao i kako bi sprečio trenje njegovih nogu o kožu uzengija. Štepovi su ostali na spoljnjoj strani čizama, kako se koža ne bi savijala i povređivala nogu sa unutrašnje strane tokom jahanja.

Modna privlačnost kaubojske čizme

Iako ovako kreirana, kao obuća za rad i posebnu namenu, morala je zbog svoje kompleksnosti postati privlačna i modnoj industriji. Kao i za mnoge druge stvari, Holivud je igrao ključnu ulogu u popularizovanju kaubojki.

Kaubojske čizme kakve danas poznajemo ulazile su i izlazile iz mode od kasnih 1940-ih, kada je glumica Vendi Voldron pozirala u paru do sredine lista u sceni starog holivudskog vestern filma.

Modni svet prigrlio je ovaj komad odeće, kako nam danas izgleda, zahvaljujući Merilin Monro. Kultna plavuša, na početku svoje kratke ali burne karijere, pozirala je za fotosešn na temu Dana zaljubljenih u razigranom dvodelnom kaubojskom odelu, sa dahom pinap stila. Kičast i zabavan, stil je bio omiljen kao kostim u sledećim dekadama, sve dok Rakel Velč nije obula seksi, potpuno beli par, u komediji Majra Brekinridž (Myra Breckinridge) iz 1970.

Na vrhuncu disko-ere, kaubojske čizme postale su solidan izbor za celonoćni ples u njujorškom Studiju 54. Posetioci klubova svoju obuću usklađivali su sa jedva vidljivim mini šortsevima i haljinama s dubokim ve-izrezom.

Od tada pa do danas, imale su svoje uspone i padove. Ponekad su bile i vezivane za tvrdo desničarsko krilo američke političke scene.

© andersphoto / Shutterstock.com

Od Toma Forda, Kelvina Klajna, ali i brojnih dizajnera sa ove strane Atlantika, kaubojske čizme konstantno dobijaju nove oblike života, pa će tako i ovog proleća u raznim formama biti deo modnih obrazaca.

Nakon onih posebnih tinejdž kaubojki, nikada nisam pomislila da mi je potreban jedan par. Ipak, ovog proleća, kao da se ponovo javlja stara čežnja.

Vreme je za novu avanturu!