Sutra počinje 4. Festival francuskog filma u Beogradu | To sam ja

Sutra počinje 4. Festival francuskog filma u Beogradu

Ljubitelji francuske kinematografije moći će od 15. do 19. juna 2022. da vide projekcije najistaknutijih filmskih ostvarenja iz ove godine, među kojima i filmove iz ovogodišnje kanske selekcije (Brat i sestra, U noći dvanaestog oktobra), kao i filmove iz prethodnih godina, kako je nedavno najavio Francuski institut u Srbiji.

Festival francuskog filma | To sam ja
© Francuski institut u Srbiji

Ekskluzivni gosti četvrtog izdanja Festivala francuskog filma biće Serž Bozon, reditelj filma Don Žuan, Manuel Šapira reditelj filma Hronologija nasilja, kao i glumac Aleksis Manenti, akter filma Jadnici (Les Miserables).

Na otvaranju festivala, na Kosančićevom vencu biće prikazan film Don Žuan, gosta festivala, reditelja Serža Bozona, sa čuvenim Taharom Rahimom (Prorok) koji tumači ulogu glumca koji u svakoj devojci vidi verenicu koja ga je napustila.

Osim reditelja Serža Bozona posetiocima će se obratiti i francuski ambasador, gospodin Pjer Košar, predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović, Miki Manojlović, kum festivala i direktor mts Dvorane Igor Stanković. Nakon filma, Serž Bozon će odgovarati na pitanja iz publike.

Tahir Rahim | To sam ja
Tahar Rahim © Denis Makarenko / Shutterstock.com

Posetioci će u ovom specijalnom događaju moći da uživaju i putem besplatnih projekcija na otvorenom. Filmovi će se prikazivati na tri lokacije, i to na Kosančićevom vencu, kod Silosa Beograd i u mts Dvorani, a moći će da se prate i putem onlajn platforme mojoff.net/.

Film Hronologijanasilja zatvoriće festival, uz prisustvo još jednog gosta, često nagrađivanog reditelja Manuela Šapire, u kome igra Dali Bensalah, poznat iz poslednjeg filma o Džejmsu Bondu.

Biće prikazana i romantična drama Mač sa dve oštrice, rediteljke Kler Deni, u kome igraju čuvena Žilijet Binoš, Vensan Lendon i Gregor Kolen, kao i debitantkinja Hana Mažimel, ćerka Žilijet Binoš. Film je, inače, priča o ljubavnom trouglu.

Tokom ovog izuzetnog dešavanja, imaćemo priliku da se ponovo susretnemo sa francuskom kulturom i njenim dostignućima u ovoj oblasti, a poznavaoci francuskog imaće priliku da uživaju u ovom jeziku i da malo obnove svoje znanje.