Zelena i plava senka ispod očiju

Undershadow – novi stil senki ispod oka

Undershadow ili senka ispod oka je novi stil i površina na licu koji poslednjih nekoliko godina privlači pažnju. Obično bih taj deo senčila slabijim intenzitetom od senke na kapku, u nekoj neutralnoj, hladnoj braon, sivoj ili crnoj boji. 

To bi bilo u redu kad bismo želeli neki prirodniji i neupadljiviji izgled, ali undershadow je sad artistički poligon za šminku sa snažnijim utiskom od nežne prirodne šminke, koji podrazumeva korišćenje jarkih boja. 

Definitivno, to je stil koji zahteva preciznost, dobru kombinaciju boja i možda malo više vežbanja, spretnosti i kreativnosti.

Osnovna pravila i priprema za undershadow

Radi se o izgledu koji mora precizno da se izvede, naročito ako iscrtavate ajlajner. 

Cela površina oko oka mora biti pripremljena za precizno iscrtavanje. 

Nakon hidratacije nanosimo prajmer, nakon prajmera ten. 

Oko očiju najpre primetimo ako nam ten ne odgovara. Mora biti tanak, jer deblji slojevi jače iscrtavaju borice oko očiju. Takođe, mora imati dobru moć pokrivanja, a za superpokrivanje koristimo korektore. 

Površina za undershadow takođe mora biti zgodna za razmazivanje (blendanje), pa spram vrste šminke koju koristimo pripremamo i poslednji korak pre nanošenja. Ako koristimo masne senke, nanosićemo ih i razmazivati odmah nakon nanošenja tena, eventualno korektora, i na kraju fiksirati puderom u prahu, dok se pre nanošenja suvih, praškastih senki obavezno nanosi suvi puder, kako bi se senka ravnomerno nanela i ujednačeno razmazivala. 

Pre nanošenja donje senke, potrebno je da se završi iscrtavanje ajlajnera i osnovne senke na gornjem kapku, a tek na kraju, pre stavljanja maskare, nanesite kraljicu današnje priče, senku ispod oka. 

Nanosi se po istom principu kao svaka senka ispod oka. Počinjete sa nanosom od spolja prema unutra i onda razmazujete kao za smokey eyes. Jer sa spoljne strane želimo manje ili više jači nanos, i onda ne moramo mnogo da trljamo osetljivu kožu ispod oka. 

Alternativni undershadow

Senčenje ispod oka jarkom bojom podrazumeva korišćenje ne samo klasičnih senki u jarkim bojama već to mogu biti masne senke, praškasti pigmenti, olovke za šminkanje, ajlajneri… 

Sam oblik, takođe, nema stroga pravila. Može se naneti boja na klasičan način u liniji sa razmazivanjem, a može biti oštra linija ispod oka, nekad i tačkasta linija. Zavisi koliko ste kreativni i koliko alternativno želite da se našminkate. Možete da eksperimentišete gliterom ili sedefom. Zamislite da umesto iscrtanih tačkica zalepite male kristale u boji na površinu već osenčenu senkom. 

Za bilo koji praznični povod, i ajlajner može biti praznični, duže izvučen, podebljan, s nekim dodatkom u obliku, boji ili formi. 

Pazite samo pri aplikaciji glitera oko očiju. Delići mogu biti oštri, a to sigurno nije preporučljivo da se nađe u oku. Zato, oko samog oka aplicirajte samo ono što je namenjeno za šminkanje očiju, a gliter malo dalje, na bezbednoj razdaljini. 

Undershadow može biti i bez gornjeg ocrtavanja oka, bez ajlajnera, samo sa bazičnom senkom na kapku. Može biti goth varijanta, bledog tena i samo crna produžena senka ispod oka. Varijanti donjeg ocrtavanja oka je bezbroj, granice su samo bezbednost oka i vaša kreativnost.