Žena-manekenka, koja malte ne izgleda kao skulptura. Ima obnažena ramena, a haljina koju nosi ima neobične ogrome kratke rukave, kao epolete, krilca. Dekolte je izrezan.

Umetnička strana mode – vajarske forme ljudskog tela

Moda se neretko doživljava kao oblik savremene kulture koji je shvaćen površno i kao deo zabave ili estradnog sveta. Ipak, ona može biti, i jeste, mnogo više od toga.

Brojni modni dizajneri, umetnici i kritičari tvrde, a da su pritom u pravu, da je moda način izražavanja u umetnosti, pri čemu dizajn odeće postaje platno na kome se stvaraju kompozicije, boje, forme i priče. U ovom tekstu dublje ćemo razmotriti modu kao granu umetnosti i analizirati ključne umetničke elemente prisutne u dizajnu odeće.

Boja kao paleta emocija

Jedan od osnovnih umetničkih elemenata u dizajnu odeće je boja. Boje se ne koriste samo radi estetike već i kao sredstvo za prenošenje emocija i izražavanje atmosfere. Crna može predstavljati eleganciju i tajanstvenost, dok crvena simbolizuje strast i energiju. Dizajneri pažljivo biraju palete boja kako bi stvorili određeni utisak ili emociju kod osobe koja nosi odeću.

Boje su često značajne za onoga koji odeću kupuje i poseduje, ali uvek su ključne za autore modnih kolekcija. Bez ideje o celini kolekcije u kolorističkom smislu, kolekcije (barem one ozbiljne) ne bi bile kompletno umetničko delo.

Modna revija, na pisti je veliki broj manekenki u haljinicama raznih boja.

Modna revija u Nju Jorku, septembar, 2018. @ Ovidiu Hrubaru/Shutterstock.com

Forma i proporcija kao skulptura koja ogrće telo

Forma i proporcija igraju ključnu ulogu u dizajnu odeće. Dizajneri moraju pažljivo razmišljati o tome kako će se komadi odeće oblikovati na telu nosioca. Od klasičnih silueta poput A-linije do eksperimentalnih, asimetričnih formi, dizajn odeće postaje skulptura koja oblikuje telo na jedinstven način. Ovo stvaranje forme može se uporediti sa vajarstvom, gde je ljudsko telo blok kamena koji se oblikuje u umetničko delo.

Ono što je veoma zabavno jeste činjenica da avangardniji među dizajnerima ponekad odluče da odeću tretiraju isključivo kao skulpturu, ne razmišljajući u tim trenucima o telu koje će poneti, ili neće poneti te komade.

Manekenka u haljini čiji donji deo izgleda kao izvajani plašt.

Tekstura i materijali kao taktirani izraz

Tekstura i materijali takođe igraju ključnu ulogu u dizajnu odeće. Svila može stvoriti osećaj luksuza, dok vuna daje toplinu i udobnost. Dizajneri pažljivo biraju materijale, kako bi se postigao određeni efekat i dodala dubina komadima. U tom smislu, moda je slična slikarstvu ili vajarstvu, u kojima se izbor materijala koristi za postizanje određenog izraza.

Da li će se na jednom komadu naći više tekstura materijala u jednoj boji, ili će se materijali u slojevima slivati jedan preko drugog, nikada nije stvar slučajnosti već ozbiljno promišljanje i umetnički senzibilitet koji stoji iza ovakve odluke.

Priča i naracija u dizajnu

Neki dizajneri idu korak dalje i koriste dizajn odeće kao sredstvo za pripovedanje priče. Kroz pažljivo postavljene detalje, uzorke i motive, odeća može postati nosilac naracije ili izražavanja određenih tema. Ovo je slično konceptu umetničkog dela koje komunicira sa gledaocem i izaziva razmišljanje.

Na kraju, kada dobro promislimo, moda je mnogo više od svakodnevnog oblačenja. Ona predstavlja izraz umetnosti, u kojoj se boja, forma, tekstura i materijali koriste kao alati za stvaranje vizuelno i emocionalno bogatih komada odeće.

Dizajneri odeće postaju umetnici koji prenose svoje ideje, emocije i priče putem svojih kreacija.

Razmatranje umetničkih elemenata u dizajnu odeće pomaže nam da bolje razumemo dubinu i složenost mode kao izraza umetnosti u savremenom društvu.