Kolumna Mrijane Bobic Mojsilovic za novembar - Glad.

Uljez

Jedna malo poznata glumica sa kablovske televizije, koja se udala za britanskog princa, inače žena nekonzistentne biografije, ovih dana drma kavez svetske medijske scene.

Njeni potezi, kao i potezi njenog muža, apsolutno su zasenili sve goruće teme sveta – od rata u Ukrajini, nenormalne inflacije, preko epidemije „neobjašnjivih iznenadnih smrti”, do dolazeće najavljivane gladi „biblijskih razmera”.

Megan Markl i Princ Hari , sa svojim javnim nastupima, intervjuima, najavljenim Netfliks rialitijem i Harijevom biografijom, kao par koji je otišao iz Velike Britanije da bi se sklonio od neželjene medijske pažnje i da bio vodio povučen život, ovih dana deli svoju intimu sa celim svetom. Kraljevska porodica, koja se vekovima držala principa „nikad se ne žali i nikad ne objašnjavaj”, ovih dana uvaljana je u blato estrade i rialitija. Ne ulazeći u to da li iza serije ovih postupaka, napada, skandala i „izdajstava” princa Harija, stoji i neka druga agenda, kostimirana u srebroljublje i narcističku glad za slavom, meni u oči pada jedna, u stvari, starinska tema – ono što bi babe rekle – „gledaj, sine, iz kakve je porodice.”

To „iz kakve je porodice” ne odnosi se ni na materijalno stanje, ni na istoriju, ni na geografiju, već na nešto mnogo važnije – na odnose u porodici. Da li se članovi porodice slažu, da li se poštuju.

Tamo gde braća i sestre ne govore, gde roditelji otpisuju decu ili deca roditelje, tamo nikada neće biti mnogo sreće ni spokoja.

Ovaj klasični skript – o uljezu koji ulazi u porodicu da je razvali – gledali smo i u svojim okruženjima.

Onaj kome nisu bitini sopstveni roditelji, braća i sestre, po pravilu će da uradi sve da i svog partnera ubedi da su mu roditelji višak, a da su braća i sestre samo smetnja do „zaslužene” pozicije u životu, predstavljajući sebe kao njegov novi stub sigurnosti.

Drugim rečima, onaj ko ne poštuje svoje roditelje, neće poštovati ni tvoje. Onaj koji braću i sestre ne pominje, „oštećen” je, i ne može nigde da donese mir i stabilnost.
Šekspirovska drama koja se ovih dana odvija u britanskoj kraljevskoj porodici, uopšte nije kraljevska – ona je ljudska i postoji otkako je sveta i veka.

Nova snajka, koja je ljubomorna na snajku koja je došla ranije, deca koju nikad niko nije video, titule i nasledstvo, polaganje prava na kraljevski život bez kraljevskih obaveza, tajno snimanje po odajama kraljevske palate, i brojni tračevi servirani medijima gladnim ovakvih senzacija – malo je reći da je sve ovo nestvarno dobar predložak za TV sapunicu koja bi imala svetsku gledanost.

Protagonisti ili antagonisti, danas je svejedno, samo dok se vrti veliki novac, a mase drže omađijane ispred ekrana televizora, telefona ili kompjutera.