Deca

Telefon u ruke, a pamet u glavu

Roditelji treba da razumeju i uvaže potrebe deteta, ali i da budu svesni prirode same tehnologije i vremena u kome živimo, pažljivo planirajući korišćenje mobilnih telefona u dnevnim aktivnostima

Da li ste nekada razmišljali o tome čemu vam sve služi mobilni telefon?

Naravno, telefon, pre svega, koristimo za komunikaciju – da se čujemo sa članovima svoje porodice, prijateljima i kolegama, ili da razmenimo tekstualne poruke. Međutim, u skoro četrdeset godina razvoja tehnologije mobilnih telefona, ovaj uređaj uključio je i mnoge druge svakodnevne funkcije: pretraživanje interneta, slušanje radija ili podkasta, gledanje televizije i tzv. video-sadržaja na zahtev, kreiranje fotografija i video-zapisa, njihovu obradu i deljenje na mrežama. Zato se danas mobilni telefoni proučavaju kao sastavni deo kompleksnog medijskog okruženja u kome živimo.

Kod naših mališana taj osećaj da je mobilni telefon produžetak ruke i stalni prozor u svet, gde se fizička i digitalna realnost stapaju u jedno, još je realniji i jači. Zato roditelji treba da razumeju i uvaže potrebe deteta, ali i da budu svesni prirode same tehnologije i vremena u kome živimo, pažljivo planirajući korišćenje mobilnih telefona u dnevnim aktivnostima.

Današnji klinci imaju manje strpljenja, uz izraženu potrebu za instant gratifikacijom (momentalnim zadovoljenjem) u konzumiranju medijskog sadržaja, što roditeljima predstavlja dodatni izazov

Umesto deljenja saveta, najbolje je deci postavljati pitanja i na taj način pokretati razgovor o odgovornoj i korisnoj upotrebi mobilnih telefona, ali i drugim važnim temama kada su u pitanju medijske navike. Tako ćemo postepeno, dok dete dovoljno sazri da počne samostalno da igra video-igre ili prati popularne influensere, kreirati bazu zdravog odnosa poverenja i međusobnog uvažavanja u svakodnevnoj komunikaciji.

Današnji klinci imaju manje strpljenja, uz izraženu potrebu za instant gratifikacijom (momentalnim zadovoljenjem) u konzumiranju medijskog sadržaja, što roditeljima predstavlja dodatni izazov.

Vodite računa i o sledećem:

  • Mobilni telefon je personalni medij, svi ga doživljavamo lično i privatno, kao nešto što je zaštićeno šifrom i čemu, sem nas, niko drugi nema pristup – isto važi i za dete i tu privatnost treba da poštujemo.
  • Mobilni telefon pruža nam osećaj stalne povezanosti i interaktivnosti, sa mogućnošću da gledamo i čitamo vesti, ali i sami pravimo i delimo razne sadržaje – razvijajte kod deteta svest o tome da dobro promisli pre nego što na nešto klikne, ostavi komentar ili okači neki naizgled zabavan video-snimak na Instagram ili TikTok.
  • Mobilni telefon može da doprinese razvoju tzv. digitalne zavisnosti, potrebe da smo stalno onlajn, u strahu da nešto propuštamo – pomozite detetu da odgovorno koristi telefon tako što ćete zajedno da pratite screen time (vreme provedeno pred ekranom) i obavezno reagujte ako upotreba telefona negativno utiče na druge aktivnosti.
  • Mobilni telefon je naš prozor u svet, ali i prozor u naš svet – učite dete da ne ostavlja lične podatke onlajn, ne postavlja svoje ili fotografije svojih drugara na mreže, ne deli sa drugima informacije o svom kretanju i ne ulazi u interakciju sa nepoznatim osobama.

Umesto deljenja saveta, najbolje je deci postavljati pitanja i na taj način pokretati razgovor o odgovornoj i korisnoj upotrebi mobilnih telefona

Kako bi roditeljima olakšali svakodnevne brige o tome kako da dete vode kroz lavirint (digitalnih) medija, program Nova pismenost, koji zajednički sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion, u partnerstvu sa Ministarstvom kulture i informisanja, pripremio je i objavio Priručnik medijske i informacione pismenosti za roditelje.

Priručnik možete besplatno preuzeti na sajtu novapismenost.rs.