Naslovna Mirjana Bobić Mojsilović

Uloga

Predsednička kampanja nezvanično je započela u Americi i, s obzirom na silinu s kojom se javne ličnosti obrušavaju na Donalda Trampa, možemo sa zebnjom da predstavimo da se svetu izgleda ponovo spremaju nova globalna zamajavanja i novi užasi kao pre četiri godine kada je Tramp, tako reći preko noći, izgubio od Bajdena.

Politička predizborna kampanja ne može da se zamisli bez aktivnog učešća holivudskih zvezda, o čemu svedoči i poslednja dodela Oskara na kojoj je TV voditelj Džimi Kimel ispaljivao bajate fore na račun Trampa, a holivudske zvezde se kidale od smeha, u režiranoj predstavi koju, međutim, sve manje ljudi gleda. Da stvar bude zanimljivija, Ilon Mask je odmah na svom X nalogu napisao: Dobiti Oskara znači pobediti na takmičenju za poslušnost.

Izgleda da mnogima postaje sve jasnije kako stoje stvari, ali to nije sprečilo čuvenog Roberta de Nira da nekoliko dana pre ceremonije dodele Oskara, po ko zna koji put ospe drvlje i kamenje na svog „arhineprijatelja” Donalda Trampa. Za prošle izbore, De Niro je nebrojeno puta govorio da bi voleo da ga nokautira, da je idiot i svinja, a sada je, prilično nervozan, rekao da će Tramp, diktator, ukoliko pobedi, odmah krenuti na njega. Dodao je još da je Tramp toliko ogavan i da ne vidi ništa dobro u njemu, te da zbog toga nikada ne bi mogao da ga odigra. A šta je video dobro u Taksisti, u psihopati Dvajtu Hansenu iz filma Dečakov život ili u Đavolu u Anđeoskom srcu, da pomenemo samo neke od filmova u kojima je rado igrao?

Kad glumac krene da se bavi politikom, uglavnom ispadne jezivo. Što se Holivuda tiče, jasno je da mnogi koji žele da sačuvaju ili dograde svoje karijere moraju politički da se angažuju onako kako im gazda kaže. Neki to čine zbog budućnosti, a neki zbog prošlosti. Izgleda da De Niro ima razloga da bude nervozan, s obzirom da je 1998. godine uhapšen u Parizu, zbog povezanosti s maloletničkom prostitucijom, ali ta je afera bila zataškana, sve dok Donald Tramp nije najavio žestoki rat protiv pedofilije i trgovine seksom.

Ne samo da je sada ponovo potegnuto njegovo parisko hapšenje, nego je De Nirovo ime i na spiskovima sa Epstajnovog ostrva, zatim je posećivao ostrvo osuđenog pedofila Pitera Najgarda, i blizak je prijatelj sa odbeglim pedofilom Romanom Polanskim. Uvek su najsumnjiviji oni koji najjače viču.

Nije, dakle, više pitanje koga će igrati Robert de Niro, nego ko će igrati De Nira kad ovo ludilo logičkog, moralnog i svakog drugog nasilja, prođe.