Žena drži na lešima ogromnu kutiju, pognuta je od njene težine

Upozorenje za žene u poslu – samoućutkivanje vodi u bolest

Od kada su žene ’muški’ zagazile u surovi poslovni svet, izvedeno je i objavljeno na hiljade istraživanja o ’lepšem’ polu na radnom mestu. Ako dopustite smelost u jednom opštem zaključku do koga su istraživači došli, može se reći da je profesionalni život jedne žene njen ’konopac’. Ili, korektnije rečeno – ’kritična situacija’.

Od 1980-tih godina kada je planuo broj ovakvih istraživanja pa sve do danas, neporušiva je teza da žene treba da budu nežne i tople, a ne nasilne i tvrdoglave, jer će tako porušiti postavljene norme. A ako su žene na poslu previše saosećajne ili brižne, biće okarakterisane kao slabe i manje kompetentne. Kako god okrenete, žena je na gubitku.

S druge strane, poslovni svet je nova realnost ’nove žene’ i ova realnost ima svoju cenu za tu istu ženu.

Koliko košta taj balans?

Godinama unazad nauka je tu da pomogne da se pronađe balans između zahteva koje postavlja biznis okruženje i žene i njenih iskonskih karakteristika. I, ma koliko saveti bili izuzetno korisni, praktični i primenjivi, često kriju ono jedno glavno pitanje:

Šta i koliko jednu ženu košta da postigne traženi balans?

Mejtal Ejal je jedna od psihologa koja se bavi temom žena u poslovnom svetu. Nedavno je za Tajm (Time) objavila članak i pokušala da upozori koliko je za zdravlje svake žene važno da sebe ’ne ućutkava’.

Crnokosa devojka drži ruku preko usta

Niko ne može da posavetuje jednu ženu da slobodno razočara, da ne radi što se od nje očekuje, iako bi to po mišljenju Ejal bio najbolji savet za sva vremena.

Gotovo svaka od mojih klijentkinja se bori sa strahom od razočaranja drugih. Naša kultura nagrađuje žene kada su prijatne, požrtvovane, kada kontrolišu svoje emocije. Ali, ženama sa kojima ja radim teško je da kažu ’ne’ ili pak da smelo i čvrsto istaknu svoje potrebe i želje. Moj rad se sastoji u tome da im pomognem da razumeju i prihvate da od toga doslovce zavisi njihovo zdravlje”, napisala je psiholog Ejal u delu teksta.

Cena se plaća u zdravlju

Zdravlje je, dakle, cena koju žene plaćaju da bi uspostavile ravnotežu sa ustanovljenim pravilima poslovnog sveta i svojim emocijama. Žene plaćaju visoku cenu za ’samoućutkivanje’, za stalni osmeh i ljubaznost, za predusretljivost i strpljenje. Svaka žena zna koliko je to iscrpljujuće i koliko samo besa ume da izazove, i to besa koji nekad i ne prestaje. Posledica ovakvog prilagođavanja je – narušeno zdravlje. Sada ovo više nisu pretpostavke i Ejal se poziva na niz istraživanja i statističkih podataka koji su zastrašujući.

Danas je 80 odsto autoimunih bolesti otkriveno kod žena. Žene više pate od nesanice, hroničnih bolova, fibromijalgije, sindroma nervoznih creva i migrene nego muškarci. Dva puta su veće šanse da će jedna žena umreti od srčanog udara nego što je to slučaj kod muškog sveta. Žene pate od depresije i anksioznosti dva puta češće nego jači pol i čak devet puta je više osoba ženskog pola koje boluju od anoreksije, najsmrtonosnijeg poremećaja mentalnog zdravlja, ukratko je iznela realne podatke Ejal.

Zašto žene ovoliko prednjače u navedenim oboljenjima u odnosu na svoje partnere?

Nemoguće da je razlog samo genetika ili uticaj hormona, konstatuje Ejal i poziva i na psihosocijalne faktore koji su veoma važni.

Mojim klijentkinjama je teško da kažu ’ne’ i od njih se očekuje da budu prijatne i da se emocionalno kontrolišu zbog čega su nagrađene. Ovo važi i za kancelariju, uz dodatni stres da će im karijera nazadovati ukoliko kažu ’ne’ ili se ponašaju neprilagođeno”, psiholog Ejal piše u članku.

Mudri saveti ženama

I, kao rezultat, tu su čitave vojske poslovnih žena koje su neumorno ljubazne, prijatne i predusretljive prema svima u svojoj okolini. Loša vest je ta što je ovakvo ponašanje verovatno najveći neprijatelj njihovog zdravlja. Paradoks – ono što okolina nagrađuje i ceni, kod velikog broja žena vodi u hronične bolesti.

Studije na koje se Ejal oslanja potiču još od pre 40 i više godina sa Harvarda, Univerziteta Pitsburg i drugih uglednih institucija i govore o vezi između ’samoućutkivanja’ i depresije, o potiskivanju besa koje povećava rizik od srčanih bolesti.

Tu su i podaci koji potvrđuju čak i preranu smrt žena koje su tokom života izbegavale da se sukobljavaju.

Devojka u beloj košulji nudi kafu u ofisu

Šta poručuje Ejal poslovnim ženama?

  • Poslovne žene moraju da znaju da su zadržavanje emocija na radnom mestu ili pokušaji da udovolje drugima izuzetno rizični za telo i um.
  • Postoje brojne tehnike kojima možete sebi da postavite granice i da govorite u svoje ime i da pritom ne izazovete burne reakcije okoline.
  • Razmišljajte o svojim emocijama i mislite o njima kao o prozorima kroz koje posmatrate svoje unutrašnje biće. One nisu smetnja niti su neumesne. Umesto da bes koji osećate utišavate i ’sabijate’, zapitajte se – šta mi je trenutno potrebno.

Pošto je jasno da će se očekivanja okoline teško i sporo menjati, ženama je jedino preostalo da dobro procenjuju kada će reći ’ne’, svesne svih mogućih posledica. Dokaza je sada već i više nego dovoljno da je ’samoućutkivanje’ za žene opasnost koja nema nameru da odustane.