Uniseks komadi garderobe

Uniseks – odeća koja ruši granice među polovima

Kada se priča o ravnopravnosti među polovima, koja je više nego aktuelna svakog marta, nemoguće je prevideti koliku je ulogu igralo pomeranje ženske siluete bliže muškoj. Sve to počelo je ubrzano da se dešava pre nešto više od stotinak godina.

Kraj Prvog svetskog rata osvetlio je novu ulogu žene i osetila se potreba za odećom za novo vreme i nove zadatke. Ipak, nije to odmah bila uniseks odeća, ona koju bi jednako mogli da nose i muškarci i žene, bez nekih dodatnih dorada i alternacija.

Bili su to najpre samo komadi koje su žene prisvojile iz muških ormana i učinile ih bar malo ženstvenijim.

Uniseks moda uvela je teoriju ujednačenog odevanja za sve, ali malo ko zna priču koja stoji iza ovog univerzalno popularnog stila. Priča o odeći ravnopravnoj za oba pola zapravo je osnažujuća. Zato, vežite pojaseve i spremite se za hod kroz istorijat uniseks odeće.

Početak – rat i funkcionalna odeća

Tokom Drugog svetskog rata žene su počele da rade i poslove koje su obično obavljali muškarci. Osećajući se osnažene time, počele su da uključuju muške elemente odeće u svoju modu, malo kao stav, a pomalo i zbog funkcionalnosti.

U 1960-im došlo je do neverovatne promene koja je redefinisala konvencionalne pojmove starosti, pola i klase. Ova eksperimentalna era podstakla je dizajnere da isprobavaju nove stvari, a ideja o uniseksu dobijala je na popularnosti sa takvom višestrukom slobodom.

Laički rečeno, uniseks je bio oslobađanje od rodnih uloga, ali što je još važnije – bio je povezan s budućnošću u odbacivanju tradicionalnih hijerarhija. Promenio je normalne konzervativne norme i bio je glavna pokretačka snaga modne industrije.

Uticaj uniseks mode – pantalone za sve

Uniseks moda je od tog trenutka imala rastući uticaj na naše društvo, od svog početka do našeg modernog doba. Ona je postajala veliki i moćan alat za zamagljivanje seksualnog identiteta kroz konotaciju mode. Nakon pokreta za oslobođenje žena 1970-ih, pantalone su preko noći postale univerzalne i nosila su ih oba pola, često na isti način.

Uniseks moda uglavnom istražuje teme u modi kao što su androgenost, masovno tržište i konceptualna odeća. Predvođene mladima, i sa rađanjem ideje o tinejdž populaciji, šezdesete su utrle put modi koja nije bila specifično ženstvena ili muška.

Odjednom se desilo da prvi put u istoriji postoji moda za sve. Dok tradicionalna moda pojačava polne razlike, uniseks moda ima svoj pogled na rodni identitet. Uklanjanje roda iz odeće automatski je uvećalo proizvodnju, jer je bilo komercijalno isplativije ne razvijati dve odvojene kolekcije kada je jedna mogla da pokrije oba pola i brojne starosne grupe.

Iz tog razloga, marketinški pristup proizvođača svesno je jačao koncept univerzalnosti odeće.

Uniseks – standard u odevanju danas

U današnje vreme, uniseks moda postala je standard, svakodnevni pristup, i čak je koriste luksuzni brendovi kao što su Guči, Versaće, ali i apsolutna većina drugih. Vidimo čak i brojne slavne osobe koje koriste uniseks modu kao iznošenje stava o rodnim ulogama.

U današnje vreme, uz jačanje LGBTQ pokreta, nijedna odeća više nije ekskluzivno dodeljena i napravljena samo za jedan određeni pol. Muškarci mogu nositi haljine i suknje (svima nam je u sećanju skorašnji stajling Breda Pita koji mu nije oduzeo ništa od muževnosti) na isti način na koji su žene već odavno osvojile pantalone, sakoe, jakne i košulje.

Omiljeni uniseks komadi koji naš život čine jednostavnijim

• Pantalone – udobne, ali moderne široke pantalone (kargo, džins ili od štofa), privući će pažnju uz široki udobni džemper i pogodite šta – mogu ga nositi oba pola.

• Košulje na kopčanje – nema načina na koji ih ne možete kombinovati i izgledaće jednako dobro na vama kao i na vašem partneru.

• Džemperi ili prsluci – udobni i zgodni, bez obzira da li ih nosite kao modni detalj ili iz razloga udobnosti i toplote.

• Sakoi – jedan su od najdražih komada prisvojenih od suprotnog pola i ova godina je vreme njihovog povratka od jutra do večeri.

• Majice kratkih rukava – ko ne voli osnovne majice kratkih rukava? Obična geometrijska osnovna majica, ili čak opaka grafička majica, izgledaju sjajno u kombinaciji s kargo pantalonama, trenerkama, a u isto vreme i romantičnim suknjama od tila.

Uniseks moda jedna je od najboljih poveznica između polova, seksi, ali i neutralna u isto vreme, zavisno od toga kako želite da se prikažete.