Mirjana Bobić Mojsilović

Tata i ćerka

Jeste da je svet zinuo pred količinom ogavnosti koja nas u poslednjih nekoliko godina napada odasvud, jeste da običan čovek više ne može da se snađe u tom crnom i šljokičastom moru „zabave” koja je otvoreno preplavljena okultnim i satanističkim simbolima. Jeste da je pedofilija jedna od najčešće pominjanih reči današnjice, jeste da je prvi talas šoka pred ogavnostima omiljenih holivudskih zvezda – već prošao, a da je malo ko odgovarao za svoja bolesna dela – osim Vajnstajna, „boga Holivuda”, kako ga je „nadahnuto” nazvala Merili Strip, i koji je osuđen na preko 20 godina zatvora, i zloglasnog Epstajna koji se „ubio” u zatvoru. I jeste da je svet skoro zaboravio na Romana Polanskog koji je drogirao i silovao trinaestogodišnju devojčicu, Vudija Alena koga je usvojena ćerka optužila za seksualno zlostavljanje, i jeste da je afera Roberta de Nira sa maloletnicama u Parizu iz 1989. godine, holivudski uspešno zataškana, ali najnovija vest čini se da pomera sve granice.

Naime, glumac Itan Hok, koji je u međuvremenu postao i reditelj, režirao je film u kome glavnu ulogu igra njegova dvadesetpetogodišnja ćerka. Ništa ne bi bilo neobično da tata ćerki nije režirao i scene seksa. Tata je nedavno u jednom intervjuu objasnio da u tome nema ničeg neobičnog, i da mu je sve to normalno, te da je ćerkinim partnerima u tim scenama bilo daleko neprijatnije.

Ni ćerki nije bilo neprijatno.

Neprijatno je bilo samo glumcima koji su morali da slušaju tatu, kako da imaju seks sa ćerkom.

Ova bolesna priča nije samo priča o pedofiliji i incestu, ona je, iznad svega, priča o srušenim tvrđavama, o starom svetu koji više ne postoji, i o bezočnosti vrlog novog sveta koji se oblaporno i drsko pohvalio sopstvenom moralnom bezobalnošću.

Holivud, mediji i industrija zabave su najmoćnija sredstva manipulacije i propagande koji imaju nemerljivi uticaj na stvaranje društvene klime, moralnih vrednosti i stil života.

Ali, ovo je vreme u kome i „superstar” Sadguru poručuje: „Dobro i loše su društveni koncepti, i oni nemaju nikakvu egzistencijalnu važnost”.

Tamo gde su dobro i zlo relativne kategorije, tamo je samo zverinjak.