Žena drži mačku u krilu i mazi je.

Toksoplazma nije opasna za vlasnike mačaka

Stalno se pitam šta sve moja mačka može da mi prenese zbog bliskog kontakta koji imamo. Ne svojom voljom, morao sam da reagujem, jer sam tokom protekle nedelje naišao na nekoliko senzacionalističkih priča u kojima se tvrdi da mačka može lako da zarazi čoveka. Uzeta je toksoplazmoza kao očigledan primer.

Međutim, kao i uvek, istina je drugačija. Tačnije, mačka ne može da prenese ljudima toksoplazmozu u direktnom kontaktu, već samo ako se ne operu ruke nakon uklanjanja izmeta i menjanja njenog peska. Opet je u pitanju lična higijena i pranje ruku, koje smo valjda savladali tokom pandemije korona virusa. S druge strane, najviše zaraženih dobija parazit toksoplazmu gondi konzumiranjem mesa koje nije dovoljno termički obrađeno ili je pripremano u nehigijenskim uslovima. Zbog toga, higijena ostaje najbolja preventivna mera, jer trenutno ne postoji vakcina za sprečavanje toksoplazmoze kod ljudi.

Žena mazi mačku po stomaku.

Drugi problem je mogućnost prenošenja infekcije zdravom čoveku koji nema problema sa imunitetom. Većina infekcija upravo nastaje kod osoba sa oslabljenim imunosistemom (oboleli od SIDE, malignih bolesti i pacijenti sa transplantiranim organima), kod trudnica i novorođenčadi koja mogu da dobiju toksoplazmozu direktno od majke1.

Treći kuriozitet je da većina zaraženih ozdravi spontano, bez terapije, često i ne znajući da su bili u kontaktu sa toksoplazmom. Mali broj ima simptome slične gripu, uključujući: groznicu, uvećane limfne žlezde, glavobolju, bolove u mišićima i osip po koži. Naravno, ovo ne važi za osobe sa oslabljenim imunitetom i one koji dobiju infekciju očiju, kada je neophodno lečenje. Terapija je neophodna kod trudnica i zaraženih beba2.

Paraziti toksoplasme u krvotoku.

Paraziti toksoplazme u krvotoku

Poseban kuriozitet je fenomen poznat kao ’fatalna privlačnost’ kod zaraženih glodara, što se manifestuje kao gubitak straha prema mačkama, zbog čega ih mačke lakše hvataju i tako povećavaju širenje parazita3.

Inače, medicinski značaj toksoplazmoze prepoznat je pre nešto više od 80 godina (1939), kada je otkriven kod kongenitalno inficiranog novorođenčeta. Ipak, životni ciklus nije otkriven sve do 1970. godine, kada je otkriveno da su mačke konačni domaćin toksoplazme gondi i da se cista izlučuje izmetom zaraženih mačaka. Nedavno je otkrivena infekcija i kod određenih morskih vidri, što ukazuje na kontaminaciju mora cistama T. gondi ispranim s kopna4.

Generalno, pretpostavlja se da je otprilike 25 do 30 odsto svetske populacije zaraženo toksoplazmom, po nekima – polovina čovečanstva. Prevalencija se veoma razlikuje između zemalja (od 10 do 80 odsto), često unutar date zemlje ili između različitih zajednica u istom regionu. Niska prevalencija (od 10 do 30 odsto) je u Severnoj Americi, u jugoistočnoj Aziji, u severnoj Evropi i u sahelskim zemljama Afrike. Umerena prevalencija (od 30 do 50 odsto) nađena je u zemljama centralne i južne Evrope, a visoka prevalencija u Latinskoj Americi i tropskim afričkim zemljama5.

Epruveta sa uzorkom krvi, spremna za testiranje na prisustvo toksoplazme.

Zbog svega je važno da razumemo šta je prevencija

 • Nosite rukavice kada radite u bašti ili rukujete zemljom, i uvek operite ruke sapunom i vodom.
 • Nemojte jesti sirovo ili nedovoljno kuvano meso. Ako je moguće, koristite termometar za meso da biste bili sigurni da je meso dovoljno kuvano. Kuvajte meso i ribu na 63 stepena C, mleveno meso na 71 C, a piletinu na najmanje 74 C.
 • Nemojte jesti sirove školjke, dagnje ili ostrige, posebno tokom trudnoće.
 • Nakon kontakta sa sirovim mesom ili neopranim voćem i povrćem, daske za sečenje, noževe i drugi pribor operite vodom i sapunom. Dobro operite ruke pre i posle pripreme hrane.
 • Operite sveže voće i povrće pre jela, obrade ili kuvanja.
 • Nemojte piti nepasterizovano mleko.
 • Pokrijte pesak u kome se igraju deca da ih mačke ne koriste kao kutije za nuždu.

Prema poslednjem izveštaju Instituta za javno zdravlje Batut objavljeno je da je 2021. godine bilo svega 13 slučajeva toksoplazmoze u Srbiji, sa stopom incidenata od 0,19 na 100.000 stanovnika. Verovatno je broj znatno veći, jer se na toksoplazmozu ne misli i ne sprovodi se dovoljno dijagnostičkih procedura.

I da završim porukom za ljubitelje mačaka.

Pomozite svojoj mački da ostane zdrava. Držite svoju mačku u kući.

 • Hranite je suvom ili konzerviranom mačjom hranom, a ne sirovim ili nedovoljno kuvanim mesom.
 • Izbegavajte mačke lutalice ili mačiće.
 • Nemojte nabaviti novu mačku kada ste trudni.
 • Neka neko drugi (misli se na trudnicu) čisti kutiju za nuždu, svakodnevno, ako je moguće. Ako je čistite vi, nosite rukavice, a zatim dobro operite ruke.

U svakom slučaju, dobro je da poznajete sve potencijalne bolesti svog ljubimca, a pogotovo one koje mogu i vama da nanesu štetu.

Izvori:

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15194258

2. https://pubmed.ncbi.nlm.nlm.nih.gov/22831461

3. https://www.genengnews.com/news/toxoplasma-infection-in-mice-reduces-generalized-anxiety-not-just-feline-fear

4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19120791

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3346298