Glumac Teo Džejms.

Teo Džejms, šarmantni Britanac koji je osvojio ženska srca

Ako ste u poslednjih desetak godina gledali Tea Džejmsa (Theo James) na velikom platnu, sigurno ga se sećate kao šarmantnog Tobajasa Itona iz filmske trilogije Drugačija (Divergent) ili kao Dejvida iz dva dela filmskog serijala Podzemni svet (Underworld). Njegova lepota, dobar stas i smisao za humor obeležili su ulogu Kamerona, koji je gledaoce zabavljao kao privilegovan i moralno upitan momak u drugoj sezoni serije Beli lotos (The White Lotus).

Na Netfliksu se trenutno emituje najnovije ostvarenje Gaja Ričija, serija Džentlmen (The Gentlemen), koja je već zauzela prvo mesto najgledanijih serija na toj platformi u mnogim zemljama. Glavnu ulogu u ovoj seriji ima upravo Teo.

Britanski glumac igra Edija, „poš” (posh) momka koji je nasledio seosko imanje svog oca i koji ubrzo otkriva da tamo postoji podzemno carstvo kanabisa. U intervjuu koji je dao za kanadski muški lifestyle magazin Sharp, Džejms je rekao da voli humor i sarkazam, kao i lik kojeg tumači.

Komedija i ʼbiti pomalo glupʼ moj je omiljeni kreativni izlaz”, rekao je on.

Svirao u bendu, studirao filozofiju, vežbao glumu

Teo Džejms (39) nije odrastao u luksuznom svetu kao lik kojeg igra u Džentlmenu. Rođen je kao Theodore Peter James Kinnaird Taptiklis u Haj Vikomu (High Wycombe) i najmlađi je od petoro dece (ima dva brata i dve sestre). Njegov otac Filip bio je poslovni konsultant koji je odrastao na Novom Zelandu, dok majka Džejn ima škotske korene i radila je u Nacionalnoj zdravstvenoj službi (National Health Service).

Prvobitno je usmerio svoje scenske napore ka muzici, pa je od tinejdžerskih godina bio pevač i gitarista u nekoliko bendova. Poslednji njegov bend bio je rok sastav Shere Khan, koji se raspao 2012. godine.

„Bio sam u nekim dobrim bendovima, a i u nekim užasnim. Ali uložio sam dosta truda i dao sve od sebe i mislim da sam napravio pravi izbor”, prisetio se on.

Diplomirao je filozofiju na Univerzitetu u Notingemu, a glumu je vežbao u britanskoj dramskoj školi Bristol Old Vic Theatre School, što se i profesionalno i privatno ispostavilo kao dobra odluka. Tu je upoznao svoju sadašnju suprugu Rut Kerni (Ruth Kearney), irsku glumicu sa kojom ima dvoje dece.

Uzlaznom putanjom nakon diplomiranja

Odmah nakon diplomiranja počeo je da dobija male, ali vidljive uloge, na primer u filmu Vudija Alena Upoznaćeš visokog crnog stranca (You Will Meet a Tall Dark Stranger) iz 2010. godine ili u ostvarenju Šmokljani na moru (The Inbetweeners Movie) iz 2011. godine.

„Morate stalno da se trudite i pokušavate da pronađete svoje mesto u industriji. To je poput maratonske trke; svaka karijera će imati uspone i padove. Ideja da ste stalno na uzlaznoj putanji sve do egzistencijalnog ekstazija – hm, nisam siguran da to postoji”, smatra Teo.

Glumac Teo Džejms.

Fotografija: © Joe Seer / Shutterstock

On je postao široko poznat kada je dobio ulogu u distopijskom naučnofantastičnom filmu Drugačija (Divergent) iz 2014. godine, snimljenom po istoimenom romanu za mlade (kod nas je objavljen pod naslovom Divergentni). Odjednom, imao je nebrojeno mladih fanova.

