Svi strasni ljubitelji kafu piju iz šolje u koju su zaljubljeni

Pola sata tišine uz šolju tople kafe čini granicu između intimnog i društvenog života, bez obzira na porodični status. To je trenutak koncentracije, kada se sabiraju misli, a telo priprema za novi dan

Tečnost koja može da otera san, umor ili neprijatnu tišinu, zaslužuje samo najbolje – omiljenu šolju za kafu. Vlasnici ove dragocenosti, nekad i okrnjene od stalne upotrebe, tvrde da njihova šolja daje poseban ukus kafi i u slučaju da se polomi, neumorno tragaju za naslednicom.

Ispijanje prve jutarnje kafe iz omiljene šolje ritual je koji se ponavlja u većini domova, pa i u Srbiji. Pola sata tišine uz topao napitak za većinu čini granicu između intimnog i društvenog života, bez obzira na porodični status. To je trenutak kada se sabiraju misli, u glavi „preslušavaju” spiskovi obaveza i telo polako priprema za novi dan.

Bezbedne džinovske šolje

U zavisnosti od vrste kafe, važna je veličina šolje, bez obzira na to da li se one kupuju iz ljubavi na prvi pogled ili iz drugih razloga.

Šoljice za espreso-kafu mogu da budu sa ili bez drške, u njih staje oko 30 mililitara tečnosti, uključujući i penu, a važno je da budu uske da se miris kafe ne bi rasplinuo.

U Srbiji, danas se espreso bez muke sprema i kod kuće, naravno ako postoji aparat, ali skoro svaki dom odavno ima šoljice u koje staje 30 do 50 mililitara kafe. U 20. veku, niz od šest šoljica sa tacnom, od finog porcelana, krasio je police u trpezarijama i kuhinjama, a prilikom kupovine kvalitet se proveravao tako što bi se šoljica usmerila prema suncu – ako bi bila poluprovidna, pare se nisu žalile. Za svaki dan koristile su se „rasparne” šolje iz dva, tri kompleta, koje su čudom izbegle sve „havarije”. Iz ovakvih šoljica, mnogi bebi-bumeri prvi put su srknuli kafu tokom raspusta kod bake. I nije da je to bio neki užitak, ali opora tečnost i ispravno balansiranje sa majušnom drškom i tacnom bili su, činilo se tada, svojevrsna inicijacija, uvođenje u svet odraslih.

Iz malenih šolja mnogi bebi-bumeri prvi put su srknuli kafu tokom raspusta kod bake i odjednom im se činilo da su ušli u svet odraslih

Domaća kafa sada se pije iz većih šolja, a arhaične malene služe kao merice za starinske kolače – dve šoljice šećera, tri brašna…

Sušta suprotnost tradicionalnoj šoljici je pametna ili samozagrevajuća šolja za kafu. Ona je savršen izbor za kafopije koje ne dižu glavu od posla, a ne žele da njihova kafa bude hladna. Najpametnija među njima, kažu, ne samo da kontroliše toplotu napitka, već prepoznaje vrstu tečnosti koja se u njoj nalazi, količinu kofeina, a može i da broji kalorije.

Džinovske šolje za kafu najčešće su od keramike ili porcelana. Uočljive su, stabilne i pružaju skoro stopostotnu garanciju da veći deo kafe neće završiti na papirima razbacanim po radnom stolu. Drške ovih šolja su velike, tako da kroz njih mogu da se provuku sva četiri prsta. Nešto manje varijante takođe su ergonomski prilagođene šakama. Takozvane kamene šolje peku se na visokim temperaturama, a prilikom izrade dodaju se materijali koji im daju neobičnu izdržljivost. Često imaju retro izgled, podsećaju na šolje za belu kafu ili posude iz kojih su tečnost pili naši daleki preci. U njima kafa dugo ostaje topla.

Pametna šolja je savršen izbor za kafopije koje ne dižu glavu od posla, ona kontroliše toplotu i čak može da broji kalorije

Šolje za poklon i poklonjene šolje

Staklene šolje za kafu deluju krhko, ali veoma su otporne. Umućena kafa, s dodatkom mleka, šlaga, pa i sladoleda, u njima izgleda kao malo umetničko delo. Staklene šolje sa dvostrukim zidom duže čuvaju toplotu.

Termo-šolja za ljude u pokretu, veoma je trendi u Srbiji. Kafa u tim šoljama ostaje topla nekoliko sati. Šolja je otporna na udarce i gužvu u javnom prevozu. U nekim slučajevima, poklopac koji dobro zaptiva omogućava „mućkanje”, bez bojazni da će tečnost poplaviti unutrašnjost torbe. Eko-šolja za poneti, za jednokratnu upotrebu, veoma je popularna i zgodna kao modni detalj, za ostale namene prilično je nesigurna posuda.

Iz nekih nedokučivih razloga, ljudi vole da razgledaju, kupuju i poklanjaju šolje za kafu. Ova ljubav nije promakla dizajnerima, pa na police neprekidno stižu novi modeli. Visoke, uske, široke, cvetne, jeftine, luksuzne, šolje sa romantičnom ili smešnom porukom zauzimaju veliki kuhinjski prostor. Ako su u prodavnici oči bile veće od kuhinje, dobra stvar sa šoljama je što uvek mogu da se proslede dalje – isključivo sestri ili dobroj prijateljici.