Melani Grifit sa majkom Tipi Hedren

Tipi Hedren – tema tračeva i u desetoj deceniji života

Tipi Hedren se proslavila ulogom u Hičkokovom filmu Ptice, njena ćerka Melani Grifit, zvezda filma Zaposlena devojka, odrasla je u majčinom azilu za lavove, a unuka Dakota Džonson, koja će voditi ovogodišnju svečanu dodelu Oskara, poznata je kao zaštitnica konja i glavna glumica u Pedeset nijansi sive. Ova ženska loza, uz lepotu i talenat, od svog matrijarha Tipi Hedren nasledila je i prkosan karakter.

Danas je teško biti pevačica ili glumica

Samo nekoliko dana nakon što je 19. januara ove godine Tipi Hedren proslavila svoj 93. rođendan, na mrežama je osvanula vest da je – umrla. Vest ipak nije tačna, ali nisu tačne ili barem nisu potvrđene ni priče koje su sa mreža stigle i u štampana izdanja magazina – da se Tipi Hedren tajno venčala i da Tipi Hedren snima album i najavljuje svetsku turneju za 2024.

U moru fejk vesti, puštenih samo u jednoj sedmici, najverovatnija je ona da je Tipi na sve ovo rekla: „Danas je stvarno teško biti glumica ili pevačica.”

Tačna je i vest da je Tipi Hedren kandidovana za ličnost 2023. godine magazina Tajm „zbog važnosti i potencijalnog uticaja koji ima sada, pre nego zbog bilo čega što je uradila ranije”. Očigledno, ćerka i unuka nisu jedine žene kojima je njen primer inspirativan.

© s_bukley / Shutterstock.com

Zadovoljna karijerom u modelingu

Glumačka karijera Natali Kejt Hedren, koju je otac prozvao Tipi, počela je galmurozno, mada ona zapravo i nije maštala o tome da postane glumica. Tipina porodica, otac trgovac, majka učiteljica i starija sestra, iz rodne Minesote preselila se prvo u Mineapolis, pa u Kaliforniju. Tipi je kao tinejdžerka počela da učestvuje na modnim revijama, a na svoj 20. rođendan kupila je kartu za Njujork.

Sasvim uspešno se bavila modelingom, bila na naslovnim stranama uglednih magazina, dobila je i jednu manju ulogu, ali je potom odbijala ponude producenata jer joj se gluma učinila previše teškom.

Prvi brak čekali da muž postane punoletan

U Njujorku je upoznala Pitera Grifita, popularnog dečjeg glumca, koji je bio tri godine mlađi od nje. Sačekali su da on napuni 18 godina i venčali se. S njim je 1957. dobila ćerku Melani Grifit.

Kad se seća toga, Tipi Hedren kaže: „Bili smo deca”. Osim što je bio dete, Grifit je bio i alkoholičar. Sa četvorogodišnjom Melani Tipi se vratila u Los Anđeles i iznajmila kuću, sa uverenjem da će moći da nastavi karijeru kao da nije bilo pauze. „Mislila sam da će sve biti u savršenom redu, ali nije bilo”, seća se Tipi.

Alfred Hičkok i ponuda koja se ne odbija

Sebe i dete izdržavala je od reklama za televiziju i baš tu, u reklami za bezalkoholno piće, video ju je Alfred Hičkok. Kad je u oktobru 1961. dobila poruku od producenta da Hičkok hoće baš nju u nekom svom projektu, bla je oduševljena. 

Mislila je da se radi o manjoj ulozi u TV seriji, što bi stabilizovalo njene finansije. Ponudili su joj ugovor na sedam godina i ona je, naravno, potpisala.

Ali zalogaj je bio mnogo veći. Hičkok je organizovao probno snimanje u boji, što je tada bila nova tehnologija, pa je ta proba koštala 25 000 dolara. Hičkoku se svidelo što ona „ima stila, ima kvalitete jedne dame”.

Angažovao je dizajnera da joj kreira odeću, određivao kako da se oblači i ponaša, podučavao je o vinu i hrani. Jedan od članova ekipe kasnije je rekao: „Hič je uvek voleo žene koje su se ponašale kao prave dame. Tipi je bila oličenje tog kvaliteta.”

Film Ptice – glamur i horor

Na ručku sa predsednikom Juniverzal pikčersa (Universal Pictures), Hičkokom i njegovom ženom, Tipi je dobila na poklon zlatni broš u obliku tri ptice i ponudu za glavnu ulogu.

Pošto nije imala nikakvog glumačkog iskustva, Tipi je prihvatala sva Hičkokova uputstva. Na početku šestomesečnog snimanja bilo je „predivno”, ali iscrpljujuće, sa samo jednim danom pauze i bez dozvole da je ćerka poseti na setu. I Melani Grifit se seća da se osećala kao da joj Hičkok oduzima majku.

Partner Tipi Hedren iz filma Ptice Rod Tejlor kasnije je ispričao: „Hič je postajao veoma nadmen i pohlepan prema Tipi, a situacija je postajala sve teža za nju. Nikom nije bilo dozvoljeno da joj se fizički približi, a meni je neprestano govorio: ʼNe diraj devojku nakon što ja kažem: Rezʼ.”

Tipi Hedren © Kathy Hutchins / Shutterstock.com

Ključna scena opasna po život

Pre nego što je počelo snimanje scene u kojoj ptice napadaju glavnu junakinju u potkrovlju, Tipi je rečeno da će se to rešiti nekakvim mehaničkim napravama. Da su je prevarili, shvatila je tek kad je čitavo jato nasrnulo na nju. Jedna ptica joj je kljunom povredila obraz, za malo promašivši oko.