Ubrzo se okrenuo protiv svega u filmskoj industriji što nije bilo gluma, zabave je smatrao „površnim” i nije previše uživao u intervjuima.

„Bio je to moj odbrambeni mehanizam. Prilično sam povučen, a očekuje se da date deo sebe. To je u redu, ali morate razumeti da je, ako na to pristanete, to svojevrsni pakt sa đavolom”, pojasnio je on.

„Gluma je zabavna, ali doprinosite li ljudskom rodu?”

Tokom pandemije korona virusa i perioda karantina imao je „egzistencijalnu krizu” i počeo da razmišlja o tome da li će u potpunosti nastaviti da se bavi glumom.

Pre nego što je upisao studije filozofije, razmišljao je o tome da studira okeanologiju, a onda je tokom „krize” počeo da istražuje da li bi mogao da pohađa postdiplomski kurs u Kaliforniji, kako bi delimično održao veze sa Holivudom.

Ponekad se zapitam da li treba da učinim nešto da pomognem društvu na neki način? Pogotovo zato što je život prilično kratak. Gluma je zabavna i na najbolji način ima umetnosti u tome, ali doprinosite li ljudskom rodu na bilo koji način? Ne znam. Ponekad o tome razmišljam”, kaže Teo Džejms.

Serija Džentlmen, stvarnost na „pojačan način”

Za seriju Džemtlmen (The Gentlemen) izjavio je da je prikaz stvarnosti na „pojačan način”.

„Imanje na kojem smo snimali je stvarno imanje, i vlasnik je vojvoda od Boforta, pravi vojvoda koji je nasledio to ogromno zemljište i imovinu. To je zaista fascinantno za mene, jer deluje kao ostatak prošlosti koji više ne postoji, ali onda shvatite da i dalje postoji. To je ludo”, kaže Teo.

Dodaje i da ste, kao Britanac, „donekle ograničeni svojim društvenim, demografskim položajem”.

„Nikada nisam upoznao nikoga sa takvim aristokratskim statusom. Zato je fascinantno videti da to postoji u stvarnom vremenu, kao i videti sve preostale horore koje je carstvo učinilo pre jednog veka”, ispričao je.

Rad za UNHCR

Osim profesionalnog angažmana, Teo od 2016. godine podržava rad Agencije UN za izbeglice (UNHCR). Prisustvovao je raznim humanitarnim događajima, bio je angažovan u mnogim aktivnostima i posećivao je izbegličke kampove u Grčkoj i Jordanu.

Njegova veza sa izbeglicama je donekle i na ličnom nivou, jer je njegov deda, dr Nikolas Taptiklis, bio primoran da pobegne iz Grčke tokom Drugog svetskog rata, putujući brodom i potom kopnenim putem kroz Tursku do Damaska.

Tako je Teova prva misija sa UNHCR-om bio upravo put u Grčku, kako bi saznao više o aktivnostima agencije u zemlji i kakva je situacija za izbeglice. Samo tokom 2016. godine, kada je išao u posetu, u Grčku je stiglo preko 170.000 novih izbeglica.

Glumac Teo Džejms.

Fotografija: © DFree / Shutterstock

Takođe je putovao u Jordan, jula 2023. godine, posetio urbane oblasti Amana i svedočio stvarnosti izbegličkog kampa Azrak (u kome su smeštene izbeglice iz Sirije).

„Ožiljci rata nisu uvek vidljivi, ali postoje, i njihov uticaj je ogroman i dugotrajan. U mnoge izbeglice se uvukao očaj, jer su izgubili poslove i ne mogu da izdržavaju svoje porodice. Drugi su preuzeli izuzetno visoke dugove i suočavaju se sa pretnjom deložacije (prisilno iseljenje). To je kao da nose teret sveta na svojim leđima. A sve to dok pokušavaju da se izbore sa traumom rata i gubitka”, kazao je on nakon tog putovanja.

Naslovna fotografija: © Featureflash Photo Agency / Shutterstock