Umetnica

Umetnica Konstrakta ima integritet. A to je toliko redak kvalitet u današnjem svetu u kome dominira psihologija grupe, pripadnosti, uniformnosti – i straha

U svetu u kome je imitacija podignuta na najviši pijedestal, u kome važi pravilo da je „ličenje” na postavljene uzore – u izgledu, ponašanju, stavu, ukusu – uslov bez koga se ne može opstati, u svetu u kome je papagajsko ponavljanje politički korektne propagande proglašeno za vrhunac naprednosti, a simbolička uniforma – za besprekorni stil, u svetu u kome je nedostatak posebnosti ključ uspeha, pogotovo na tržištu umetnosti – svako iskakanje iz zadatog esteskog, političkog ili značenjskog matriksa, predstavlja svojevrstan događaj.

Zato moram da pomenem Konstraktu.

Njena pobeda na domaćem takmičenju za Pesmu za Evroviziju, jeste kulturni događaj svoje vrste – ne samo zato što je Konstrakta sa svojom pesmom izvanredan konceptualni rad koji daje mogućnost za različita tumačenja višeznačnosti njenih poruka, već i zato što je potpuno drugačija od svega što je ikada viđeno, ne samo na domaćoj nego i na evrovizijskoj sceni.

Umetnica mora biti svoja

Dakle, umetnica Konstrakta ima integritet! A to je toliko redak kvalitet u današnjem svetu u kome dominira psihologija grupe, pripadnosti, uniformnosti – i straha. Biti svoj, ispostavlja se kao najveći kvalitet, i upravo taj mali korak za umetnicu, a veliki za industriju zabave, čini Konstraktu revolucionarnom pojavom.

Za svu onu decu koja zure u Instagram, smišljajući kako da što više liče na uzore koje postavlja potrošačko društvo, Konstrakta je dašak svežeg vetra, dokaz da se može biti poseban u svojoj običnoj ljudskosti – umesto golih butina, šljokica, veštačkih grudi i noktiju, umesto pornografsko-satanističkog matriksa koji dominira savremenom kulturom, Konstrakta je pokazala da je milion puta važnije imati bistar pogled, i iza njega stav. Borosane su samo dodatak za podsmeh svim onim „potkovanim” crvenim đonovima na firmiranim cipelama, koje su „ono bez čega se ne može” zamisliti uspešan život.

Zato i ne čudi fasciniranost stranih novinara koji je ovih dana saleću u Torinu – upravo iz svoje višeslojne posebnosti, Konstrakta će pevati na srpskom jeziku.

Samo da vam javim, Konstrakta je pobednica.

Srušila je narativ koji svet drži u ropstvu i ludilu. Met gala i drugi vašari taštine, postali su smešni posle nje.

Drugim rečima, umetnica mora biti svoja.