Meso u tanjiru

Uskoro foie gras iz matičnih ćelija

Čuveni specijalitet uskoro bi mogao da se proizvodi u laboratoriji, iz hranljivih podloga, da bi se izbeglo zlostavljanje i kljukanje životinja

Nikome nije lako da odoli slasti čuvene paštete foie gras(što u prevodu znači masna jetra), međutim, verovatno mnogi ne znaju sve detalje o tome kako ona nastaje.

Kontroverzna proizvodnja

U novije vreme ima puno kontroverzi oko procesa u kome nastaje predivna pašteta, jer se smatra da način dobijanja nije etičan. Naime, patke ili guske čija se jetra koristi u proizvodnji foie gras nasilno se kljukaju kroz metalni levak, i to samo mužjaci koji se više i brže goje. Neetički pristup odgajanju uticao je da se foie gras više ne proizvodi u većini evropskih zemalja, kao i da se pokrene stratap u kome se planira foie grasproizvodnja naveliko, i to iz matičnih ćelija.

Paštetu koju su do sada uspeli da dobiju u laboratorijskim uslovima, degustirao je jedan od vrsnih kulinarskih šefova koji poseduje Mišlenovuzvezdicu. Izjavio je da nije mogao da oseti razliku!

Foie gras, skupi, luksuzni delikates koji se pravi od masne jetre patki, jedna je od omiljenih poslastica Francuza, odakle se raširila po svetu, ali ima podataka da datira još iz starog Egipta.

Posebnost ovoj ružičastoj, kremastoj pašteti daje upravo masnoća koja nastaje zbog preteranog hranjenja patki ili guski, što dovodi do oboljenja hepatic steatosis – uvećane jetre, tako da se proizvodnja ove paštete smatra surovom i nehumanom.

Spoj tradicije i inovacije

Tradicionalni foie gras za sada se proizvodi samo u matičnoj Francuskoj, Belgiji, Bugarskoj, Malti i Španiji.

Pomenute kontroverze oko proizvodnje poslastice bile su podsticaj za pokretanje francuskog start-up-a Gourmey.

Tim ove kompanije fokusiran je na proizvodnju foie gras i uopšte proizvoda od živine iz matičnih ćelija.

Kompanija smatra da je pred njima vrlo kompleksan, ali ostvariv zadatak. Paštetu koju su do sada uspeli da dobiju u laboratorijskim uslovima, eksperimentalno, probao je jedan od vrsnih kulinarskih šefova koji poseduje Mišlenovu zvezdicu. On je posle degustacije izjavio da nije mogao da oseti razliku!

Inače, pristup je sličan kao i kod gajenja mesa iz matičnih ćelija, o kome smo ranije pisali.

Foie gras iz hranljivih podloga restoranima će omogućiti da potencijalno služe ovaj delikates, a da on pri tome ne bude povezan sa mučenjem životinja.