Žena koja gleda kroz 3D naočare

Upoznajte odeću 21. veka

Pred nama je svet novih tehnoloških dostignuća. Pogledajmo kako dizajneri i robne marke usvajaju najnovije tehnologije u svojim modnim lancima nabavke

Najsvežije ovogodišnje modne vesti nisu one o trendovima i predviđanjima potencijalnih krojeva i boja. Ono što je novo i što nas čeka u godinama pred nama jeste svet novih tehnoloških dostignuća.

Neke stvari razumemo, neke, verovatno kao i vi, znatno manje. U svakom slučaju, napravili smo malo istraživanje i sa vama delimo nova znanja i pojmove na koje smo naišli. Pogledajmo kako dizajneri i robne marke usvajaju najnovije tehnologije u svojim modnim lancima nabavke.

Nove tkanine su, pre svega, broj jedan tema za budućnost mode, kao još jedan način na koji dizajneri traže rešenja za održive načine proizvodnje. Sve činjenice upućuju na ideju da koža nije baš realna opcija.

Zato se brojne novonastale firme bore protiv toga, tako što stvaraju kožu uzgojenu u laboratoriji, kako bi eliminisali štetu koju modna industrija nanosi životinjskom svetu. Tako je nastao za sada najveći pomak u ovoj oblasti. Kreiran je majlo (Mylo) – zamena za kožu poreklom od pečuraka, o čemu smo već jednom prilikom pisali.

U razvoju je i tehnologija koja bi tkanini omogućila promenu boje, kako bi se jednog dana mogla programirati u skladu sa našim raspoloženjem ili okruženjem

U isto vreme, neke od kompanija rade na inovaciji super jake paukove svile. Ženke jedne vrste tropskog pauka, veličine manje pesnice, prozvode izvanrednu zlatnu svilenu paučinu od koje se, kako kažu, može napraviti materijal koji nije nalik nijednom drugom do sada poznatom. Ipak, put od ideje do realizacije nije bio baš jednostavan. Trebalo je prikupiti oko dva miliona paukova sa madagaskarskih visoravni i njihovu svilu sakupljati tokom osam godina kako bi se proizveo samo minimum materijala za dalje ispitivanje.

Osam godina proizvodnje podrazumevalo je i tim od 80 muškaraca i žena koji su bili obučeni i zaposleni da pretražuju područje Madagaskara u potrazi za paukovima. Mnoge laboratorije i dalje rade na pokušaju kopiranja svojstava paukove svile, ali bez upotrebe paukova jer, kako navode, materijal koji je dobijen je van standarda svega do sada viđenog.

Kombinovanje fizičkog i onlajn sveta maloprodaje jedna je od najuzbudljivijih primena virtuelne realnosti

I Gugl (Google) se uključio u razvoj tehnologije tekstila, ali na sasvim drugačiji način. Žakar (Jacquard), projekat iz Guglove ATAP(Napredna tehnologija i projekti) laboratorije, kolekcija je interaktivnih niti za tkanje tekstila koje reaguju na dodir. Između ostalog, u razvoju je i tehnologija koja bi tkanini omogućila promenu boje, kako bi se jednog dana mogla programirati u skladu sa našim raspoloženjem ili okruženjem. Ebb, kako joj je inače radni naziv, mogla bi se čak nadovezati na obavljanje mnogih funkcija koje trenutno imamo na svojim telefonima i za koje sada koristimo svetlosnu signalizaciju u boji. Na primer, kada primite dolazni poziv, boja vaše kragne bi se mogla promeniti.

Ovo bi mogao biti jedan od primera kako bi nove tkanine doslovno mogle da preoblikuju odeću koju nosimo svaki dan.

Ženke jedne vrste tropskog pauka, veličine manje pesnice, prozvode izvanrednu zlatnu svilenu paučinu od koje se, kako kažu, može napraviti jedinstven materijal

Sem materijala, koji će s vremenom postati naša svakodnevica i opipljiva realnost, razvijaju se stvari i na virtuelnom polju, kada je moda u pitanju. Kombinovanje fizičkog i onlajn sveta maloprodaje jedna je od najuzbudljivijih primena virtuelne realnosti (VR). To svakako važi i za modnu industriju. Šira upotreba VR-a kupcima bi omogućila virtuelno isprobavanje odeće i to ne u nekoj dalekoj budućnosti, jer realizacija ovog projekta je tu, iza ugla. Naravno da je rast onlajn prodaje prethodne godine pogurao ovu ideju još korak dalje. Svi trgovci su osetili da bi ovakav pristup povećao izglede da će potrošači lakše kupiti proizvode za koje osećaju da su ih isprobali.

Žakar (Jacquard), projekat iz Guglove ATAP (Napredna tehnologija i projekti) laboratorije, kolekcija je interaktivnih niti za tkanje tekstila koje reaguju na dodir

Ova vrsta iskustva onlajn šopinga angažuje i duže okupira kupce, jer svi volimo da isprobamo odevne komade pre nego što za njih izbrojimo novac. To, u kombinaciji s faktorom deljenja na društvenim mrežama, čini ga još privlačnijim potrošačima.

Svi ovi pomaci o kojima smo govorili su samo mali deo onoga što ćemo videti u narednih par godina, a o čemu ćemo svakako još puno pisati. I ma kako neke stvari izgledale neverovatno ipak, dok se okrenemo, one postaju realnost ovih dana. Setimo se samo kako smo sa nevericom pre nepune decenije pričali o 3D printingu. Danas je taj štampač lako dostupna sprava, a na njoj štampane stvari nas okružuju u većoj meri nego što smo uopšte svesni. To je svakako i prednost i usud života na prelasku između dva veka.