Crvena svila

Svila – putem romantike i karavana

Priča o svili mora da počne romantično, jer takva je i legenda koja nam iz Kine dolazi čak iz 3000. godine pre nove ere. Toliko je stara priča o upotrebi ovog vekovima najcenjenijeg tekstilnog vlakna

Svakog dana, a bogami i noći, okruženi smo tekstilnim materijalima. Iako su deo naše svakodnevice, gotovo nikad se ne bavimo njihovom isotrijom, onim što je dovelo do njihovog nastanka. A svi oni nose sa sobom svet sećanja i osećanja, ali i priče i tradiciju utkane u put koji su prešli od dana kada je čovek otkrio kako da ih kultiviše i primeni na odevanje, pa do danas, kada nam moderne tehnologije omogućavaju da ih upotrebimo na mnoge neočekivane načine.

Neka skorija arheološka istraživanja pokazuju da je tragove svile moguće naći čak i 4000 godina pre rođenja znatiželjne i preduzimljive princeze koja je, prema legendi, otkrila svilu

Legenda o svili

Priča o svili mora da počne romantično, jer takva je i legenda koja nam iz Kine dolazi čak iz 3000. godine pre nove ere. Da, verovali ili ne, toliko je stara priča o upotrebi ovog vekovima najcenjenijeg tekstilnog vlakna.

Zamislite jedno lagano poslepodne, dok vetar njiše grane dudovog drveta ispog kojeg princeza Si Ling Ši ispija čaj. Verovatno je za nju to bio jedan sasvim uobičajen dan, a za ostatak čovečanstva – dan otkrića ove prefinjene niti. I dok je tako uživala u svakodnevnom ritualu, nešto će pasti sa grane u njen čaj. Beli zamotuljak će se pod uticajem toplote iz tečnosti lagano razmotati, kako bi otkrio najfinije vlakno, čak 600 metara dugo, što je prema legendi, a i vrlo zgodno, bila baš i dužina njenog vrta.

Od kada je, u Kini, svila počela da se proizvodi, ostatak sveta je želeo da je poseduje, pa se njome trgovalao kao posebnom dragocenošću

Priča kaže da će, zainteresovana za ovaj neobičan fenomen, sakupiti još larvi sa drveta i da će nitima koje je tada dobila, prvi put satkati mekanu i svetlucavu tkaninu koja je bila hladna na dodir.

Uzbuđena svojim otkrićem, carica nije stala na tome. Pomno je proučavala insekte koji su proizvodili čaure i primetila da ne jedu ništa osim listova duda. Nagovoriće i cara da joj posadi šumarak dudova kako bi mogla pripitomiti ove svilene bube. Tako je rođena tradicija, a i legenda koja se prenosila generacijama.

Ipak, neka skorija arheološka istraživanja pokazuju da je tragove svile moguće naći čak i 4000 godine pre rođenja ove znatiželjne i preduzimljive princeze. Nesporno je samo to da je, od kada je u Kini svila počela da se proizvodi, ostatak sveta želeo da je poseduje, pa se njome trgovalao kao posebnom dragocenošću.

Leti će vaše telo hladiti na dodir, mada mu neće dati da diše ako u kroju ne ostavite dovoljno proreza da vazduh struji, ali baš zbog toga ona zimi, iako to deluje čudno, savršeno greje

Prvi poznati karavani sa svilom kretali su se još ka starom Egiptu, a sve do kraja 19. veka ispredale su se priče o putevima preko cele Azije, na kojima putnike napadaju kopneni gusari.

Najčuveniji putnik ove rute bio je, svakako, Mako Polo, koji je doneo toliku slavu ovom pustolovnom pravcu da i danas postoje turističke rute koje vode preko Bliskog istoka do Kine, stazama Marka Pola.

Leti hladi, zimi greje

A zašto je svet toliko zavoleo ovaj materijal? Mekana, ali snažna, lagana i elegantna, svila je vrlo prilagodljiva i poseduje mnoge vrline koje je čine izuzetno poželjnom. Leti će vaše telo hladiti na dodir, mada mu neće dati da diše ako u kroju ne ostavite dovoljno proreza da vazduh struji, ali baš zbog toga ona zimi, iako to deluje čudno, savršeno greje. Svila je idealan partner sa bojama za tekstil – jasna i čista boja ne napušta svilu ni godinama nakon što je na nju naneta.

Jasna i čista boja ne napušta svilu ni godinama nakon što je na nju naneta

Prvih nekoliko hiljada godina od svog otkrića svila se proizvodila isključivo za careve i njegove bliske saradnike ili kao vredan poklon za diplomatska pregovaranja. S vremenom, sa povećanjem proizvodnje svile, i drugim slojevima društva bilo je dozvoljeno posedovanje svile. Ipak, ne uvek u svakoj boji.

Žutu su kineski carevi čuvali za sebe. Mnogo vekova kasnije, evropski dvorovi su polagali pravo na crvenu i nešto kasnije plavu, ali to je deo jedne druge priče.

Međutim, ideali Orijenta, kao sveta kojim putuje svila, nikada nisu izbledeli. Nakon 5000 godina, a moguće i više, svila je utkana istoriju Kine i kineskih dinastija.

Danas je svila međunarodna roba, ali ipak ostaje simbol drevne kineske civilizacije. U svakom slučaju, ovaj objekat obožavanja ne bi nikada postao simbol uspeha i bogatstva, da nije bilo jedne šoljice poslepodnevnog čaja.

Zato se posvetite svojim dnevnim ritualima. Nikada ne znate gde će vas odvesti.