Sve o endometrijumu

Sve što je u vezi sa menstrualnim ciklusom govori o stanju endometrijuma. Zato je za ginekologa njegovo stanje veoma značajno, posebno u periodu perimenopauze i menopauze

Kada pišemo ginekološki nalaz, pacijentkinjama je uvek najmanje jasna reč – endometrijum. Ne postoji odgovarajući naziv na srpskom koji bi najbolje objasnio šta, u stvari, predstavlja endometrijum.

Ovaj pojam se odnosi na sloj ćelija koje oblažu unutrašnjost materice. Endometrijum se menja tokom ciklusa i nalazi se pod hormonskom kontrolom. Svaki mesec posle ciklusa, pod uticajem hormona jajnika, endometrijum zadebljava i priprema se da primi oplođenu jajnu ćeliju. Ako do trudnoće ne dođe, hormoni padaju, a zadebljali zid materice – endometrijum se guli i to predstavlja menstruaciju.

Bitan je to deo ženskog zdravlja. Ako endometrijum ne zadebljava dovoljno, ne može se ostvariti trudnoća, ako zadebljava previše, ciklusi su obilni i dovode do anemije i gubitka gvožđa. Pojam karcinom materice u stvari znači karcinom endometrijuma. Nepravilno zadebljavanje endometrijuma dovodi do nepravilnih menstrualnih ciklusa.

Nepravilno zadebljavanje endometrijuma dovodi i do stvaranja polipa endometrijuma koji su uglavnom benigni, ali se moraju odstraniti.

Pojam endometrijuma odnosi se na sloj ćelija koje oblažu unutrašnjost materice. Endometrijum se menja tokom ciklusa i nalazi se pod hormonskom kontrolom

Precizna dijagnoza

U stvari, sve što je u vezi sa menstrualnim ciklusom govori o stanju endometrijuma. Zato je za ginekologa njegovo stanje veoma značajno. Posebno je značajno u periodu perimenopauze i menopauze. Uobičajeno mišljenje je da je zbog zdravlja dobro što duže imati ciklus.

Mi, ginekolozi, ne slažemo se baš uvek sa tim. Ako se ciklus produži mnogo posle pedesete, rizik za dobijanje karcinoma endometrijuma je sve veći. Takođe, korišćenje hormonske terapije u menopauzi povećava rizik za dobijanje karcinoma endometrijuma.

Obilna i nepravilna krvarenja takođe predstavljaju rizik za karcinom endometrijuma. Zbog toga je važno da se kod takvih pojava uradi eksplorativna kiretaža. Obično, kada kažemo pacijentkinji da je neophodan ovaj zahvat, one to povezuju sa pojmom kiretaže kod trudnoće.

U stvari, eksplorativna kiretaža podrazumeva uzimanje uzorka endometrijuma da bi se postavila precizna dijagnoza pomoću analize tkiva mikroskopom. Tek kada to uradimo, sa sigurnošću možemo reći da li pacijentkinja neregularno krvari zbog hormona ili je u pitanju karcinom.

Uobičajeno mišljenje je da je zbog zdravlja dobro što duže imati ciklus. Mi, ginekolozi, ne slažemo se baš uvek sa tim

Kada žena uđe u menopauzu, to podrazumeva da je krvarenje prestalo. Nema hormona, nema ciklusa, nema zadebljavanja endometrijuma. Ukoliko se u menopauzi pojavi krvarenje, to je razlog da se pacijentkinja odmah javi ginekologu. Nekada se to krvarenje javi pod uticajem hormona koji nisu sasvim prestali da rade, a nekad može biti znak karcinoma endometrijuma. Svako krvarenje u menopauzi mora se ozbiljno shvatiti i razjasniti do kraja.

Uspešno lečenje

Na svakom pregledu ultrazvukom obavezno merimo debljinu endometrijuma. To nam daje mnogo podataka, a u menopauzi je izuzetno važno. Ponekad, ako endometrijum zadebljava u menopauzi, a čak i ne dođe do krvarenja, u obavezi smo da uradimo eksplorativnu kiretažu da bismo videli zašto se dešavaju ove promene i da bismo pacijentkinju sačuvali od potencijalne pojave karcinoma.

Za razliku od karcinoma jajnika, koji se uglavnom otkriva kasno, ili karcinoma grlića materice gde lečenje može biti vrlo komplikovano i sa lošom prognozom, karcinom endometrijuma, ako se otkrije na vreme, može se uspešno lečiti operacijom. Ovde je najvažnije reagovati na vreme i zato je važno da se svaka žena koja prokrvari u menopauzi – odmah javi ginekologu. Ponavljam, ne postoji normalna menstruacija u menopauzi.

Svako krvarenje u menopauzi mora se ozbiljno shvatiti i razjasniti do kraja

Ovo je važno naglasiti, jer se pacijentkinje često javljaju posle krvarenja koje traje mesecima, a one to tumače redovnim ciklusom koji se vratio. Kao što vidite, nije uvek sve jednostavno i nije održavanje ciklusa u poznim godinama uvek znak dobrog zdravlja.

Jako je važno svaku pacijentkinju posmatrati individualno i uzeti sve parametre u obzir, jer za nekoga je duži rad hormona dobar, a nekome je to uvod u lošu dijagnozu. U razgovoru sa svojim ginekologom rešićete sve dileme i zato je veoma važno da se detaljno informišete.