inspiracija
Uskršnji poklon – unikatno ukrašavanje jaja

Uskršnji poklon – unikatno ukrašavanje jaja

Posmatrajući proces nastanka ovih raskošnih rukotvorina, teško je zamisliti da će iz živopisnog haosa nastati zaista nesvakidašnji ukrasi

Farbanje i dekorisanje jaja u Srbiji je tradicija koja traje od početka 16. veka. Tada su se jaja bojila biljnim bojama, lišćem, čađu, ugljem… Za crvenu boju koristio se koren biljke broć, a postojale su i specifične tehnike, kao što je batik, šaranje voskom uz pomoć starinskog pera. Motivi su bili različiti – zvezde, krst, geometrijski oblici, mitski simboli.

Tokom vremena pristup farbanju i ukrašavnju jaja bio je sve kreativniji i došlo se do jedinstvenih, maštovitih dekoracija. Za majstore ukrašavanja ono se pretvorilo u specifičan hobi u preduskršnjim danima, kada daju mašti na volju, koristeći različite materijale i tehnike. Tako nastaju mali ukrasni umetnički predmeti.

Poklanjanje ovih unikatnih jaja za Uskrs obavezno prati uzdah iznenađenja

Gospođa Ljiljana Mitić dekoriše razne unikatne predmete, a jaja koja ukrašava nalik su Faberžeovim jajima. Posmatrajući proces nastanka ovih raskošnih rukotvorina, teško je zamisliti da će iz haosa isprepletanih tračica, elegantnih tkanina, kuglica, biserčića i druge bižuterije nastati ovi nesvakidašnji ukrasi.

Da bi ukrašena jaja bila trajna, koriste se drvena koja se, zahvaljujući beskrajnom strpljenju, trudu, ljubavi i veštim rukama gospođe Mitić, pretvaraju u jedinstvene poklone.

Svečani čin poklanjanja ovih unikatnih jaja za Uskrs svakako je nezaboravan trenutak, koji obavezno prati uzdah iznenađenja.