ucenje jezika

Učenje jezika, uživanje i vežba za mozak

U srednjim godinama učenje jezika je idealan hobi, jer se na taj način stiču nova znanja i trenira memorija

Ako volite da upoznajete druge kulture, učenje novog jezika može biti uzbudljivo i sigurno je da ćete uživati na tom putu. To je jedan od idealnih hobija u srednjem životnom dobu.

Učićete nešto novo o nekoj zemlji i ljudima, vežbaćete memoriju, opservaciju, rešavanje problema. Saznavaćete stvari iz sasvim drugog ugla.

Efikasnije je i interesantnije učiti jezik svakodnevno po tridesetak minuta, nego jednom nedeljno po nekoliko sati

Bitno je izabrati jezik koji vam se dopada ili koji ste znali, a zaboravili i koji ćete, samim tim, lakše učiti. Sigurno će to biti lakše sa francuskim, italijanskim, španskim, engleskim, nego sa kineskim, japanskim ili arapskim.

Takođe, učenje će biti lakše ako već govorite neki strani jezik, naročito ako je reč o istoj grupi jezika, kao što su na primer romanski jezici.

Bitno je da budete disciplinovani, imate ciljeve i redovno radite. Tridesetak minuta svakodnevnog učenja efikasnije je i interesantnije nego nekoliko sati jednom nedeljno.

Blogovi, knjige, aplikacije, pesme

Kada smo mi učili strane jezike u učionicama, bilo je mnogo gramatike i monotonije, dok su danas pristupi raznovrsniji i interesantniji. Tu su različite audio-aplikacije za mobilne telefone koje nam u svakom trenutku mogu pomoći sa prevodom reči i izgovorom, kao i kulturni, edukativni medijski programi na internetu koji nude besplatne načine kako da savladmo bar neke početne stadijume kada počinjemo sa učenjem.

Kada smo mi učili strane jezike u učionicama, bilo je mnogo gramatike i monotonije, dok su danas pristupi raznovrsniji

Ako volite muziku, možete pronaći pesmu na željenom jeziku koja vam se dopada. Sviđa vam se ritam, ali ništa ne razumete. Nađite reči pesme, prevedite, naučite je napamet i pevušite, vežbajući izgovor; uz pomoć prevoda naučićete i neke nove reči.

Dobra ideja je i gledanje filmova sa titlom na izabranom jeziku. Najpre će nam biti teško, ali slušanjem razgovora u pojedinim scenama i čitanjem titla, naučićemo izgovor i nove reči. Naročito u slučaju kada su scene zanimljive, pa možemo da vraćamo nekoliko puta… Možda zvuči detinjasto, ali pre gledanja ozbiljnijih filmova, možete početi sa crtanim filmovima ili serijama, u kojima su dijalozi jednostavni i bez kompleksnih reči i rečenica.

U savladavanju stranih jezika naši pomoćnici su različite audio-aplikacije za mobilne telefone i edukativni medijski programi na internetu

U ponudi je i čitanje knjižica sa jednostavnim jezikom, časopisa, blogova koji mogu biti zanimljivi i uticati da se potrudite da proširite rečnik.

Takođe, postoji i mogućnost časova na internetu, preko Skajpa ili Zuma, koji su lako dostupni i odlični za vežbanje konverzacije.

Prvo reči, pa gramatika

Važno je biti uporan, jer će s vremenom biti sve lakše. Prvo učimo reči i izgovor, što će nam pružiti zadovoljstvo, pa onda polako možemo dodavati gramatiku.

U svakom slučaju, treba biti slobodan u priči i pre nego što savladamo gramatiku, jer ako čekamo taj trenutak – nikada nećemo progovoriti strani jezik. Postoji i opasnost da se malo „zaglavimo” sa gramatikom, ako se mnogo koncentrišemo na nju, pa će to uticati da sporije napredujemo i smanjiće inspiraciju.

Kruna učenja je putovanje u zemlju i među ljude čiji smo jezik savladali i koje možemo da razumemo

I dalje su nam na raspolaganju učionice u raznim centrima za strane jezike, što može biti zanimljiv vid učenja uz druženje. Neke to može podstaći na učenje, a drugima, naročito kada uznapreduju, biće korisno da se uključe na časove konverzacije i da na stranom jeziku pričaju o zanimljivim temama, člancima iz novina, TV emisijama, knjigama, filmovima, pa i o umetničkim delima, tokom eventualnih poseta muzejima ili prilikom razgledanja grada.

Korisno je izabrati jezik koji se govori u više zemalja ili je globalno rasprostranjen, poput engleskog. Osim u matičnoj zemlji, na primer, francuski se govori u Švajcarskoj, Kanadi, Francuskoj Polineziji i nekim afričkim zemljama, a španski u većem delu Centralne i Južne Amerike.

Pevušenjem pesama na stranom jeziku vežba se izgovor i lako uče nove reči

U svakom slučaju, veliko je zadovoljstvo kada nešto savladamo, naročito ako svemu tome priđemo sa radoznalošću. Kruna svega je putovanje u zemlju i među ljude čiji smo jezik naučili i koje možemo da razumemo.

Biće sasvim sigurno oduševljeni što poznajemo njihov jezik, raspoloženi za priču i spremni da sa nama podele interesantne stvari iz svog života.