U kakvim sobama možete da prilegnete na putu oko sveta | To sam ja

U kakvim sobama možete da prilegnete na putu oko sveta

Put oko sveta po spavaćim sobama raznih kultura: moderne, tradicionalne, vrlo različite – utočišta od dnevnog stresa

Otkrivamo vam raznolike spavaće sobe širom sveta, jer većinu verovatno nećete moći da vidite. Interesantno je koliko se spavaće sobe, u kojima inače provodimo trećinu života, razlikuju od kulture do kulture.

Svaka zemlja ima svoje specifičnosti bez obzira da li se radi o bogatijim ili siromašnijim delovima društva. Ipak, u okviru iste kulture mogu se razlikovati stilovi uređenja spavaćih soba – moderni i tradicionalni; urbani i rustični, romantični i svedeni

U svakom slučaju, koliko god uređenje spavaće sobe prati stil određene zemlje, on uvek ima lični pečat – ogledala, slike, lampice, jastuke, prostirke, zastore… što govori mnogo o osobi, njenom životnom stilu, navikama, strastima. Ona je intimni prostor gde se obnavlja energija i samim tim važno mesto u svakoj kući.

Duhovne, delikatne, skrovite…

U spavaćim sobama u Indiji akcenat je na duhovnosti. Domaćinske su i ispunjene toplinom, što utiče da se ukućani u njima osećaju zaštićeno.

U spavaćim sobama Peruanaca oseća se umetnički duh

Spavaća soba u Indiji | To sam ja

Ukrašene su slikama sa lokalnim motivima, zidovi su često ukrašeni autentičnim tkaninama, a prozori teškim zastorima, ramovi kreveta su uglavnom drveni i rustični, a na podu su raznovrsni tepisi ili prostirke.

U Japanu, spavaće sobe su vrlo neobične i delikatne. U njima skoro da nema nameštaja. Tek nedavno su Japanci koji prate zapadnjački stil života počeli da koriste krevete i to one vrlo, vrlo niske, prilagođene njihovom stilu. Inače, tradicionalni običaj je da se spava na podu, što datira još iz 10. veka. Tada su spavali na prostirkama od konoplje, a danas uglavnom spavaju na tatami prostirkama, napravljenim od pirinčane slame. Na njih se uveče prostiru futoni koji su uglavom urolani preko dana.

Koliko god uređenje spavaće sobe prati stil određene zemlje, on uvek ima lični pečat – ogledala, slike, lampice, jastuke, prostirke, zastore

Spavaća soba u Japanu | To sam ja

Taj japanski dušek obično je napravljen od prirodnih materijala, najčešće punjen pamukom, koji se s vremenom slegne od korišćenja i postaje dosta tvrd. Jastuci sobakawa su mali, čvrsti, punjeni ljuskama heljde, te su vrlo prijatni za spavanje i anatomski se formiraju prema vratu i glavi.

Ove jednostavne sobe su u neutralnim tonovima drveta, slame… Zidovi su često beli, kao i plafoni, ponekad ukrašeni drvenim gredicama.

Izolovane su karakterističnim kliznim vratimafusuma, napravljenim od neprozirnog debelog papira uokvirenog drvenim ramovima ili pak drugom vrstom, shoji – koja su ukrašena drvenim letvicama sa neznatno prozračnim čvrstim papirom. Ranije su ovaj sistem vrata koja štede prostor krasila platna slikara.

Spavaće sobe u Kini su ušuškanije, kao svet za sebe.

Spavaća soba u Kini | To sam ja

Deluju elegantno, naročito one sa gustim crvenim zavesama ili tapiserijama i nameštajem od crnog lakovanog drveta, a ni baldahini nisu retki. Ima i jednostavnijih, zidovi mogu biti u zelenim nijansama sa ornamentima od drvenih letvica i, na primer, žutom posteljinom.

U spoju sa prirodom

U spavaćim sobama Peruanaca oseća se umetnički duh zemlje sa puno talentovanih slikara i dizajnera, kao i omaž prelepoj prirodi Perua. One su oaze u koje se sklanjaju od spoljnog sveta, uzbudljive su i funkcionalne. Često oslikavaju prirodne lepote.

U Francuskoj su prisutne bele ili pastelne boje, ponekad sa tapetama koje imaju ornamente, a uzglavlja kreveta su starinska, odnosno klasična

Spavaća soba u Peru | To sam ja

Ima ih u neutralnim tonovima, živost im tada daju raznobojne tkanice i prekrivači sa tipičnim južnoameričkim šarama, a mogu cele da budu u paleti živih boja. Nameštaj je od prirodnih materijala, drveta, bambusa, posteljina od pamuka, a ukrasi od keramike. Zidovi su beli, a posteljina, jastuci i ukrasi mogu biti u zelenim bojama džungle ili plavim nijansama okeana.

U Africi su spavaće sobe uglavnom jednostavne, naročito u ruralnim delovima, a ima i onih u safari stilu sa prekrivačima sa leopard printom, jastucima sa šarama zebri, kolonijalnim lampama, starim ormanima, slikama sa motivima savane i afričkih životinja…

Poznati evropski šarm

Spavaće sobe u raznim delovima Evrope su slično uređene i uglađene, ali se često razlikuju po obliku nameštaja, bojama, kao i količini pokućstva

Na primer, u Francuskoj su prisutne bele ili pastelne boje, ponekad sa tapetama koje imaju ornamente, a uzglavlja kreveta su starinska, odnosno klasična, kao i noćni stočići. Zavese su duple, lepe, elegantne, prozračne, a posteljina neutralna, sa pastelnim cvetnim motivima.

U Africi su spavaće sobe uglavnom jednostavne naročito u ruralnim delovima, a ima i onih u safari stilu

Spavaća soba u Francuskoj | To sam ja

Ima i onih koji vole boudoir stil, gde je izbor boja tamniji, na primer tamnosivi zidovi, na prozorima dugačke, teške zavese, poneka ljubičasta fotelja, stolica, jastuci…

U svakom slučaju, sve su vrlo šik.

Spavaća soba u skandinaviji | To sam ja

Nasuprot Francuzima su Šveđani sa modernim, funkcionalnim, jednostavnim dizajnom i minimalističkom opremom. Nešto kao japanski stil u Evropi. Tu je samo nekoliko neophodnih stvari, bilo da su to lampe, poneka figura, stolica… Boje su pastelne, materijali prijatni i prirodni, svetlih boja drveta, dominiraju pamuk, vuna, nežni moher, svetle prostirke, jagnjeće kože… Zato je sve prozračno i svetlo.