Na kraju je rasterala sve ptice sa sebe, sela i počela da plače. Lekar je tražio nedelju dana odmora za Tipi, a Hičkok je pristao tek kad mu je lekar rekao: „Je lʼ ti to pokušavaš da je ubiješ.”

Ptice su premijerno prikazane u Kanu 1963, ona je dobila Zlatni globus za novu zvezdu godine, a lik Melani Danijels (slučajno se zove kao i njena ćerka) i danas važi za jedan od najboljih filmskih likova svih vremena. Činilo joj se da joj glamur koji je usledio nadoknađuje horor koji je preživela na snimanju.

Predmet želje velike zverke

Sledeći Hičkokov projekat, film Marni, za Tipi je bila prilika da odigra složen i tragičan naslovni ženski lik. Međutim, početak snimanja joj je doneo još veći hororo nego što su bile Ptice

Hičkokova opsesija njome počela je da prelazi granice podnošljivog.

Za knjigu Mračna strana genija iz 1983. autora Donalda Spotoa, Tipi Hedren je ispričala događaje iz te tri godine tokom kojih je sarađivala sa Hičkokom. Rekla je da je od njega naučila koliko sa drugim režiserom ne bi ni za 15 godina, ali da su njegovi nasrtaji postajali sve agresivniji.

Nije joj dozvoljavao da kontaktira sa ostalim glumcima već je morala da bude ili sama ili sa njim. Nije je pustio da otputuje u Njujork da primi nagradu… Tražio je da za njega bude „seksualno dostupna”, što je ona odbila. Počela je da gubi živce i da se svađa s njim na setu. 

Tražila je da raskine ugovor, ali je on odbio. Ucenjivao ju je, jer je znao da ima dete, ostarele roditelje i da je finansijski zavisna od sedmogodišnjeg ugovora.

Za istinu, ali protiv kulture poništavanja

Detalji tog odnosa prikazani su u filmu Devojka (The Girl) iz 2012, u kome lik Tipi Hedren tumači Sijena Miler. Mnogi, među kojima i Kim Novak koja je igrala glavnu ulogu u Vrtoglavici (Vertigo), tvrdili su da Hičkok nije bio takav. Pitali su Tipi zašto je onda 1979. držala govor na dodeli nagrade za životno delo Hičkoku i zašto je došla na njegovu sahranu. Tipi je odgovorila: „On mi je uništio karijeru, ali mi nije uništio život.”

Objašnjavala je da je Hičkok bio veliki umetnik koji je mnogo učinio za kinematografiju i da mu to niko ne može oduzeti, ali da je takođe kao čovek imao svoju mračnu stranu. Pri tom stavu Tipi je ostala i decenijama kasnije, kad je pokret Mee Too ojačao.

Protivila se kulturi poništavanja, jer smatra da treba izaći sa ružnom istinom o velikim ljudima, ali ne treba poricati njihova ostvarenja.

Život na ranču za lavove i tigrove

Ipak, Tipi Hedren nije lako podnosila Hičkokovu osvetu. Njen drugi muž Noel Maršal otkazao je pretplatu na sve magazine da se ona ne bi dodatno nervirala.

Pošto nije mogla da radi u Holivudu zbog ugovora kojim je bila vezana za Hičkoka, Tipi je sa porodicom, koju su sada činili ona i ćerka Melani, muž i njegova tri sina, otišla u Južnu Afriku gde je snimila dva filma. Tokom tog perioda je zavolela velike afričke mačke.

Kad je po povratku u Ameriku videla kako strašnu sudbinu dožive ove veličanstvene životinje, dresirani lavovi i tigrovi, kad ih filmska industrija iskoristi i odbaci, odlučila je da nešto preduzme.

Zajedno sa mužem osnovala je ranč Šambala, šezdesetak kilometara od Los Anđelesa, koji je postao utočište za divlje životinje. Porodica je živela na tom ranču, a Noel je pisao scenario za film u kome bi svi oni glumili zajedno sa stotinama divljih životinja koje su sakupili.

Najveći finansijski promašaj filmske industrije

Snimanje tog filma bio je višegodišnji projekat, tokom koga samo čudom niko nije poginuo. Tipi je pala sa slona i polomila nogu, a Melani je lav povredio po licu i postojala je mogućnost da izgubi oko. 

Srećom, sve se završilo uspešnom plastičnom operacijom sa pedeset šavova.

Film, koji se konačno pojavio pod naslovom Roar, koštao je 17 miliona dolara, a zaradio je svega dva miliona. I danas važi za jedan od najvećih finansijskih promašaja filmske industrije.

Finansijska katastrofa dovela je do razlaza surpužnika, ali je Tipi nastavila da održava ranč. Glumila je gde god bi joj se ukazala prilika, samo da bi zaradila dovoljno da nahrani svoje velike mačke.

Njen treći muž bio je veterinar.

Tipi Hedren i Dakota Džonson i njena unuka © Kathy Hutchins / Shutterstock.com

Glamurozna baka Dakote Džonson

Ljubav prema životinjama nasledila je i unuka Dakota Džonson. Poznata je priča da je spasila četrdesetak konja osuđenih na klanicu tako što ih je otkupila. Mračnim stranama ljudske prirode bavila se radeći ulogu u filmu Pedeset nijansi sive, ali za razliku od majke i bake, ugasila je sve profile na društvenim mrežama.

Kad je mediji pitaju o porodici, ona odgovara: „Kao da sam odrastala u cirkusu. Ali za mene, to je jednostavno moja porodica”, a o baki kaže: „Ona je najglamuroznija žena koju sam ikada videla.” Verovatno su isto zaključili i ljudi iz Gučija kad su Tipi Hedren, u njenoj 88. godini, izabrali za svoje zaštitno lice.

Naslovna fotografija © Kathy Hutchins / Shutterstock.com