Hrana

Svečano a zdravo ‒ nešto sasvim novo na novogodišnjoj trpezi

Moj predlog bi obuhvatao prevashodno jela koja sadrže povrće u prozirnom omotaču. Vrste povrća osmislite sami, ali ga prvo kratkotrajno skuvajte na pari i začinite

Svako ima svoju predstavu o tome kako treba da izgleda svečana trpeza – koja su to jela neizostavna i kako ih servirati da izgledaju kao ukras, a ne samo kao hrana. Neću se ovde baviti našim tipičnim jelima, niti prepravljati recepte u skladu sa tzv. zdravom ishranom. Mnogo puta sam napisala da naša tipična jela mogu biti i te kako nutritivno kvalitetna, ali to nam je tema za neku drugu priču.

Ovde ću pisati o jelima koje sam uvek volela da vidim i koja sam viđala u svečanim prilikama na trpezama nekoliko meni bliskih porodica. Volela sam da ih vidim i onda kada nisam imala nikakvog dodira sa naukom o ishrani. Uvek me fascinirala ta prozirnost i šarenilo boja, jer me podsećalo na kaleidoskop ‒ ona stakalca što se slažu i daju razne slike.

Oduvek su me oduševljavale divne prozirne rolade od šarenog povrća i fantastične kupe od crvenog i ljubičastog voća, a sve u prozirnom omotaču od želatina!

Divni, prozirni omotač

Pričam ovde o nečemu što je kod nas poznato kao aspik, želatin – od jela poznate su pihtije, a kao dodatak želatin u raznim kremovima. Pa to baš i nije zdravo, a još manje novo. To nam, naravno, i nije tema. Ono što je mene uvek oduševljavalo, to su divne prozirne rolade od šarenog povrća i fantastične kupe od crvenog i ljubičastog voća, a sve u prozirnom omotaču od želatina!

Uvek me fascinirala ta prozirnost i šarenilo boja, jer me podsećalo na kaleidoskop ‒ ona stakalca što se slažu i daju razne slike.

Zajedničko za sva ova jela je kolagen – to je ono zbog čega pišem i sada kao stručnjak za ishranu. Svi koji i malo prate nove trendove, znaju da je kolagen proglašen magičnim sastojkom tzv. antiage ishrane. Da li baš ima dokaza za to, nikog i nije puno briga, a ono što je sigurno – ne može da šteti!

Zajedničko za sva ova jela je kolagen – to je ono zbog čega pišem i sada kao stručnjak za ishranu.

Kolagen u kulinarske svrhe

Kolagen je inače belančevina najzastupljenija u našem telu kao najvažniji strukturni elemenat kože, vezivnog tkiva, tetiva, hrskavice, koštanog sistema. Odatle i preparati koje ćete naći na tržištu sa tvrdnjom da će ispeglati bore, obnoviti oštećenu hrskavicu, smanjiti bol kod artritisa… Istini za volju, za neke ima i dokaza, ali odmah da naglasim, to nije ovaj naš kuhinjski želatin – tu su primenjeni neki enzimski procesi rastavljanja velikog molekula kolegena na sastavne delove. Nećemo se ovde baviti njima, već izvornim kolagenom upotrebljivim u kulinarske svrhe.

Moj predlog za svečanu trpezu zato bi obuhvatao prevashodno jela koja sadrže povrće u prozirnom omotaču. Povrće može biti najraznovrsnije ‒ od šargarepe, prokelja, karfiola, zelene i žute seckane boranije, pečuraka, crvene, žute i želene paprike. Osmislite sami, a povrće prvo kratkotrajno skuvajte na pari i začinite da bude ukusno. Potom, sve stavite u neki kalup i želatin – ohladite i može da se koristi par dana.

Pored povrća, sjajno će izgledati i kuglofi od voća – Italijani imaju jako puno takvih deserata, pa se u njihovoj kuhinji može naći inspiracija.

Pored povrća, sjajno će izgledati i kuglofi od voća – Italijani imaju jako puno takvih deserata, pa se u njihovoj kuhinji može naći inspiracija.

Iako je u ovoj priči najbitniji taj estetski, pojavni momenat hrane, moja preporuka za uključivanje ovakvih jela u svaku trpezu zasnovana je i na tome što kolagen kao protein bitno povećava zasićujuću moć povrća, što nije zanemarljivo u tako izazovnoj situaciji kao što je novogodišnja gozba. A možda će vas inspirisati i da probate to razno povrće koje je unutra, a koje inače baš i ne volite.