Žena i muškarac

Trikovi za skidanje fleka – kad šminka završi gde ne treba

U svakom pokušaju skidanja, u cilju nam je da boja ne prodre dublje u tkaninu i, koliko možemo, da skinemo šminku pre primene hemijskih sredstava za skidanje

Desi se da nam se šminka preslika na belu košulju ili omiljenu haljinu. Neću ulaziti u situacije kako i kad nam se to desi, ali sigurna sam da ste bile u takvoj situaciji. Kako uspešno otkloniti mrlje različite šminke sa tekstila? Nije lako, naročito na svetlim komadima odeće ili osetljivoj tkanini.

Najbitnije je da fleku krenemo da skidamo što pre i da proverimo osetljivost tekstila na kome nam je ostala fleka. Pored vrste tkanine na kome je ostala fleka, potrebno je znati i kojom vrstom šminke smo ostavili trag. Praškaste, suve vrste šminke najlakše je ukloniti tako da višak šminke skinete koliko god možete sa površine tkanine – lepljivom trakom ili usisivačem, bez utrljavanja. Takva vrsta šminke su, na primer, senke, suvi puderi, rumenila…

Praškaste, suve vrste šminke najlakše je ukloniti tako da ih skinete lepljivom trakom ili usisivačem, bez utrljavanja

Kako smanjiti količinu pigmenta

U svakom pokušaju skidanja, u cilju nam je da boja ne prodre dublje u tkaninu i, koliko možemo, da skinemo šminku pre primene hemijskih sredstava za skidanje. Ovim postupkom ćemo smanjiti količinu pigmenta koji tkanina može da upije i samim tim olakšati sebi čišćenje. Tek nakon toga prelazimo na hemijsko čišćenje.

Sa što manje trljanja nanesite na fleku nemasni odstranjivač šminke, penu za brijanje ili koncentrat deterdženta za veš, ostavite neko vreme i isperite. Po potrebi ponovite postupak i operite u mašini prema uputstvima proizvođača.

Uvek je bolje koristiti sunđer za trljanje, umesto vate ili papira. Vatice se linjaju i mogu ostaviti male grudvice

Šminka na masnoj osnovi, kao što su karmini, glosevi, maskare i tečni ili kremasti puderi su druga vrsta fleka. Obično nastaju trljanjem i retko ostaje višak na tkanini koji možemo skinuti suvim ubrusom od spoljnih ivica prema sredini fleke, kako ne bismo još povećale fleku. Pena za brijanje može pomoći i u ovom slučaju. Mogu se koristiti i kuhinjski deterdženti za pranje masnoća. Već običan kuhinjski tečni deterdžent skida priličnu količinu. Bilo koji po vašem izboru nanesite na fleku, bez jakog trljanja, i ostavite par minuta da deluje. Zatim ga blagom stranom sunđera protrljajte i isperite.

Medicinski benzin za masne fleke

Ponovite ako je potrebno i operite komad odeće prema uputstvima proizvođača. Masne fleke skidaju se vrlo uspešno medicinskim benzinom. Uvek je bolje koristiti sunđer za trljanje umesto vate ili papira. Vatice se linjaju i mogu ostaviti male grudvice koje je posle teško skinuti, a sunđer je dovoljno mekan i dovoljno grub i za osetljive tkanine.

Za brzu intervenciju na beloj kragni predlažem medicinski benzin, kojim od ivica prema sredini fleke skidate platnenom krpicom, i svaki put čistim delom krpice!

Ako želite fleku prvo da obrišete vlažnim maramicama, pazite da su bez losiona i masnih dodataka za negu. Za brzu intervenciju na beloj kragni predlažem medicinski benzin kojim od ivica prema sredini fleke skidate platnenom krpicom i svaki put čistim delom krpice! Zatim, utrljate belu školsku kredu koja će malo prekriti fleku, a i upijaće masnoću, pa je kasnije pre pranja skinite četkicom.

Uvek pre korišćenja hemijskih sredstava proverite na nekom unutrašnjem delu odevnog komada kako tkanina reaguje na hemijsko sredstvo koje želite da koristite na vidljivom delu odeće.