Srećne devojke uživaju u pici.

Umerena ishrana i vežbanje su zauvek

Kako prolaze godine, prolazi i ono čarobno doba kada možete jesti šta god poželite, a da ne dobijete ni jedan jedini gram. To je nešto kao privremena supermoć u periodu mladosti.

Tada se osećamo kao da imamo beskonačnu energiju, spremni smo na sve, ostajemo u provodu do kasno u noć, a sutradan smo orni kao da smo se naspavali. U tim godinama deluje kao da metabolizam sagoreva sve – čak i dodatne kriške pice.

Količina hrane u skladu sa godinama

Ono što je nezgodno u tom periodu je što se naviknemo da je to tako pa mislimo da će tako biti zauvek. Nažalost, stanje našeg mladalačkog metabolizma nije trajno i menja se sa nama. Pa tako dođe i vreme roditeljskih sastanaka, pojave se prve bore, one smejalice, oko očiju… Ali do tada je većina nas shavtila da će dobro razmisliti pre nego što uzme ono dodatno parče pice. Umerena i izbalansirana ishrana je obavezna.

Žena u srednjim godinama, priprema ydravu salatu, na stolu se vidi i sok pd pomorandže i voće.

Količina hrane koja nam je stvarno potrebna je obrnuto proporcionalna broju godina u zrelijem dobu.

U srednjim godinama salate nam postanu najbolji prijatelji, a kontrola porcija nova mantra. Znamo da bi tako trebalo, ali kako se izboriti sa napadima gladi?!

Pa onda zgrešimo i uz neku seriju pojedemo kesicu čipsa ili čak čokoladu i pomislimo: Nije smak sveta, ništa se nije promenilo. U jednom trenutku, čak, pomislimo da smo se vratili unazad, u mladost, i da se to neće primetiti.

Naravno, ništa se ne promeni odmah, ali ako opušteni nastavimo sa starim navikama, brzo ćemo postati tromiji, a o većoj garderobi da ne govorimo.

Problem današnjice je i veličina porcija. One su često obmanjujuće, a mi opet navikli da treba pojesti sve iz tanjira i eventualno ostaviti neki manji zalogaj sa strane.

Više godina, manje mišića

Nakon tridesete, ljudi otprilike gube 1 odsto mišićne mase godišnje, a posle šezdesete i do 3odsto. Ovaj proces ubrzavaju loše prehrambene navike, nedostatak vežbanja, te određena zdravstvena stanja. S obzirom da mišićna masa opada s godinama, samim tim potrebno nam je manje kalorija!

Redovno vežbanje, posebno vežbe snage i otpora, može pomoći u očuvanju mišićne mase i funkcije mišića.

Par koji džogira uz stepenice.

Ovo ne znači da je povremeno uživanje u poslasticama u srednjem životnom dobu potpuno zabranjeno. Ključ je – svestan pristup. Dakle, povremeno možete da uživate u poslasticama, ali istovremeno je važno da u prvi plan stavite izbalansiranu i zdravu ishranu i redovnu fizičku aktivnost. To će pomoći da se poveća mišićna masa, kao i da se podstakne metabolizam, da i ne govorimo o drugim koristima za zdravlje. Bitno je i što ćemo izgledati mlađe, što će nam pokreti biti gipkiji i lakši, a držanje tela lepše i bolje.

Što pre shvatimo da je ovo sada maraton, a ne trka na 100 metara, biće lakše, jer kratkotrajnim dijetama i jurnjavom za duhom metabolizma iz mladosti ništa nećemo postići. Naprotiv!